Haberi Sesli Oku

Cumhurbaşkanından BARIŞA DAİR önemli karar

Cumhurbaşkanından BARIŞA DAİR önemli karar

Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin Kazan toplantısı sonrasında önemli belgeler onaylandı; yıl sonuna kadar barış imzalanabilir mi; Bakü'nün "Paşinyan'la değil Ermenistan'la barış imzalayacağız"

Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin Kazan toplantısı sonrasında önemli belgeler onaylandı; yıl sonuna kadar barış imzalanabilir mi; Bakü'nün "Paşinyan'la değil Ermenistan'la barış imzalayacağız" açıklaması Nikol'u harekete geçirdi

Siyaset bilimci: "Bu durumda en uygun yol, o maddenin referandum yoluyla Anayasa'dan çıkarılmasıdır"

"Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti arasındaki devlet sınırının sınırlandırılmasına ilişkin Devlet Komisyonu ile Ermenistan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti arasındaki devlet sınırının sınırlandırılması ve sınır güvenliği konularına ilişkin Komisyonun ortak faaliyetlerine ilişkin Yönetmelik" "Azerbaycan" onaylandı. "Yeni Müsavat"a göre Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bu konuda bir kararname imzaladı. Söz konusu tüzüğün bu yılın 30 Ağustos'ta imzalandığını da belirtmek gerekir.

Aynı gün Ermenistan Cumhurbaşkanı Vaghn Khachaturyan, Azerbaycan ile sınır sınırlandırma komisyonlarının çalışma yönetmeliğini imzaladı.

Unutulmamalıdır ki, 23 Ekim'de Ermenistan parlamentosu, Ermenistan-Azerbaycan Sınırlarının Sınırlandırılması ve Belirlenmesine İlişkin Komisyonların Düzenlenmesine İlişkin Kanun Tasarısını onayladı. Tasarıya 67 milletvekili 'evet' oyu verdi. Oylamaya yalnızca iktidardaki "Vatandaş Anlaşması" partisinden milletvekilleri katıldı.

24 Ekim'de Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin BRICS toplantısı çerçevesinde Kazan'da buluştuğunu da hatırlatalım. Cumhurbaşkanının basın servisine göre, toplantıda taraflar, barış anlaşması, sınırların sınırlandırılması ve çizilmesi ile karşılıklı çıkarları ilgilendiren diğer konular da dahil olmak üzere ikili barış gündeminin ilerlemesini tartıştılar. İki ülkenin dışişleri bakanlarına, Barış ve Devletlerarası İlişkiler Anlaşması'nın en kısa sürede sonuçlandırılması ve imzalanması için ikili müzakerelere devam edilmesi talimatı verildi.

Kazan toplantısının ardından devlet başkanları düzeyinde atılan adımlar barış sürecine ilişkin iyimserlik yaratıyor. Ayrıca müzakerelerin ikili olarak sürdürülmesine ilişkin anlaşma, Azerbaycan'ın önerdiği formatın Ermenistan tarafından da kabul edildiğini ve barışa giden en iyi yol olduğunu teyit ediyor.

Bu yılın 19 Nisan'ında Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti arasındaki sınırda Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Ermenistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı başkanlığında gerçekleştirildiğini belirtmek gerekir. Mger Grigoryan, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasındaki Devlet Sınırının Sınırlandırılmasına İlişkin Devlet Komisyonu Devlet başkanlarının talimatıyla gerçekleştirilen toplantı sonrasında, bölge dışı 4 köyün kurtarılması ve ikili müzakereler sonucunda söz konusu tüzüğün onaylanması da dahil olmak üzere çok sayıda sonuç elde edildi. Başkentlerin bir sonraki aşamada süreci bozmak isteyen döngüye girmesi sonucunda Ermenistan'da rövanşistlerin ortaya çıktığı ve Paşinyan hükümetinin yıkıcı tavrını daha belirgin bir şekilde sergilediği doğrudur. Ancak ne bu tür anormal davranışlar, ne de Ermenistan'ın silahlanması, konvansiyonel sınırlarda güçlerin toplanması gibi tehlikeli adımlar, resmi Bakü'yü bu pozisyonundan caydıramadı. Sonunda Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile görüşmeye çalıştı ve söz konusu sonuç elde edildi. Ama bu henüz bir ön sonuç, Ermenistan'ın atması gereken adımlar var.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Kazan'da Ermenistan Başbakanı ile görüştü » Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın resmi web sitesi

