Haberi Sesli Oku

ABD'li diplomat Bakü'den bu mesajları aldı - Tüm DETAYLAR netleşti!

ABD

Biden'ın iki özel temsilcisini bir ay içinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile görüşmeye getiren sebepler; Tecrübeli diplomat Michael Carpenter ilişkiyi düzeltebilecek mi?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, ABD Başkanı'nın özel yardımcısı ve Avrupa Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Direktörü Michael Carpenter'la 21 Ekim'de yaptığı görüşmede yaşanan tartışmalar medyanın ilgisini çekti. Hatırlayalım, "Yeni Müsavat" geçen hafta diplomatik kanallara yakın bir kaynağa dayandırarak önümüzdeki birkaç gün içinde ABD'den yetkili bir heyetin Bakü'ye gelebileceğini bildirmişti ve bu da doğrulanmıştı. Bundan önce ABD Başkanı Joe Biden'ın uluslararası iklim politikası baş danışmanı John Podesta Azerbaycan'ı ziyaret etmişti. Biden'ın danışmanı ve özel asistanları ancak ekim ayında Bakü'yü ziyaret ediyor.

Avrupa Ulusal Güvenlik Konseyi genel müdürü Michael Carpenter, Nisan 2024'ten itibaren bu görevi yürütecek. Daha önce ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Carpenter, 2015'ten 2017'ye kadar Pentagon'da Rusya, Ukrayna, Avrasya ve Konvansiyonel Silah Kontrolünden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Yardımcısı olarak görev yapan bir subaydır. Dışişleri Bakanlığı Rusya İşleri Dairesi müdür yardımcısı, siyasi işlerden sorumlu dışişleri bakan yardımcısının özel asistanı, Avrupa Güvenlik ve Siyasi İşler Dairesi'nde siyasi-askeri subay ve Kafkasya Ofisi'nde danışman olarak çalıştı. ve Bölgesel Çatışmalar Departmanı. Ayrıca Polonya, Slovenya ve Barbados'taki ABD büyükelçiliklerinde de çalıştı.

Rus medyası onu Kremlin'e karşı zorlu bir yolun destekçisi olarak tanımlıyor. Kendisi ve Biden, 2018 yılında "Foreign Affairs" dergisinde "Kremlin'e karşı nasıl tavır alınır" başlıklı ortak bir makale yayınladılar. Carpenter, "New York Times", "Washington Post", "Newsweek", "Politico" ve diğer birçok gazetede "Rusya'nın kötü niyetli etkisine karşı mücadele" ve "Putin'in Belarus'a yönelik tehdidi neden göz ardı edilmemelidir" gibi makalelerin yazarıdır. göz ardı edildi".

Bu yılın mayıs ayında Carpenter, ABD ile dostluk grubunun üyelerini Ermenistan parlamentosunda kabul etti. Michael Carpenter, ABD'nin Ermenistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği desteği doğruladı ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır belirleme sürecini memnuniyetle karşıladı. Toplantıda Nikol Paşinyan hükümetinin "Barış Kavşağı" projesi de ele alındı.

Son aylarda Carpenter, Gürcistan'ı Avrupa entegrasyonundan 180 derece uzakta olmakla suçlayarak "Gürcü Rüyası" hükümetine yönelik sert eleştirileriyle tanınıyordu. Amerikalı yetkili, "Gürcü Rüyası" sivil toplumu baltalamaya devam ederse, seçimler özgür ve adil yapılmazsa ABD'nin "demokratik normları ihlal edenlere" karşı önlem almaya devam edeceği uyarısında bulundu.

Biden'ın Bakü'ye gönderdiği diplomatın asıl görevi Biden'ın barış anlaşmasına ilişkin mektubunu hazırlamak olsa da Bakü'nün son dönemde Washington'a karşı yaşadığı memnuniyetsizliğin göz ardı edilemeyeceği açık. Çünkü son aylarda ABD Kongresi ve Dışişleri Bakanlığı'nda Azerbaycan'ın iç işlerine müdahale ve uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirilen saçma tartışmalara tanık oluyoruz.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Cebrail kenti sakinleriyle yaptığı görüşmede Azerbaycan'a yönelik baskı ve tehditlerin devam ettiğini belirtmesi tesadüf değil. Cumhurbaşkanı, bu baskıların başındaki güçlerden birinin Fransa ile birlikte ABD olduğunu söyledi. 5 Ekim'de Milli Meclis'in 43 milletvekilinin Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'a başvurarak, Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerin gözden geçirilmesini ve sanayi alanında işbirliği anlaşmalarının feshedilmesini talep ettiği biliniyor. savunma.

