Bugün, 24 Ekim 2024 Perşembe
  • BIST 100

    8714,69%-1,4
  • DOLAR

    34,26% -0,04
  • EURO

    37,06% 0,25
  • GRAM ALTIN

    3002,40% 0,33
  • Ç. ALTIN

    5018,27% 0,00

ABD, İran'a saldırı için resmen izin verdi

Blinken, İsrail'in misilleme saldırısını destekledi ve bunun yakında gerçekleşeceğini ancak saldırının tırmanmaya yol açmaması gerektiğini açıkça belirtti; Pezeshkian ve Tahran'dan tepki geldi

DÜNYA 24.10.2024 08:15:00 0
ABD, İran

Blinken, İsrail'in misilleme saldırısını destekledi ve bunun yakında gerçekleşeceğini ancak saldırının tırmanmaya yol açmaması gerektiğini açıkça belirtti; Pezeshkian ve Tahran'dan tepki geldi

"İsrail'in İran'a misilleme amaçlı saldırıları Orta Doğu'da gerilimin artmasına yol açmamalı." "Yeni Müsavat" bunu ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in söylediğini aktarıyor. "İsrail'in gerilimin daha da artmasına yol açmayacak şekilde yanıt vermesi çok önemli" dedi.

Dışişleri Bakanı dolaylı olarak İsrail'in İran'a saldırmasına onay verdiğini ifade etti. Bu, bir misilleme saldırısının olacağını kesinlikle kesinleştirir. Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü ve bu açıklamadan İran'ın yakında vurulacağını kesin olarak söylemek mümkün. Netanyahu, Blinken ile Kudüs'te yaptığı görüşmede, "İran ve Hizbullah'ın bana suikast girişimi göz ardı edilemez" dedi. İki buçuk saat süren görüşmede Netanyahu, bunun göz ardı edilemeyecek kadar dramatik bir mesele olduğunu söyledi. Taraflar 1 Ekim'de mutabakata vardı. Ayrıca İsrail'in İran Yahudi devletine yönelik büyük füze saldırısına vereceği yanıt da görüşüldü.

İsrail'in, Netanyahu'nun Sezariye'deki evinin yatak odası penceresine zarar veren Hizbullah insansız hava aracı saldırısına da yanıt vermesi bekleniyor. Blinken İsrail'e desteğini yineledi ancak bölgede gerilimi azaltmak ve uzun vadeli barış için çalıştıklarını söyledi. İsrail'in İran'a yönelik olası saldırısını değerlendiren Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian, kendilerinin de aynı yanıtı alacaklarını söyledi. "ABD, İran'a yönelik beklenen saldırı sonrasında İsrail'i desteklemelidir." İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, ülkeyi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile yaptığı görüşmede bunu söyledi. "Bakan Galant, İran'ın Ortadoğu'ya dağılmış ağı üzerinden yürüttüğü saldırganlık ve terör faaliyetlerine ilişkin tartışmada, İsrail'in İran'a saldırısı sonrasında ABD'nin İsrail'in yanında durmasının önemini vurguladı. Bu, bölgenin savunmasını güçlendirecek ve şer güçlerini zayıflatacaktır." dedi.

Galant ve Blinken ayrıca Lübnan ve Gazze Şeridi'ndeki durumu da ele aldı. İsrail ordusunun çeşitli yönlerdeki operasyonel başarılarından bahseden Galant, Gazze'de tutulan rehinelerin iadesinin ve Hizbullah güçlerinin güney Lübnan'dan çekilmesinin önemine değindi. "Komşu ülkeler Tahran'a, İsrail'in kendi topraklarını İran'a saldırmak için kullanmasına izin vermeyeceklerine dair güvence verdiler." Bunu İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi söyledi. Araghchi, "Bütün komşularımız, hava sahası da dahil olmak üzere kendi topraklarını İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı kullanmamıza izin vermeyeceklerine dair bize güvence verdiler." dedi.

