Tarih: 24.07.2024 15:19

Arjantin, Çin'in Uygurlara Yönelik Soykırımını Soruşturacak

Facebook Twitter Linked-in

Amerika'nın Sesi VOA’nın bildirdiğine göre, Arjantin Federal Yüksek Ceza Mahkemesi, 11 Temmuz'da Çinli yetkililerin Uygurlara karşı işlediği sistematik soykırım suçlarının soruşturulması için bir emir yayınladı.

Londra merkezli Uygur İnsan Hakları Avukatları Derneği konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kararın soruşturmayı gizli tutma prosedürü gereği, daha önceki bir hükümet kararını feshettiğini ve mahkemenin soruşturma başlatma emrinin aslında Arjantin gibi ülkelerin adalete bir adım daha yaklaştığı ve hukukun üstünlüğünün teminatı olarak değerlendiriliyor.

ABD hükümeti ve diğer birçok ülkenin yasama meclisleri, Çin’in Uygurlara yönelik baskıcı politikalarını “soykırım ve insanlığa karşı suç” olarak tanımlamıştı. Yaklaşık iki yıl önce Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Çin rejiminin Doğu Türkistan’daki  Uygurlara yönelik baskının “insanlığa karşı işlenen suç olabileceği” konusunda özet bir rapor yayınlamıştı.

BAĞIMSIZ MAHKEMELERDE YARGILANDI
Öte yandan Doğu Türkistan’daki zulüm hakkında 2021 yılında Londra'daki Bağımsız Halk Mahkemesi'nin “Uygur Yargı” oturumunda Uluslararası tanınırlığa sahip yargıçlar, Çin’in sivil Uygurlara karşı soykırım suçu işlediği kanısına varmıştı. Ayrıca Hollanda'daki Uluslararası Hukuk Mahkemesi, 8 Temmuz'dan 12 Temmuz'a kadar Hollanda'nın Danhach kentinde özel bir Mahkeme heyeti oluşturularak soykırımcı Xi Jinping'i insanlığa karşı suç işlemekle suçlamış ve hakkında (Sembolize etmek amaçlı) tutuklama emri çıkarmıştı.

Bilindiği üzere, şu ana kadar hiçbir ülkenin yasal mahkemesi Doğu Türkistan’daki Uygurlar başta olmak üzere Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü müslümanlara yönelik soykırımın apaçık delillerine rağmen, niteliği doğrultusunda hiçbir eylem hazırlığında olmazken, komünist Çin, bütün iddiaları sürekli olarak reddediyor ve suçlamaların ABD liderliğindeki Çin karşıtı güçler tarafından uydurulan yalanlar olduğunu söylüyor.

SOYKIRIMIN TANIMLANMASINDA BİR İLK OLACAK!
Arjantin federal mahkemesinin Çin'in Uygurlara yönelik baskılarını soruşturma kararı Doğu Türkistan diasporası ve insan hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılanırken, bu girişimin sonunda çıkacak her hangi bir sonuç Soykırımın belirlenmesinde çok önemli adım ve bir ilk olacak. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —