8970,45%1,20
34,32% 0,25
37,31% -0,14
3039,19% 0,63
5000,33% 0,00
Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde kullanılan parçaların gecikmesinden kaynaklı Alman Siemens markasının devre dışı kaldığı duyurulmuştu.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde dışarıdan parçalarda kullanılıyor. Geçtiğimiz aylarda Rusya'ya yaptırımdan kaynaklı Alman firması Siemens, elektriğin iletimini sağlayan, şant sahasında kullanılan ekipmanları Türkiye'ye göndermemişti. Projede yavaşlamaya olmuştu. Bu gelişmeler sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Almanya'nın devre dışı kaldığını Çinli firmanın devreye girdiğini duyurdu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar söz konusu firmanın hiçbir hukuki sorumluluk taşımadan böyle bir karar aldığının altını çizerek, 'Enerji alanında bizim çok uzun yıllardır çalıştığımız firmalardan bir tanesi. Bizim için bundan sonraki işlerle alakalı onların varlığını çok ciddi sorgulamamız gerektiren bir sürece bizi sokmuştur. Bu projede de belki birkaç aylık bir gecikmeye sebebiyet verecek ama alternatifi mevcut. Bu yapımı üstlenmiş olan Rus şirket Rosatom, bu ürünle alakalı alternatif siparişini Çin'e vermiş durumda. Ürün oradan gelecek. Bu vazgeçilmez bir ürün değil. Ama ciddi anlamda gecikmeye sebebiyet verdiği için de bununla alakalı mutlaka bir karşılığı olacaktır.' diye konuşmuştu.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un geçtiğimiz günlerdeki İstanbul ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Siemens’in ekipmanı teslim edeceğini söylediği ve Rosatom’a mektup gönderdiği ortaya çıktı.
Milliyet'e açıklama yapan Bakan Bayraktar, Siemens’in ekipmanı göndermek konusunda geç kaldığını ve yüzde 99 kullanılmayacağını belirtti.
Siemens’in güvenilir tedarikçi profiline uymadığını söyleyen Bayraktar, Bunun için artık çok geç. Kritik eşik aşıldı ve biz Çin ekipmanına döndük. Siemens’in ekipmanının konulacağı bina yıkılıp Çin ekipmanı için farklı bir bina yapmaya başladılar. Sen “ben gönderiyorum” dediğinde, Siemens ekipmanı için tekrar yapması gerekiyor. Gecikme oldu ve Almanya ekipmanını yüzde 99 ihtimalle kullanmayacaklar. Siemens’le TEİAŞ, birçok kurumumuz çalışıyor. En önemli potansiyel türbin sağlayıcılarından bir tanesi o. Nasıl güvenebilirler? Güvenir misin? Kocaman bir soru işareti” dedi.