Tarih: 15.10.2024 08:11

Bakü sakinlerinin görüşüne göre - Tehlikeli olduğu söyleniyor....

Facebook Twitter Linked-in

2027 yılı sonuna kadar Bakü şehri ve çevre bölgelere içme suyu temininde tuzdan arındırılmış deniz suyunun kullanılmasına başlanması planlanıyor. Bu, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan "Su Kaynaklarının Verimli Kullanımına İlişkin Ulusal Strateji"de belirtilmiştir.

Belgeye göre, 2024-2027 eylem planı uyarınca, uluslararası alanda uzmanlaşmış firmalarla sözleşme yapılması ve denizden tuzdan arındırma yoluyla içme suyu üretimi konusunda pilot projenin uygulanması öngörülüyor. Su temininde yüksek mineralli yeraltı suyunun kullanılması, sarnıç sayısının arttırılması, toplayıcı, drenaj ve yağmur suyunun işlenmesi ve yeniden kullanılmasının düzenlenmesi de öngörülmektedir.

Peki içme suyunun tüketim bedeli ne olacak? Başkentin su temini düzenlenecek mi? Son olarak projenin suyu çekilen Hazar Denizi'nin seviyesine etkisi ne olabilir?

Kuraklığın önlenmesi için yapılması gerekenler - Anvar Aliyev açıklıyor - 27.07.2021, Sputnik Azerbaycan

 Envar Aliyev 

Konuyla ilgili Musavat.com'a konuşan çevreci ve ANAS Coğrafya Enstitüsü çalışanı Anvar Aliyev, Hazar Denizi'nin kapalı bir su sistemi olduğunu ve suyunun kullanıma uygun görülmediğini söylüyor: "Hazar Denizi Dünya okyanusu değil, dolayısıyla suyu normal, uzun süredir Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan ve Rusya ovalarının suları ve milyarlarca su üreten nehir suları da dahil olmak üzere dünyanın en yoğun tarım suları olmuştur. Gübreler, zirai ilaçlar ve herbisitler Hazar Denizi'ne akıyor Gübrenin toprağı temizlenmeyecek. En önemlisi de yok edilemeyen bir madde. 

Bakü'den neden 200-300 kilometre uzaktan getirilen temiz yeraltı suyuyla arabaları yıkayalım? Veya ağaçları ve toprağı sulamalıyız. Peki Hazar Denizi'nin iğrenç suyunu milyonlar pahasına temizleyip halka mı verelim? Temiz olacak mı? Suyu iyonize maddelerden kim temizleyecek? Suyu tasarruflu kullanmak yerine neden insan sağlığına zarar veren projeleri hayata geçiriyoruz? Metro istasyonlarından suyu yönlendirmek için 300 milyon manat harcıyoruz. Bu su sulamada kullanılamaz mı? Geçmişte Dübrar dağlarından akan sular denize akıyordu. Bu su neden tarımda kullanılmıyordu?

Hazar'ın sularının halka içilmesine izin verilemez. O suların temizlenmesi hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır. Pahalı enerji gerektiren suyun hidrolize edilmesi gerekir. O yüzden bu projenin ekonomik olmadığını, hiçbir gereksinimi karşılamayan bir proje olduğunu düşünüyorum."

Telman Zeynalov, koronavirüsü çevresel bir silah olarak nitelendirdi

Telman Zeynalov

Ekolojist Telman Zeynalov da Hazar suyunun tuzdan arındırılmasına karşı olduğunu belirterek, "Böyle bir durum Hazar Denizi'nde nükleer reaktörlerin bulunmasını zorunlu kılacaktır. Bu, Hazar Denizi'nin yaşayan dünyasını yok edecek. Ülkemizde 8.400 küçük nehir bulunmaktadır. Bir rezervuar oluşturmak için birçoğu birleştirilebilir. Hazar Denizi'ni radyasyonla kirletmeye gerek yok. Rusya zaten Kazakistan yakınlarında böyle bir reaktör inşa etti. Çok sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. İkincisini inşa etmek Hazar Denizi'ndeki canlılar dünyasını tamamen yok edecektir."

Muhalefet hükümetin düşmanı değil - Meclis Başkanı Caferli Adalat Valiyev ile görüşme hakkında konuştu

Konuşmacı Caferli 

Ekonomist Natig Jafarli, deniz suyu kullanımının tüm dünyada yaygın bir uygulama haline geldiğini belirterek, Hazar Denizi'nin su ihtiyacını karşılamak için kullanılmasının doğal bir süreç olduğunu söyledi. Çünkü Azerbaycan, Güney Kafkasya'da su kaynaklarına erişimi en az olan ülkedir. Artan ihtiyaçların karşılanması için Hazar Denizi'nin suyunun kullanılması ve tüm imkanların seferber edilmesi gerekmektedir. Hazar suyunun azalması konusuna bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Çünkü Hazar Denizi'nde seviye yükselip düşüyor. Ama bunun maliyete etkisi olacak. Çünkü deniz suyunun tuzdan arındırılması çok pahalı bir projedir. Bu, nüfusa ve iş yapılarına satılan suyun fiyatını artırabilir. 

Shahana RAHİMLİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —