Bugün, 17 Aralık 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    14171,42%-0,88
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,25% 0,09
  • GRAM ALTIN

    5885,65% -0,38
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,00

Bursa İl Vaizi Dr. Polat: Müslümanlar üç ayları manevi kazanım için değerlendirmeli

Üç ayların, Müslümanlar için Ramazan’a manevi hazırlık, ibadet ve tövbe ile ahlakî kazanımların sağlandığı özel bir dönem olduğunu belirten Bursa İl Vaizi Dr. Adem Polat,  bu mübarek zamanın aile ve toplum bağlarını güçlendirme fırsatı sunduğunu belirtti

GENEL 17.12.2025 14:39:22 0
Bursa İl Vaizi Dr. Polat: Müslümanlar üç ayları manevi kazanım için değerlendirmeli

Müslümanlar için manevi hazırlık dönemi olan üç aylar, 21 aralık pazar günü başlıyor. Bu dönem, ibadet, tövbe ve zikirlerle Ramazan’a hazırlık yapılmasının yanı sıra, aile ve toplum bağlarını güçlendirmek için de önemli bir fırsat olarak görülüyor.

Bursa İl Vaizi Dr. Adem Polat, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan üç ayların, Müslümanlar için Ramazan’a manevi hazırlık dönemi olduğunu belirtti.

Polat, bu dönem boyunca ibadet, zikir ve tövbe ile geçirilen zamanın hem bireysel hem toplumsal manada kalıcı manevi kazanımlar sağladığını, ayrıca aile ve toplum bağlarını güçlendirme fırsatı sunduğunu vurguladı.

"Üç aylar, Ramazan'a manevi hazırlık ve bereket zamanıdır"

Üç ayların öneminde değinen Polat "Kameri aylar olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar çok kıymetli, mübarek ve feyizli aylar olarak bilinmektedir. İçinde bazı önemli gün ve kandillerin olması, bu ayları daha kıymetli hâle getirmektedir. Üç ayları manevi anlamda değerli kılan geceler bu aylar içerisinde bulunur. Üç aylar içinde Ramazan ayının büyük ulvî neşvesine ulaşabilmek için Recep ve Şaban aylarının kıymeti ön plana çıkıyor. Recep ve Şaban aylarını önemli bir manevi hazırlık ayı olarak değerlendirip, bu manevi motivasyonla Ramazan’a kavuşma ve Ramazan’da da elde edilen güzel birikimleri hasat etme mevsimi olarak ifade edebiliriz. Üç aylar içerisinde çokça tespihatla, zikirle, ibadetle ve oruçlarla geçirmek önemlidir. Üç ayları oruç, zikir ve ibadetle geçirmek çok faziletlidir. Zamanı bereketli olarak değerlendirmek icap eder." dedi.

"Hız ve haz çağında üç aylar manevi bir sığınaktır"

İçerisinde bulunduğumuz zaman dilimi çok zor olduğunu vurgulayan Polat " Teknoloji çağında yaşıyoruz. Zamanın hızla aktığı bir dönemdeyiz. Haz ve hızın inanılmaz derecede insanın kalbini ve maneviyatını zorladığı bir dönemde yaşıyoruz. Olgun bir müminin zamanı elinde tutacak şekilde davranması icap eder. Peygamber Efendimiz’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) günde yetmiş defa tövbe ve istiğfar getirdiğini biliyoruz ve bunu bize tavsiye ettiğini de biliyoruz. Dolayısıyla böyle manevi ay, gün ve ortamlar daha fazla değerlendirilmeli, daha hassasiyetle bu süreci ele almalıyız. Bireysel ve toplumsal manada bu güzel ayları tövbe ve istiğfarla geçirmemiz bir kazanım olacaktır. Üç aylar bunun için biçilmiş kaftandır. Şimdiden Ramazan ayının heyecanı üzerimize gelmeye başladı." şeklinde konuştu.

"İbadetlerin temel hedeflerinden birisi ahlaklı insan modelini oluşturmaktır"

Polat "Modernitenin zihinlerimizi allak bullak ettiğini biliyoruz. Modern insanın ibadetle ahlakı ayırdığına şahitlik ediyoruz. Fakat ibadetlerin temel hedeflerinden birisi ahlaklı insan modelini oluşturmaktır. Dolayısıyla ibadetlerin temel amaçlarından biri ahlak bütünlüğü sağlamak ve insanı kemalat yolculuğunda desteklemektir. Sadece kuru kuruya bir ibadet değil; ibadetleri, manevi anlamda insana ahlak kazandıracak derinlikte ve anlam derinliğinde ele alarak yerine getirmek önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

"Üç aylar, aileden topluma manevi diriliş dönemidir"

Üç aylar gibi maneviyatın yüksek olduğu Müslümanlar, daha fazla birbirlerine kol kanat gerecekleri, yoksulun hâlinden anlayacakları, hastalarına şifa ulaştıracakları ve her zaman birbirlerine kol kanat gerecekleri bir zaman dilimi olarak görmeli ve bunu fırsata çevirmelidir diyen Polat "Müslümanlar üç ayları çok canlı bir şekilde eda etmişlerdir. Üç ayları, maneviyatı yüksek bir ortam olarak değerlendirip birlik ve beraberlik içinde idrak etmeye çalışmışlardır. Günlerini manevi derinliğe uygun şekilde yaşamaya gayret etmişlerdir. Aileler, çocuklarıyla beraber bu manevi ortamı güzel bir şekilde yaşamaya çalışmışlardır. Aile içerisinde beraber oruç tutma, iftar açma gibi ibadetleri onlara sevdirme ve ortak bir muhabbetle, farklı bir etkinlik şeklinde zamanı geçirmeye çalışmışlardır. Günümüzde de bu devam ediyor." diye belirtti.