Ramiya Mammadova:

Ramiya Memmedova 

Siyaset uzmanı Ramiya Mammadova, Blinken'in açıklamasını açık bir meydan okuma olarak değerlendiriyor: "Resmi olarak İsrail'e, büyük bir çatışmaya yol açmamak için İran'ı vurabileceğiniz söylendi. Bunu kimse garanti edemez. Ancak her halükarda Blinken'in konuşması İsrail'in çok sert saldırmaması, imajını koruyacak adımlar atması gerektiğini gösteriyor. Bu açıklamanın ardından İran'a saldırılacağı kesin olarak söylenebilir. Saldırının tarihini tahmin etmek zor ancak Blinken "yakında" diyerek saldırının çok da uzak olmadığının sinyalini verdi. Acil Kudüs ziyaretinin ve Netanyahu ile görüşmenin, ABD'nin İran'ı nasıl vurması gerektiğini tartışmak için hesaplandığını düşünüyorum. Elbette perde arkası görüşmelerin detaylarını bilmiyoruz ama saldırının askeri tesislere yönelik olmasını bekliyorum. İran'ın böyle bir saldırıya yeniden karşılık vermesi gerekecek. O zaman tırmanma riski artacaktır."

İsrail'in İran'a saldırı hazırlıklarına ilişkin Pentagon'un gizli belgelerinin sızdırıldığını da belirtelim. ABD Savunma Bakanlığı'nda çalışan üst düzey bir yetkili olan İran asıllı Amerikalı Ariana Tabatabai belgeleri yayınladı. ABD Ulusal Jeo-Uzaysal İstihbarat Teşkilatı ve Ulusal Güvenlik Teşkilatında İran'a yönelik saldırıyla ilgili çok gizli belgelerin 15 ve 16 Ekim'de derlendiği görülüyor. Bu gizli belgelere göre İsrail, İran'daki bir dizi stratejik askeri tesisi vurmaya hazırlanıyor. Bunların arasında 15'i ülkenin doğu sınırında yer alan 46'dan fazla üs bulunmaktadır. Olası hedeflerin listesi çeşitli askeri üsleri, karargahları ve füze tesislerini içeriyor. Tahran'daki VIP filosu, deniz karargahı ve kara kuvvetleri karargahı tehdit altında olabilir. Özel amaçlı uçaklar ve keşif filolarıyla donatılmış "Khojir" füze menzili de önemli hedefler arasında yer alıyor.

Ayrıca İsrail, İran'ın güneyindeki Şiraz'daki Hacı Abad'daki füze tesisleri ve depolarının yanı sıra hava üslerindeki nakliye ve savaş filolarına da saldırabilir. Zahedan'daki Ali Arabi üssü, Bandar Abbas ve Bandar Anzali'deki deniz üsleri ve Qamshahr'daki Shahroud Kozmodromu da potansiyel hedefler listesinde yer alıyor. Ayrıca Kum ve Arak'taki füze tesisleri de hedefler arasında yer alıyor. ABD istihbaratı, İsrail F-16 ve F-35 savaş uçaklarının bulunduğu Ramon ve Ramat David hava üslerine 40'tan fazla havadan fırlatılan balistik füzenin (ASBM) teslim edildiğini bildirdi. Ayrıca F-15I savaş uçaklarının bulunduğu Hatzerim Hava Üssü'ne 16 adet "Altın Ufuk" füzesi teslim edildi. Bu bilgi, İran'a modern silahlarla yapılacak olası bir saldırının hazırlıklarına işaret ediyor.

İsrail Hava Kuvvetleri yakın zamanda İran'a yönelik saldırıları simüle eden geniş çaplı bir tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta uzun menzilli balistik füzelerin ve insansız hava araçlarının gizli operasyonlarda kullanılması tatbik edildi. Bu manevralar İsrail'in İran'la olası bir çatışmaya karşı ciddiyetini ve hazırlığını doğruluyor. Tahran'ın bu hazırlıkları yakından takip ettiği ve olası bir saldırı durumunda karşılık vermeye hazırlandığı bildirildi. Bölgede gerginlikler artmaya devam ediyor ve uluslararası gözlemciler çatışmanın yakın gelecekte tırmanmasının muhtemel olduğunu söylüyor. ABD istihbarat topluluğunun gizli belgeleri "Beş Göz" ittifakı çerçevesinde elektronik bir sisteme yerleştirildi: Sızıntının bu sistem üzerinden gerçekleştiğine inanılıyor. "Beş Göz", Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Britanya, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya arasında elektronik istihbarat alışverişini içeren bir ittifaktır.

