Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Valdai Tartışma Kulübü'nün genel oturumunda yaptığı konuşmada, dünyanın sonunda Batı'nın hegemonyası olmadan çok kutuplu bir dünya düzenine yol açacak uzun bir çalkantı ve değişim dönemine girdiğini söyledi.
Görüşmede Rusya Devlet Başkanı, Rusya'nın küresel kalkınmadaki rolü, Batı ile diyalog, küresel spordaki kriz, Ukrayna uzlaşması, Çin ve Hindistan ile ilişkiler konularında konuştu.
TASS, Rus liderin açıklamalarının özetini derledi.
Dünya, geçmişte Vestfalya veya Yalta sistemleri gibi olmayan, tamamen yeni bir dünya düzeninin oluşumuna tanıklık ediyor: "Yeni güçler yükseliyor. Milletler, çıkarlarının, değerlerinin, benzersizliklerinin ve kimliklerinin giderek daha fazla farkına varıyor ve kalkınma ve adalet hedeflerini takip etmekte giderek daha ısrarcı oluyorlar. Aynı zamanda toplumlar, heyecan verici teknolojik değişikliklerden felaket niteliğindeki doğal afetlere, aşırı toplumsal bölünmelerden kitlesel göç dalgalarına ve akut ekonomik krizlere kadar çok sayıda yeni zorlukla karşı karşıya kalıyor."
Yaşanan küresel süreçlerin dinamiklerine bakıldığında, insanlık tarihinin önümüzdeki 20 yılı, geçtiğimiz 20 yıldan daha zorlu olabilir: "Uzmanlar, yeni bölgesel çatışmaların, küresel salgınların tehdidinden, insan ve yapay zeka arasındaki etkileşimin karmaşık ve tartışmalı etik yönlerinden, geleneklerle ilerlemenin nasıl birbiriyle uzlaştığından bahsediyor."
Dünya çok merkezli bir şekle doğru değil, "tüm seslerin duyulacağı" "çok sesli" bir düzenlemeye doğru gidiyor. "Solo performans sergileme alışkanlığı olan ve bundan sonra sadece solo performans sergilemek isteyenler yeni dünya notasına alışmak zorunda kalacaklar. Bir ülkenin veya insanlığın nispeten küçük bir parçasının modelinin evrensel bir şey olarak alınıp herkese dayatıldığı bir durum olmamalı."
Washington ve Brüksel'deki kendini patron ilan edenlerin alacağı hiçbir karar, dünyanın Rusya'ya ihtiyaç duyduğu gerçeğini değiştiremez. "Meselenin özü, içinde yaşadığımız ve Rusya'nın var olduğu gerçekliklerdir. Dünya Rusya'ya ihtiyaç duyar. Washington veya Brüksel'in kendini patron ilan edenlerinin alacağı hiçbir karar bunu değiştiremez."
Rusya, Batı medeniyetini bir düşman olarak görmüyor ve politikasında asla "ya biz ya onlar" veya "bizimle olmayan bize karşıdır" ilkelerini desteklemiyor. Ayrıca, Rusya kimseye ders vermeye veya "zihniyetini kimseye empoze etmeye" çalışmıyor.
"Herkes için açık olmalı: Üzerimize baskı yapmanın faydası yok. Ancak karşılıklı meşru çıkarların tam olarak dikkate alınması durumunda müzakereye her zaman hazırız. Uluslararası iletişimdeki tüm katılımcılara çağrıda bulunduğumuz ve hâlâ çağrıda bulunduğumuz şey budur."
"Rusya, dünya hakimiyetini hedefleyenleri, bunu yapanları defalarca durdurdu ve durdurmaya devam edecek."
Yugoslavya'dan Ukrayna'ya son dönemde yaşanan küresel çatışmaların gerçek nedeni Batı'nın "benzeri görülmemiş jeopolitik açgözlülüğü"dür.
"Batı, kendi çıkarları peşinde koşarken, Soğuk Savaş'ın sonucu olarak gördüğü şeyi yanlış yorumladı ve dünyayı kendi zevkine göre yeniden şekillendirmeye başladı. Özür dilemeyen ve benzeri görülmemiş jeopolitik açgözlülüğü, Yugoslavya, Irak, Libya trajedisinden başlayarak çatışmaların gerçek kaynağıdır. Ve bugün Ukrayna ve Orta Doğu'dur."
