Tarih: 18.10.2024 09:19

Azerbaycan'da referandumla ilgili YENİ HABER - Zaman değişti

Facebook Twitter Linked-in

Milletvekili: "Referandum sadece yürütme otoriteleri yüzünden yapılmaz"

Azerbaycan'da 2023 sonbaharında anayasa değişikliği için referandum yapılacağına dair haberler birkaç ay önceki kadar güncel değil. Medyada anayasada çok ciddi değişiklikler yapılacağı iddia edildi. Nispi seçim sisteminin yeniden getirilmesi, milletvekili sayısının artırılması, iki meclisli parlamenter sisteme geçilmesi, Bakanlar Kurulunun görevlerinin değiştirilmesi, bölgesel yürütme otoritelerinin kaldırılması ve yeni bir yönetim mekanizması getirilmesi gibi konuların öngörüldüğü iddia edildi.

Bu yıl Şubat ayında Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Eylül ayında parlamento seçimleri, Aralık ayında ise belediye seçimlerinin yapılması planlanıyor.

Milli Meclis bölge işleri komitesi üyesi Kamran Bayramov, Modern.az'a yaptığı açıklamada, referandumla ilgili şu anda herhangi bir girişimin olmadığını belirterek, "Açıkçası böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Yürütme yetkilerinin kaldırılmasına ilişkin konular görüşüldü. Ama somut bir karar yoksa herhangi bir referandumdan bahsetmenin anlamı yok. Referandum yapıldığında kamuya açık oturumlar yapılır ve Referandum Kanunu Milli Meclis'te tartışmaya sunulur. Anayasaya göre referandum girişimi esas olarak ülke başkanının yetkisindedir. Eğer böyle bir girişim yoksa şu anda referandumdan bahsetmenin anlamı yok. Yürütme yetkisinin kaldırılması, statüsünün değiştirilmesi gibi konuların şu an için önemi yok. Çünkü yürütme makamları şu anda faaliyet gösteriyor. Referandum sadece yürütme otoriteleri yüzünden yapılmıyor. Bunun için anayasanın birçok maddesi değiştirildi. Referandum yapılsaydı başka konular da gündeme gelebilirdi. Bu konular gündemde değil. Bu nedenle şu anda referandum hakkında konuşmaya değmez."

Ülkemiz açısından büyük önem taşıyan COP29 iklim konferansının kasım ayında yapılacağı açıktır. Ayrıca belediye seçimleri yaklaşıyor ve bu nedenlerle referandumun bir önemi yok. Bir kaynak, anayasa değişikliklerinin mutlaka gerçekleşeceğini ve bu sürecin önümüzdeki yılın bahar aylarında başlayabileceğini söyledi.

Milletvekilinin dediği gibi referanduma götürülecek gerçek bir neden veya konu olmadığı doğru mu?

Muhalefet hükümetin düşmanı değil - Meclis Başkanı Caferli Adalat Valiyev ile görüşme hakkında konuştu

 Konuşmacı Caferli

Cumhuriyetçi Alternatif (REAL) Partisi Siyasi Komite Başkanı Natig Jafarli, "Yeni Musavat"a yaptığı açıklamada, Azerbaycan'da yönetim, ekonomik ve sosyal sorunların çözümünün anayasal reformlar ve yönetimin iyileştirilmesinden geçtiğini belirterek, "Bu konu dile getirildi" dedi. birçok kez. Bu nedenle Azerbaycan'da yeni yönetim sistemine geçişle ilgili anayasal reformlara ihtiyaç vardır. Bu, yerel yürütme otoritelerinin kaldırılması ve yetkilerin belediyelere devredilmesiyle ilgilidir. Çünkü anayasada yerel özyönetim organlarının yetkisi ile yürütme erkinin yetkisi arasında ciddi bir karışıklık söz konusudur ve anayasada yürütme erki kavramı mevcuttur. Bunların kaldırılması için referanduma ihtiyaç var. Ancak anayasa değişikliği için olgunlaşan konular yalnızca bunlar değil. Azerbaycan'da seçim sisteminde değişiklik yapılması, nispi seçim sisteminin uygulanması, hükümetin parlamentoya karşı daha fazla hesap vermesi vb. gibi pek çok konu var ve bunların uygulanması için referandum yapılması gerekiyor. Bu adımlar er ya da geç atılacaktır."

Etibar SEYİDAĞA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —