9916,22%2,52
35,21% 0,11
36,64% 0,06
2962,49% 0,12
4799,36% -0,04
Uygurlara karşı soykırım ve zorla çalıştırma suçları nedeniyle uluslararası kınama ve bazı ambargolarla karşı karşıya kalan İşgalci Çin, Doğu Türkistan’da istihdam ve sosyal güvenlik konusunda uluslararası bir seminer düzenledi.
Çin kontrolündeki Tanrıdağ Ağına göre, 15 Aralık Urumçi’de düzenlenen sözde “Xinjiang Uluslararası İstihdam ve Sosyal Güvenlik” Seminerine Doğu Türkistan’daki sözde “Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi” Parti Komitesi sekreteri Ma Xingrui, sözde “Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi” kukla başkanı” Erkin Tuniyaz ve diğer Çinli yetkililer de katıldı.
Toplantıda Ma Xingrui, Doğu Türkistan’ın mevcut durumu hakkında yine yalanları sıralarken, “Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi her zaman Xinjiang‘a özel önem vermiş ve desteklemiş, insan haklarının gelişmesini teşvik etmiştir. Halkın mutlu yaşamının en büyük insan hakkı olduğunu biliyor, tüm etnik kökenlerden insanlar için eşit istihdamı, yasalara uygun olarak işçilerin meşru hak ve çıkarlarını güvence altına almaktadır” şeklinde algı yanıltıcı konuşmalarda bulundu.
Edinilen bilgiye göre toplantıya 40’tan fazla ülke, bölge ve uluslararası kuruluşun temsilcilerinin yanı sıra Çin’in ilgili bakanlık komiteleri ve sorumlu kurumların yetkilileri katıldı. Toplantıda konuşan Pakistan’ın Çin Büyükelçisi Khalir Hashimi, Yemen’in Çin Büyükelçisi Mohammad Metami, Şangay İşbirliği Örgütü genel sekreter yardımcısı Janish Khaneh, Çin’in sahte propaganda temelindeki politikasına övgüde bulundu.
Bu ayın başlarında İngiliz haber kanalı BBC’nin, Uygurların zorla çalıştırıldığı gıda ürünlerinin Avrupa pazarına engelsiz girdiğini duyurmasının ardından, Çin’in Doğu Türkistan kentinde Uygurlara ve diğer Türk halklarına yönelik zorla çalıştırma suçu yeniden dünyanın dikkatini çekmeye başlamıştı.
Çin, son yıllarda Doğu Türkistan halkına karşı işlenen soykırım suçlarını uluslararası toplumdan gizlemek için büyük paralar harcıyor ve yalan propagandasını yoğunlaştırıyor. Çin’e yakın devlet ve kurum yetkililerinin Doğu Türkistan’ı ziyaret etmesi planlanıyor ve bunlar aracılığıyla soykırım ve zorla çalıştırma suçlarının inkar edilmeye yönelik özel çaba sarf ediliyor.
Ancak Doğu Türkistan’da dini baskı, ceza kamplarında toplu hapsetme, zorunlu çalıştırma, sürgün, zorunlu evlilik, zorunlu doğum kontrolü, ailelerinden ayrılan gençlerin zorla asimilasyonu, çiftçilerin tarım arazilerini teslim etmeye zorlanması vb. gibi sistematik soykırım suçları halen devam etmektedir. Ülkelerin büyük çoğunluğu Çin ile ticari ilişkilerini de sürdürmekte ve bu nedenle Doğu Türkistan’dan zorla çalıştırılan emek ürünleri Asya, Avrupa ve Afrika’ya hiçbir engel olmadan gönderilmeye devam ediyor.
Çin, Ma Xingrui’nin yalanlarının aksine Doğu Türkistan’da terör politikası uyguluyor ve birçok Çin şirketini sözde “Xinjiang” menşei kullanarak Doğu Türkistan’a konuşlandırmak istiyor. Bu süreçte Uygur Türkleri ise Doğu Türkistan ve Çin’deki fabrikalarda ucuz, bedava işgücü olarak çalışmaya zorlanıyor.