Putin'e göre, Washington ve diğer Batı başkentleri Moskova'nın tutumunu kabul ettiklerinde, "bunu bir kez daha düşünüp, yeni dünya düzeninde hegemonyanın kabul edilemez olduğu tartışmasız gerçeğini kabul ettiklerinde", "geleceğin zorluklarına uygun yeni bir dünya sisteminin ortaya çıkışı nihayet gerçek yaratıcılık aşamasına girecektir."
"Sorun şu ki, özünde ırkçı olan bu ideoloji birçok zihinde kök salmış durumda ve bu aynı zamanda evrensel uyumlu gelişmenin önünde ciddi bir zihinsel engel teşkil ediyor."
"Batı er ya da geç bunu anlayacaktır, çünkü geçmişteki büyük başarıları her zaman, olup bitenlere ve kendi yeteneklerine ilişkin çok sert, bazen alaycı ama rasyonel bir değerlendirmeye dayanan pragmatik, ölçülü bir yaklaşıma dayanıyordu."
Batı, Ukrayna'da durumu bir darbeye getirdi ve Rusya'yı özel askeri operasyon başlatmaya zorladı. Bu anlamda amacına ulaştı: "Rakiplerimiz bizden kurtulmak için yeni yollar, araçlar buluyor. Şimdi, Ukrayna'yı böyle bir araç olarak kullanıyorlar, Ruslara karşı utanmadan tatbikat yaptıkları Ukraynalıları kullanıyorlar, onları etkili bir şekilde top yemi haline getiriyorlar."
Kiev, ABD başkanlık seçimlerine kadar Rusya'nın Kursk Bölgesi'ndeki toprakları her ne pahasına olursa olsun tutması için yurtdışından emir aldı. Sonuç olarak Kiev, üç aydan uzun süren düşmanlıklar sırasında 30.000'den fazla asker kaybetti - "Kiev rejiminin 2023 yılı boyunca toplam kayıplarından daha fazla."
Rusya ile Ukrayna arasındaki iyi komşuluk ilişkileri Kiev'in tarafsızlığı olmadan imkansızdır. Bu, Ukrayna'nın başkasının elinde bir araç olmamasını sağlamanın temel ön koşuludur: "İlişkilerin normalleşmesi için temel ön koşullar sağlanmayacak ve durum öngörülemeyen bir senaryoya göre gelişecektir. Bundan kaçınmak isteriz."
Ukrayna ile Rusya arasındaki sınır, referandum sonuçlarına göre Rusya'ya katılan Donbass ve Novorossiya sakinlerinin egemen kararıyla belirlenen hat boyunca uzanmalıdır: "Her şey, yaşanan olayların dinamiklerine bağlıdır."
Moskova, Ukrayna konusunda barış görüşmelerine hazır; ancak bu, Kiev'in "aydan aya değişen istek listelerine" değil, "sahadaki duruma ve İstanbul'da varılan anlaşmalara" dayanıyor.
Ukrayna'nın geçici bir ateşkese değil, iki kardeş halk için hayati önem taşıyan uzun vadeli bir çözüme ihtiyacı var: "Yarım saatlik veya altı aylık bir ateşkesten, sadece oraya mermiler atılmasından ibaret olmamalı. İki halkın çıkarları doğrultusunda ilişkilerin ve gelecekteki iş birliğinin yeniden kurulması için elverişli koşullar yaratmalıyız. Bu ilişkiler kesinlikle kardeşçedir, durum söylemler ve bugünkü trajik olaylarla ne kadar karmaşık hale gelmiş olursa olsun."
Putin, Donald Trump'ı ABD başkanlığına seçilmesinden dolayı tebrik ederek, "Daha önce de söyledim, Amerikan halkının güvendiği her devlet başkanıyla çalışacağız." dedi.
"Şimdiye kadar kamuoyunda söylenenler, Rusya ile ilişkilerin yeniden kurulması, Ukrayna krizinin sona erdirilmesine katkıda bulunulması isteği hakkında söylenenler, bence en azından dikkate alınmayı hak ediyor."