Emil SALAMOĞLU


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonu: 7 gözaltı

'0000 Kilometre'de geri sayım başladı

Bakan Bayraktar: “2035 RES GES yatırım hedefimiz 80 milyar dolar”

İşte 24 Ekim 2024 güncel akaryakıt fiyatları

Şanlıurfa'da misyonerler kapı kapı dolaşarak İncil dağıtıyor

Avcılar'da metrobüs yangını

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terör Türkiye'de artık tutunamayacak

Bisiklet tutkunları Çeşme’de buluşacak

TBMM bebek ölümlerini araştıracak

3. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali

QARDAS SƏS SÖZ ŞƏFƏQ ŞƏRQİYƏ LƏTİFLİ

Yılmaz: Hain terör saldırısı, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarıları hedef almıştır

Bebek ölümleri için Araştırma Komisyonu kararı Resmi Gazete'de

Yeni Fiat 600 Türkiye’de

Talas’ın Cumhuriyet Kupasında final yürüyüşü

Kayseri Büyükşehir’den Selçuklu eserleri sergisi

Haksız ticari uygulamalara cezalar artıyor... Tüketiciyi Koruma Kanunu yasalaştı!

Keçiören kadınlar, meme kanserine karşı bilinçlendi

Şanlıurfa’da polis motosikletiyle otomobil çarpıştı: 2 polis yaralı

Bahçeli'nin 'Öcalan' çağrısına Cübbeli Ahmet'ten yanıt

'Sivil yaşam alanlarındaki bombardıman'

24 Ekim 2024 dolar kaç lira?

Irak ve Suriye'de operasyon

Yurt genelinde bugün nasıl bir hava bekleniyor?

Siyonist işgal rejiminden Şam'a hava saldırısı

Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı Meta Tutuklandı

TUSAŞ'a saldırıda şehit olan vatandaşlarımızın kimlikleri belli oldu

Meteorolojiden yağış alarm

24 Ekim 2024 altın fiyatları

TUSAŞ'a terör saldırısı: 5 şehit ve 22 yaralımız var!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

Trendyol Türkiye 1.Futbol Ligi 10.hafta maçının hakemleri belli oldu.

Erzurumspor’da Keçiörengücü Günleri Başladı

ERZURUM SPOR FK U-16 YAŞ GRUBU KENDİ EVİNDE KAÇAN 2 PUANA ÜZÜLDÜ..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

16. Uluslararası MEB Robot Yarışması sonuçlandı

ERZURUM SPOR FK BİR PUANA ÜZÜLDÜ..

TORTUM SPORA KENDİ EVİNDE YAN BAKILMIYOR..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

ASKERÎ HASTANE ve LİSELER YENİDEN AÇILSIN!

ERZURUM SPOR FK U-15 YAŞ GRUBU TAKIMI KENDİ EVİNDE FARKA KOŞTU..

İzmir'de robotik projeler sergilendi

Deprem bölgesine kütüphane desteği

Trakya Üniversitesi’nde canlı yayında ameliyatsız aort kapak değişimi

Düzce'de otizmli öğrenciler hayallerini yansıtarak 'özel bireyler'e dokunacak

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Sakarya'da geleceğin sanatçıları yeteneklerini keşfediyor

MEB yeni müfredata uygun yeni ölçme araçlarını yayımladı

BTÜ'nün yabancı dil eğitimine 250 bin Euro Erasmus desteği

İzmir'de dersimiz kooperatifçilik!

MEBİ ile bireysel öğrenme deneyimi başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 9 8 0 1 19 25
2.Beşiktaş 8 6 0 2 12 20
3.Samsunspor 9 6 2 1 7 19
4.Fenerbahçe 8 5 1 2 11 17
5.Eyüpspor 9 4 2 3 4 15
6.İstanbul Başakşehir 8 4 2 2 4 14
7.Göztepe 8 3 2 3 4 12
8.Trabzonspor 8 2 0 6 2 12
9.Kasımpaşa 9 2 2 5 -1 11
10.Sivasspor 9 3 4 2 -2 11
11.Konyaspor 9 3 4 2 -3 11
12.Bodrum FK 9 3 5 1 -3 10
13.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
14.Alanyaspor 9 2 4 3 -4 9
15.Antalyaspor 9 2 5 2 -9 8
16.Gazişehir Gaziantep 8 1 4 3 -4 6
17.Kayserispor 8 0 3 5 -7 5
18.Hatayspor 8 0 5 3 -7 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

YAZARLAR