Tarih: 25.06.2025 09:04

İsrail istihbaratından İran raporu: Nükleer tehdit kaldırılamadı

Facebook Twitter Linked-in

İsrail istihbaratı, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik son saldırılarının Tahran'ın nükleer programını tamamen ortadan kaldıramadığını, ancak önemli ölçüde geriye attığını değerlendirdi. The Times of Israel gazetesine konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Tel Aviv'de yapılan istihbarat analizlerinin bu yönde olduğunu aktardı.

Saldırılar sadece birkaç yıl kazandırdı

Yetkili, İsrail'in 12 gün süren saldırılarının ve ABD'nin Fordo, Natanz ve Isfahan'daki nükleer tesisleri hedef alan operasyonlarının İran'ın nükleer çalışmalarını sadece birkaç yıl geriye götürebildiğini iddia etti. Değerlendirmelere göre, nükleer programın tümüyle yok edilmesi mümkün olmadı.

"Caydırıcılık sağlandı" görüşü

İsrailli yetkili, saldırıların özellikle İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini yeniden başlatma çabalarına karşı caydırıcı bir etki yaratmasının beklendiğini savundu. Ayrıca, Washington ile Tahran arasında yürütülen diplomatik müzakerelerle elde edilemeyecek sonuçların bu askeri operasyonlarla sağlandığını ileri sürdü.

Genelkurmay Başkanı Zamir: "Nükleer ve füze programını yıllar geriye attık"

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir de, saldırıların sona erdiği gün yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer projesinin ve füze programının yıllarca geriye atıldığını dile getirdi. Zamir, bu operasyonların askeri kapasite üzerinde ciddi etkiler yarattığını belirtti.

12 günlük çatışmaların ardından ateşkes geldi

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile İran arasında 12 gün süren karşılıklı saldırıların ardından ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu. İsrail, ateşkesi kabul ettiğini açıklasa da sabah saatlerinde İran'dan füze atıldığını öne sürerek ateşkesin ihlal edildiğini iddia etti.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, bu ihlalin ardından İsrail savaş uçakları Tahran'daki bir radar istasyonunu hedef aldı ve operasyonun ardından bölgeden çekildi. İsrail makamları, İran'ın tekrar saldırması durumunda "sert karşılık" verileceğini belirtti.

 

 

Kaynak: AA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —