9973,12%1,08
35,57% 0,40
36,58% -0,07
3096,97% 0,13
4952,28% 0,14
ABD İç Güvenlik Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Uygur nüfusuna yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle 37 Çinli firmadan ithalatın yasaklandığını duyurdu.
Bu karar, Uygur Zorunlu Çalışma Önleme Yasası kapsamındaki tekstil, madencilik ve güneş enerjisi sektörlerindeki şirketleri hedef alıyor.
Eklemeler arasında dünyanın önde gelen tekstil üreticilerinden biri olan Huafu Fashion Co. ve Doğu Türkistan’ın pamuk endüstrisinde zorla çalıştırmayla suçlanan 25 bağlı şirketi yer alıyor. Doğu Türkistan’dan kaynaklanan polisilikon kullanan Donghai JA Solar Technology Co. ve Hongyuan Green Energy Co. da listelendi.
Doğu Türkistan’dan çinko ve bakır gibi metaller çıkaran Zijin Mining Group Co. ve üç yan kuruluşu da dahil olmak üzere madencilik şirketleri suçlandı. Bu şirketler artık, ABD’nin Doğu Türkistan’daki sistemsel insan hakları ihlalleri ile bağlantılı ithalatı sınırlamayı amaçlayan tüzel kişilik listesi kapsamında kısıtlanıyor.
Çin işgali altında bulunan Doğu Türkistan’da ÇKP rejimi başta Uygurlar olmak üzere Müslüman Türk halklarına karşı soykırım yapmakla suçlanıyor.
2017’den itibaren açmış olduğu toplama kamplarında, insanlık onurunu ayaklar altına alan her türlü işkence, zulüm, tecavüz ve asimilasyon uygulamaları ile yaklaşık 3 milyona Müslüman Türke soykırım uyguladı.
Toplama kamplarında ve cezaevlerinde kurduğu sistemle başta Uygurlar olmak üzere Doğu Türkistan’ın Müslüman Türk halkını zorunlu çalıştırmaya tabi tutarak, Uygurların kanlı emeğini Batı ve İslam ülkelerine ihraç ediyor.
Doğu Türkistan’da halihazırda devam eden soykırımda, zorunlu çalıştırma, zorunlu doğum kontrolü, zorla kısırlaştırma, aileleri parçalayarak erkekleri toplama kampı ve cezaevlerine atarak, çaresiz ve savunmasız kalan kadınları da Han Çinlisi erkekler ile başbaşa bırakma, Müslüman Türk çocuklarını ailelerinden ayırarak asimile etmek gibi uygulamalar halen devam etmektedir.
ABD Kongresi, Aralık 2021'de Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerini zorla çalıştırılması yoluyla ürettiği malların ABD'ye ithalatının yasaklanmasını öngören yasayı kabul etmişti.
Washington yönetimi, iddialara konu olan işletmelere ve onlarla çalışan şirketlere yaptırım kararları almıştı.
Pekin yönetiminin sözcüleri ise zorla çalıştırma iddialarını "Çin-karşıtı güçler tarafından uydurulmuş yalanlar" olarak nitelemiş; ülkedeki insan hakları durumunun gerçeğe aykırı olarak karalanmaya çalışıldığını savunmuştu.
Avustralya Stratejik araştırma enstitüsü (ASPİ) “Satılık Uygurlar” başlıklı raporuna göre Doğu Türkistan’daki Uygur işçiler Çinli fabrikatörlere toplu köle olarak satılıyor ve 100 den fazla ülke, 83 ünlü markaya mal tedarik etmede Uygur Müslümanlar köle işçi olarak kullanılıyor.