Kazan toplantısı arifesinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joseph Biden'ın kişisel aracılığıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a bir mektup gönderdiğini hatırlatalım. temsilci. Cumhurbaşkanı Aliyev'e gönderilen mektupta, "Ülkeniz ile Ermenistan'ın, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeye hizmet edecek bir barış anlaşması yapılması yönünde kaydettiği sürekli ilerlemeden memnuniyet duyuyorum. Sizi temin ederim ki Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yüzyıllardır süren çatışmaya nihayet son verecek kalıcı ve onurlu bir barışın sağlanmasını desteklemeye hazırdır." Aynı zamanda, "Barış anlaşması, Azerbaycan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü sağlamanın yanı sıra tüm bölgeyi dönüştürecek ve Avrupa ile Orta Asya arasında daha fazla ticaret, yatırım ve bağlantıya hizmet edecek. COP29 için dünyanın dikkati Bakü'ye dönerken, küresel topluluğa barışa olan bağlılığınızı göstermek için eşsiz bir fırsata sahipsiniz. Bildiğiniz gibi barış anlaşmasının üzerinde anlaşmaya varılmayan noktalarının sonuçlandırılması her iki tarafın da yaratıcılığını ve uzlaşmasını gerektirecektir. Ancak bu fırsattan yararlanmaya devam edeceğinize eminim. Sizi bu yıl anlaşmayı tamamlamaya davet ediyorum." ABD'nin bu konuyu desteklemeye kararlı olduğu da vurgulandı. Alıntı: "Yönetimim barışın önünü açacak cesur girişimlerde bulunmaya hazır. Özel Asistanım, Avrupa Genel Müdürü Michael Carpenter, atmaya hazır olduğumuz bazı adımlar hakkında sizi bilgilendirmek ve Ermenistan'la müzakerelere ilişkin tutumunuzu öğrenmek istiyor. Umarım bu fırsattan yararlanarak bölgede karşılıklı refah ve ortak çıkar için yeni bir rota çizersiniz."

ABD Başkanı Nikol Paşinyan'a yazdığı mektupta, Azerbaycan'la barış anlaşmasına ilişkin çalışmaların bu yıl tamamlanması yönünde çağrıda bulundu. Biden, barış anlaşmasının geri kalan kısmının sonuçlandırılmasının ısrar, yaratıcılık ve uzlaşma gerektireceğini kaydetti. Ermenistan'ın "tamamlanmamış barışı aceleyle imzalamasına" Bakü'nün kendi cevabının olduğunu söylemeye gerek yok ve bu defalarca rapor edildi. Cumhurbaşkanlığı yardımcısı, Azerbaycan'ın Paşinyan'la değil Ermenistan'la barış imzalamak istediğini de kaydetti. Barış belgesinin yüzde 80-90'ının üzerinde anlaşmaya varıldığını iddia eden Paşinyan, Bakü ile bazı belgeler imzalamaya çalışıyor.

Peki ya perspektif? Barış anlaşmasının imzalanmasının hızlandırılması ve nihai belgenin yıl sonuna kadar imzalanması mümkün müdür?

Elhan Şahinoğlu son konuşmasıyla kendisine ve

 Elhan Şahinoğlu

"Atlas" Araştırma Merkezi Başkanı Siyaset Bilimci Elhan Şahinoğlu, "Yeni Müsavat"a, Kazan'daki BRICS zirvesi çerçevesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında ikili görüşmenin yapılabileceğini söyledi. Olumlu değerlendirildi : İmzalamanın yanı sıra sınırların sınırlandırılması ve çizilmesinin devam etmesi vurgulandı. Barış anlaşmasının bir an önce sonuçlandırılması ve imzalanması için iki ülke dışişleri bakanlarına ikili müzakerelere devam edilmesi talimatı da önemlidir." Siyaset bilimciye göre buna rağmen Azerbaycan'ın Ermenistan Anayasası'nda gerekli değişiklik talebi gündemde kalıyor: "Başbakan Nikol Paşinyan bu konuyu çözmelidir. Doğrudur, Anayasa Mahkemesi'nin son kararına atıfta bulunarak, Anayasa'nın Azerbaycan'a toprak talebini içeren maddesinin hukuki geçerliliğini kaybettiğini ilan etti. Ancak bu da yetmez, o maddenin Anayasa'dan çıkarılması ya da kaldırılacağı tarih konusunda spesifik bir taahhütte bulunulması gerekir." E. Şahinoğlu'na göre, aksi takdirde bir gün Paşinyan'ın yerine başkası iktidara gelirse önceki hükümetin kararını tanımayabilir: "Dolayısıyla bu durumda en doğru yol o maddenin Anayasa'dan çıkarılmasıdır. referandum yoluyla. Bu, iki ülke arasında barış ve işbirliğinin önündeki temel engeli ortadan kaldıracaktır."