Peki deneyimli diplomat Bakü ile ilişkileri düzenleyebilecek mi? ABD, Azerbaycan'ın Washington'dan duyduğu memnuniyetsizlikten ne gibi sonuçlar çıkaracak? 

Gabil Hüseyinli için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi - Yeni Çağ Medya

Gabil Hüseyinli

Mevcut Washington-Bakü ilişkilerini "Yeni Müsavat"a yorumlayan Profesör Gabil Hüseyinli'ye göre ABD, Azerbaycan'ı Güney Kafkasya'daki ortağı olarak görüyor: "Sadece mevcut Biden yönetimi Ermenistan ile çalışmayı tercih ediyor. Çünkü Paşinyan'ı "siyasi kulüplerinde" görüyorlar. Bu yüzden haksızlığa uğradık. Blinken her seferinde bozulan ilişkileri yeniden kurmaya çalıştı. Sonunda yardımcısı O'Brien'ın davranışını telafi etti. Ancak bugün kongre üyelerinin çağrısı bunun bizzat Blinken tarafından emredildiğini ortaya çıkardı. Yani mevcut ABD-Azerbaycan ilişkileri zikzaklı bir seyir izliyor. Ancak Azerbaycan ABD için önemli bir enerji tedarikçisidir ve Avrupa pazarında önemli bir rol oynamaktadır." 

G. Hüseyinli, Trump'ın başkan seçilmesi durumunda ilişkilerin normale dönmesini bekliyor: "Ama o zaman bile Kongre'de Demokratlar galip gelse bile bize karşı siyaset yürütülecek. Son dönemdeki yoğun ziyaretlerde perde arkası konuların konuşulduğunu tahmin ediyorum. Azerbaycan'dan birçok konuda talep gelmesi mümkün. Genel tablo, ilişkileri kötüleştirme niyetinde olmadıkları yönünde" dedi.

"İlişkiyi düzeltmek Harris yönetimine hazırlık yapmaktan kaynaklanıyor olabilir. Çünkü Bakü ile baskı diliyle konuşmanın ne 90'lı yıllarda ne de yüzyılın başında bir faydası olmadı. Azerbaycan, süper güç ABD ile üst düzey işbirliğine ilgi duyuyor. Uluslararası terörle mücadelede, Afganistan'a barış gücü göndermekle birlikte hareket ettik, enerji güvenliğinin korunmasında ortak çıkarlarımız var, yani bugünkü sorunlar bizden kaynaklanmıyor. Sadece mevcut Biden hükümeti Azerbaycan'la dost değil ve samimi değil."

Samir Asadlı:

Samir Esadlı

Sivil Dayanışma Partisi Merkez Yürütme Başkanı Samir Esadlı bu görüşlerini "Yeni Müsavat"a açıkladı. Ona göre Washington, Bakü'ye bastıklarında Moskova'ya yaklaştıklarını ve 5 Kasım seçimleri sonrasındaki ilişkileri de dikkate almaları gerektiğini artık anlıyorlar: "Bu yüzden bazen Biden'ın iklim konularındaki danışmanı Bakü'ye geliyor." Bazen Avrupalı ​​yönetmen ziyaret ediyor. Sanki ilişkiyi yok etmeye çalışıyorlarmış gibi geliyor. Unutmayalım ki bu seviyedeki temaslar sadece medyaya açıklanan kısımla sınırlı kalmıyor, gayri resmi tartışmalar da yaşanıyor."