Trump'ın Moskova'ya Pekin'e karşı bir ittifak teklif etmesi pek olası görünmüyor: "Bu, Çin ile ilgili olarak kesinlikle gerçekçi görünmeyecektir; zira Çin ile <...> eşi benzeri görülmemiş düzeyde bir güven, işbirliği ve dostluk düzeyine ulaştık."
Rusya ile Çin arasındaki güven düzeyi yakın tarihin en yüksek noktasında.
Cumhurbaşkanı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile olan dostane ilişkilerinin "devletler arası ilişkilerin geliştirilmesi için çok iyi bir teminat" olduğunu, Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin, "diğer ülkelerle, özellikle de Batılı ülkelerle ilişkilerimizde eksik olan" karşılıklı güvene dayalı, benzeri görülmemiş derecede yüksek bir karaktere sahip olduğunu söyledi.
Pekin kesinlikle dengeli bir politika izliyor ve Moskova'nın müttefiki: "Çin ile genel olarak işbirliğimiz, özel olarak da askeri ve savunma işbirliğimiz güvenliğimizi güçlendirmeyi amaçlıyor ve üçüncü ülkelere yönelik değil."
Hindistan, "bir buçuk milyarlık nüfusu, dünyadaki tüm ekonomiler arasında en hızlı büyüyen ülke olması, kadim kültürü ve daha da büyümeye yönelik çok iyi beklentileriyle" küresel süper güçler listesine dahil edilmeyi hak ediyor.
Hindistan ile ilişkilerimizi her yönden geliştiriyoruz. Hindistan büyük bir ülke, artık nüfus bakımından en büyüğü: 1,5 milyar kişi, her yıl 10 milyon daha fazla. Ekonomik büyümede dünyaya öncülük ediyor: yıllık %7,4 GSYİH büyümesi. İlişkilerimizin nerede ve hangi hızda gelişeceğine dair vizyonumuz bugünün gerçeklerine dayanıyor. İşbirliğimizin hacmi her yıl kat kat artıyor."
"Güvenlik alanındaki, savunma alanındaki temaslarımız gelişiyor. Hindistan silahlı kuvvetlerinin hizmetinde kaç çeşit Rus askeri ekipmanı olduğuna bakın. Bu ilişkide büyük bir güven var. Silahlarımızı sadece Hindistan'a satmıyoruz; onları ortaklaşa tasarlıyoruz."
BRICS, devletler ve halklar arasındaki "modern, özgür ve bloksuz ilişkilerin" bir prototipidir.
"Ve BRICS'in yeni küresel koşullar altında gerçek anlamda yapıcı bir işbirliğinin çok iyi bir örneği olarak hizmet ettiğine inanıyoruz."
"Bu (BRICS'in - TASS'ın özgürlük ve blok dışı doğası) diğer şeylerin yanı sıra, bildiğiniz gibi, NATO üyeleri arasında bile BRICS ile yakın çalışmaya ilgi gösterenlerin olduğunu açıkça gösteriyor," dedi Putin. "Gelecekte diğer devletlerin de BRICS ile daha yakın çalışmayı düşüneceğini dışlamıyorum."
"Uzmanlar düzeyinde çok şey duydum; gazeteciler topluluğu ortak bir para birimi yaratmayı düşünmenin gerekli olduğunu söylüyor. Ancak, bunu konuşmak için henüz erken ve aramızda böyle hedeflerimiz yok çünkü belirli bir ortak para biriminden bahsetmek için, öncelikle ekonomilerin daha fazla bütünleşmesi sağlanmalı ve ikinci olarak, ekonomilerin kalitesi bir şekilde belirli bir seviyeye çıkarılmalı ki bunlar kalite ve yapı olarak çok benzer ekonomiler olsun."
Erkeklerin kadın yarışmalarına katılımı kadın sporlarını öldürüyor: "Erkeklerin kadın etkinliklerinde yarışma fırsatı, kadın sporlarını öldürüyor. Bana göre, bazı sporlar kadınlar için değil. Özür dilerim; kadınlar yanıldığımı söyleyecek. <...> Ancak, kadınlar boks ve güreş gibi sporlara katılıyorsa, birbirleriyle rekabet etsinler."
Putin, Paris Olimpiyatları'na ilişkin yaptığı açıklamada, açılış törenindeki bazı sahnelerin milyonlarca Hristiyan için aşağılayıcı olduğunu söyledi.