E. PAŞASOY



Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Maçın Hakemi belli oldu?

Terör örgütü PKK, en kanlı katliamlarından birini Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Yavi

Trendyol Türkiye 1.Futbol Ligi 10.hafta maçının hakemleri belli oldu.

Erzurumspor’da Keçiörengücü Günleri Başladı

ERZURUM SPOR FK U-16 YAŞ GRUBU KENDİ EVİNDE KAÇAN 2 PUANA ÜZÜLDÜ..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

16. Uluslararası MEB Robot Yarışması sonuçlandı

ERZURUM SPOR FK BİR PUANA ÜZÜLDÜ..

TORTUM SPORA KENDİ EVİNDE YAN BAKILMIYOR..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

  BTÜ Kariyer Fuarı 4 bin öğrenciyi ağırladı

Bursa’da Erasmus+ ile Ekolojik Okuryazarlık buluşması

Dikey Geçiş'te ek yerleştirme için tercihler başladı

Eskişehir'de eğitimde fırsat eşitliği için iki büyük adım

İzmir'de geleceğin yazarları Türkçe'nin incelikleriyle tanışıyor

SEKA Kâğıt Müzesi’nde dokulu tuvaller boyanıyor

Kocaeli'de öğrenciler okulları için elektrik üretiyor

 Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nun akademik yılı dün başladı

2024-İcra sınavları için son başvuru 30 Ekim

2024-YDS/2 sınav giriş belgeleri erişimde

Adıyaman'da uyuşturucuya 1 gözaltı

Beylikdüzü’nde minik öğrenciler 29 Ekim ruhunu yaşattı

Adıyaman'da, firari hükümlü yakalandı

  BTÜ Kariyer Fuarı 4 bin öğrenciyi ağırladı

Yenişehir Hayvan Pazarı’nda revizyon

Başkan Sezer vatandaşlar ve esnafla iç içe

Geleceğin çevrecileri Lokomotif Köyden çıkacak

KO-MEK’in epoksi kursuyla ev ekonomisine katkı

Vali Sezer, Keşan’daki yatırımları yerinde inceledi

Bakırköylü çocuklar Cumhuriyet’in 101.yılını kutladı

Başkan Bozbey, “Türkiye'de yeni bir başlangıcın mimarı olacağız”

Zorlu virajdaki Keşanspor’a taraftar desteği

Bursa’da Erasmus+ ile Ekolojik Okuryazarlık buluşması

Lezita SIAL Paris’te en yenilikçi ürünlerini  dünyanın gıda devleri ile buluşturdu

İstanbul'da emeklilere pazar desteği

Yıldırım'da pazar atıkları üretime can oluyor

Keşan'da 4 nolu şehiriçi minibüs hattı, 28 Ekim’de hizmete giriyor

TOFAŞ - Bursaspor ve TOFAŞ - Petrolına AEK Larnaca maçları bı̇letlerı̇ satışta

Uludağ İçecek’ten Cumhuriyet’e armağan “Bir Ulus Uyanıyor” konseri, Türkiye’yi geziyor

Cumhuriyet’in simgesi Marmaray 11 yaşında

FETÖ'cülerin kimliği ortaya çıktı

MÜSİAD Bursa’dan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e ziyaret

Oğuz Tongsir kendini savundu

Şeref Aldanmaz, Yenikarpuzluspor ile anlaştı

TSYD kayyumu dünyayı ayağa kaldırdı

Adnan Oktar'ın mal varlığı devlete geçti!

İfşa listesine yeni markalar eklendi!

Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un Tataristan'a çalışma ziyareti sona erdi

Çinli roket girişimi 2027'de ticari uzay uçuşlarına başlamayı planlıyor

“Bir Gezinin Hafızası” fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluştu

Yükleniyor