VHP Başkan Yardımcısı Biden, ABD lideriyle yaşanan bu memnuniyetsizlikleri hatırlatarak ilişkilerin henüz tam olarak oturmadığını ekliyor: "Şu anda seçimler yaklaşıyor ve Biden'ın ekibinin üyeleri sıraya girmiş durumda. Bakü gezileri için. Yani engelleri ortadan kaldırıp Harris'in önünü açma niyeti var. Sonuç olarak ilişki 4 yıl boyunca sorunsuz gitmedi ve sadece Blinken zayıf tarafları düzeltmeye çalıştı ama bu da işe yaramadı. Bu yıllarda "Azerbaycan'ın yıldızı"nın Biden'ın gücüyle barışık olmadığını söyleyebilirim. Bu Ermeni yanlısı olmaktan kaynaklanmaktadır. Biz de saf değiliz, "907 sayılı Değişiklik"in yazarlarından biri de Joseph Biden'dı, onun Azerbaycan'a karşı olumlu tavrını bekleyemezdik. Ancak son ziyaretlerin en azından gerilimi azaltmak için hesaplandığını söylemeliyim. Açıkçası eğer Harris kazanırsa ilişkilerin daha iyi olacağını ummuyorum."

Emil SALAMOĞLU



Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Trendyol Türkiye 1.Futbol Ligi 10.hafta maçının hakemleri belli oldu.

Erzurumspor’da Keçiörengücü Günleri Başladı

ERZURUM SPOR FK U-16 YAŞ GRUBU KENDİ EVİNDE KAÇAN 2 PUANA ÜZÜLDÜ..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

16. Uluslararası MEB Robot Yarışması sonuçlandı

ERZURUM SPOR FK BİR PUANA ÜZÜLDÜ..

TORTUM SPORA KENDİ EVİNDE YAN BAKILMIYOR..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

ASKERÎ HASTANE ve LİSELER YENİDEN AÇILSIN!

ERZURUM SPOR FK U-15 YAŞ GRUBU TAKIMI KENDİ EVİNDE FARKA KOŞTU..

İzmir'de robotik projeler sergilendi

Deprem bölgesine kütüphane desteği

Trakya Üniversitesi’nde canlı yayında ameliyatsız aort kapak değişimi

Düzce'de otizmli öğrenciler hayallerini yansıtarak 'özel bireyler'e dokunacak

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Sakarya'da geleceğin sanatçıları yeteneklerini keşfediyor

MEB yeni müfredata uygun yeni ölçme araçlarını yayımladı

BTÜ'nün yabancı dil eğitimine 250 bin Euro Erasmus desteği

İzmir'de dersimiz kooperatifçilik!

MEBİ ile bireysel öğrenme deneyimi başladı

'Mükemmel Partner' Bursa'da prömiyer yapacak

BU İHANETLERE ASLA VE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ!

SON PARTİ GENEL MERKEZİ BASIN AÇIKLAMASIDIR.

Murat Ağırel Almanya'da ADD'nin onur konuğu oldu

TOFAŞ, FIBA Europe Cup'ta üst tura çıkmayı garantiledi

AÇEV, 29 Ekim'i 'Cumhuriyet Çocukları' ile kutluyor

Gölmarmara’dan 98 kişilik kadın kafilesi Manisa’yı gezdi

Bursa Osmangazi'den açılış ve etkinliklere erteleme

Bursa Nilüfer Atatürk posterleriyle donanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacak

Fahrettin Altun: Dezenformasyona karşı duyarlı olalım!

Şanlıurfa İHH’dan Lübnan halkına acil su yardımı

Avrupa’nın enleri ödüllerini Mardin'den aldı

Sosyal medya uygulamalarına erişim sorunu yaşanıyor

RTÜK Başkanı'ndan TUSAŞ saldırısına yayın yasağı açıklaması

Gerçek kaşar peyniri nasıl anlaşılır?

Bursa Şehreküstü’de abonman kart sırası devam ediyor

Malatya Anadolu Kitap Fuarı'na hazırlanıyor

'Okutan Ankara' gençlere umut oluyor

Tataristan'da küresel görüşmeler yapıldı

Adıyaman'da lise öğrencileri arasında kavgaya aileler de karıştı: İki yaralı - Videolu Haber

Obezite ameliyatlarından sonra oluşan deri sarkması tedavi edilebilir mi?

Telefonunuza her uygulamayı indirmeyin

Gizem Gürlek Diş Muayenehanesi görkemli törenle açıldı

Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun mazbatasını aldı

İşte geleceğin kaybedecek ve parlayacak meslekleri

Malatya Büyükşehir'deki tatbikat gerçeği aratmadı

TUSAŞ'a terör saldırısı: şehit ve yaralılar var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tataristan'da Venezuelalı mevkidaşıyla görüştü

TUSAŞ saldırısına adli soruşturma başlatıldı

Yükleniyor