"Üç ayların maneviyatı üzerimizde kalıcı olabilmesine gayret göstermeliyiz"

"İbadetlerin en faziletlisi, az da olsa devamlı olanıdır" hadisini hatırlatan Polat sözlerini şöyle devam etti:

"Hayatta istikrar, başarının en temel anahtarlarından biridir. İstikrarlı olmak, istikamet sahibi olmak çok kıymetlidir. Anlık, belli zamanları değerlendirmek suretiyle meseleyi bitirmek doğru olmaz. Üç ayları güzel bir şekilde geçirdik; ama bir dahaki üç aylara kadar, şayet herhangi bir ibadet ve ahlak noktasında bir kazanım elde edemediysek, bu tam istenilen noktaya varmış olmaz. Üç ayların bizim üzerimizde kalıcı olabilmesine gayret göstermeliyiz." diye konuştu. (İLKHA)

Yorum Ekle

Mavi-Yeşil Batman Projesi’nin 2'nci etabı için çalışmalar başladı

Adıyaman Üniversitesi’nden TEKNOFEST semineri

Dijital reklam harcamaları 4 kat arttı

Sakarya’da su kayıplarını önleyecek projede ihale başladı

Tarsus’ta 10 öğrencinin rahatsızlanmasıyla ilgili kaymakamlıktan yazılı açıklama

Diyarbakır’da İl Kanser Danışma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Bakanlıktan “Büyükçekmece’de özel huzurevinde şiddet” haberlerine ilişkin açıklama

Bakan Yerlikaya: AFAD 16 yılda Gazze'ye 104 bin tonu aşkın insani yardımı ulaştırdı

Şırnak’ta kar nedeniyle kapanan köy yolları için çalışmalar sürüyor

Malatya'da Tefsirli Yatılı Hafızlık Akademisi'nin temeli dualarla atıldı

Mersin Kolay Transit Merkezi hizmete açıldı

Türkiye’nin SGP’ye göre kişi başına GSYH endeksi 2024’te 72 oldu

Delice Kara Kavunu markalaşma yolunda

Büyük Birlik Partisi Uşak’ta 8. Olağan İl Kongresini gerçekleştiriyor

Mersin’de öğrenci taleplerine yönelik takip toplantısı

Bakan Yerlikaya'dan 'AFAD' mesajı

Gaziantep'te “Kalemden Kalbe” Hüsn-i Hat sergisi

Büyükçekmece'deki özel huzurevi olayına Bakanlık müdahalesi

Sakarya'da kayıp kaçak oranı minimuma indirilecek

Nazilli Belediyesi Yenimahalle'de taş döşeme işlerini tamamladı

Büyükçekmece’deki özel yaşlı bakım merkezi hakkında soruşturma başlatıldı

Nükleer Tıp Hizmetleri Yönetmeliğinde Nükleer Tıp Teknikerlerine Görev Verildi

Vali Erin Eğirdir’de esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Isparta için siyasi destek arayışı

Büyükçekmece Adliyesi’ndeki soygun şüphelisi hakkında kırmızı bülten çıkarıldı

Şırnak’ta gönüllü öğretmenler öğrencileri sınava hazırlıyorlar

Bakan Işıkhan’ın açıklamalarına Türk-İş’ten tepki

Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden ÇKS uyarısı: 31 Aralık’ta sona eriyor

Balıkesir’de belediyeler kışa hazırlandı

Bakan Tunç: 17-25 Aralık kumpası tarihin çöp sepetine atıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Anahtar Parti Oltu’da Saha Çalışmalarını Sürdürüyor

Vedat Kan’la 25. Gün’ de “Palandöken Belediyesi ” vardı…

Erzurum'da nitelikli üretim ve istihdamın artırılmasına teşvik amaçlı bir bakış…

PERDEDE OYUN KÖYDE ŞENLİK VAR…

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Tam yerinde bir karar: görelim bakalım kimde ne kadarız…

Erzurum’da Stadyum Belirsizliği Tepki Çekiyor: “Oylamayı Bırakın, Net Adım Atın”

Mersin’de öğrenci taleplerine yönelik takip toplantısı

Şırnak’ta gönüllü öğretmenler öğrencileri sınava hazırlıyorlar

Adana'da okulun atıl bahçesinde 'açık hava' ders

KARAD'dan amatör telsizcilik eğitimi

Sakarya'da minikler seramikle, gençler tezhiple tanıştı

Siirt’te okuma kültürünü güçlendiren proje il genelinde yayılıyor

Mersin Büyükşehir İtfaiyesi, Eğitimlerle Kapasitesini Güçlendiriyor

Mersin Büyükşehir itfaiyesi eğitimlerle gücünü artırıyor

Bankoğlu’ndan Bakan Tekin’e sert çıkış: “Çocukları koruyamayan bir iktidarla karşı karşıyayız”

Bakanlardan okullarda 'yerli değer' vurgusu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR