Tarih: 09.07.2024 08:27

Bayram pazarlarında İnsan Yok!

Facebook Twitter Linked-in

Son 10 yıldır işgalci Çin rejimi, Doğu Türkistan’ı Çinlileştirmek hedefine ulaşmak için “13. Beş yıllık plan” döneminde 2017’de başlatılan büyük ölçekli keyfi tutuklama kapsamında milyonlarca sivili envai çeşit bahaneyle toplama kamplarına kapttı. Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı insanlık dışı soykırım nedeniyle bölgenin ana faktörü olan Uygurlar, şehrin en işlek caddelerinde, kalabalık pazarlarda giderek daha az görünür hale geldi. 

Bu durum, “ Çin’in “Uygurlar Mutlu” propagandalarının tam aksine “Uygurlar nereye kayboldu?” sorusuna yanıt sunuyor ve bölgedeki Toplama Kamplarının halen işlek olduğu gerçeğini bir kez daha doğruluyor.

 

İstiqlal TV ekibinin takibe aldığı Çin Sosyal paylaşım sitelerinde Kurban Bayramı haftası yayılan videolarda, Doğu Türkistan’daki farklı şehirlerden esnaflar, bu yıl Kurban Bayramı arifesinde mağazalarına müşteri gelmediğini, bazı esnaflar, Bayram yaklaşmasına rağmen hala siftah edemediğinden dolayı serzenişlerini; “Bu yıl Bayram olmayacak galiba! Bir yerlerden Bayram olmicak diye buyruk mu geldi. Hoten’deki insanlar nereye gittiniz? Sizin için yaram mallar getirdik! Ne zaman geleceksiniz? Nasıl bir zamanda yaşıyoruz. Böyle giderse dükkanı kapatıp, eve gidip yatmamız lazım. Hiç ticaret yapacak zaman değil. Bizi korkutmayın.“ sözleriyle insanların zoraki kaybolduğunu açık ediyor.

Hoten’den, Artuş’tan ve Kaşgar’dan gelen görüntülerde dikkat çeken ortak mesele hemen bütün mağaza sahibi esnafların, aynı durumdan muzdarip olması ve anlattıkları ise adeta “hayalet şehir efsaneleri” ni andırıyor. 

Video görüntüleri, bayram arifesinde alışıla gelen çok hareketli meydanlar, Pazar yerleri, Alışveriş merkezi, mağaza ve caddelerin, Bayram olmasına rağmen bomboş olduğunu gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER: TOPLAMA KAMPLARINDA 8 MİLYON İNSAN TUTSAK

İşgalci Çin son on yıldır Doğu Türkistan'da yaklaşık 8 milyon insanı keyfi suçlamayla gözaltına almıştı. O gün bugündür keyfi tutuklamalarını sürdüren rejim, her yıl aynı sayıyı takip edecek şekilde dönüşümlü olarak Uygurları Toplama Kamplarında alıkoyuyor.

Çinli otoriter rejimin "Eğitim Merkezi " adını verdiği, ancak tıpkı Nazilerin ceza kamplarını andıran Toplama Kamplarına gönderilen Uygurlar, işkence ve çeşitli kimyasallarla kısırlaştırılırken, çoğunluğu “ucuz iş gücü” olarak, Köle işçiliğe zorlanıyor. 

Gelinen noktada bahse konu kamplarda Çin’in soykırım girişiminde bulunulduğu uluslararası kuruluşlar ve güvenilir raporlarla ve güçlü delillerle belgelenmiş durumda olmasına rağmen, Kurnaz Çinliler ise sürekli olarak, delillendirilen soykırım girişiminin varlığını yalanlıyor ve kampların mesleki eğitim merkezleri olduğunu savunarak, bütün bunların denizaşırı güçlerin Çin’i dizginlemek için kurduğu oyun olduğunu iddia ediyor. 

Halbuki Doğu Türkistan’daki kalabalık cadde, pazar ve meydanların ıssız ve Uygurlardan yoksun olduğu net bir şekilde görülen ve soykırımın güçlü delili niteliği taşıyan söz konusu videolar, birbirinden farklı konumlarda ceryan etmiş olması, aslında meselenin neden kaynaklandığını tek bir noktaya kilitliyor. Gerçekler gösteriyor ki, Milyonlarca Masum Uygur, hala Toplama kamplarında ve cezaevlerinde esir tutuluyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —