Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma
  • BIST 100

    8940,81%-0,68
  • DOLAR

    34,29% 0,51
  • EURO

    37,23% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2990,13% 1,22
  • Ç. ALTIN

    4945,26% 0,76

DUYGU! Almanya Ermenistan'ı da silahlandıracak - Berlin de taraf

Ermenistan Savunma Bakanlığı daire başkanı, Avrupa Birliği'nin bir diğer önde gelen devletiyle savunma istişarelerinde bulundu; analistlere göre 5 Nisan'da Brüksel'de yapılan toplantının sonuçları birer birer hayata geçiriliyor -

DÜNYA 18.10.2024 09:16:00 0
DUYGU! Almanya Ermenistan

Ermenistan Savunma Bakanlığı daire başkanı, Avrupa Birliği'nin bir diğer önde gelen devletiyle savunma istişarelerinde bulundu; analistlere göre 5 Nisan'da Brüksel'de yapılan toplantının sonuçları birer birer hayata geçiriliyor - işgalci orduya tam destek veriliyor...

Ermenistan Savunma Bakanlığı Daire Başkanı Levon Ayvazyan başkanlığındaki heyetin katılımıyla Berlin'de Almanya ile savunma istişareleri gerçekleştirildi. "Yeni Müsavat"ta bunun Ermenistan'ın askeri teşkilatı tarafından bildirildiğini yazıyor. Almanya Federal Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda, uluslararası ve bölgesel güvenliğe ilişkin bir dizi konu, ikili ve çok taraflı işbirliğinin gelişme beklentileri ele alındı.

Görüşmeler sonucunda 2025 yılı savunma işbirliği programı üzerinde mutabakata varılarak imzalar atıldı. Programda deneyim alışverişi, eğitim ve personel eğitiminin yanı sıra, karşılıklı ilgi duyulan bir dizi alanda düzinelerce askeri faaliyet öngörülüyor. Almanya'nın Ermenistan'la askeri işbirliğine olan ilgisi Avrupa Birliği'nin politikasıyla bağlantılıdır.

Erivan'a yapılan yardım, ABD ile Avrupa Birliği arasında bu yılın Nisan ayında Brüksel'de Nikol Paşinyan ile yapılan üçlü toplantıya da yansıdı. Askeri uzmanlara göre, kendileri kabul etmese de Ermenistan'a askeri yardım da planlanıyor. Almanya'nın Ermenistan'la askeri işbirliğine ilgisi de bunun bir parçası. 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı öncesinde Berlin, askeri işbirliği açısından her iki ülkeye de mesafeliydi. Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanmadığı bir dönemde Almanya'nın Ermenistan'la askeri işbirliği anlaşması imzalaması meşru soruları gündeme getiriyor. 

Bu yılın nisan ayında Brüksel'de yapılan toplantının arifesinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Blinken'in çağrısına yanıt vererek, Ermenistan'ın mekanizma yoluyla ve ABD bütçesi pahasına silahlandırılması gibi konuları da ele aldı.

Devlet başkanı, Fransa'nın Ermenistan'ı silahlandırma politikası da dahil olmak üzere Azerbaycan karşıtı adımların bölgede silahlanma yarışını teşvik edeceğini ve provokasyonlara yol açacağını vurguladı. Belirtmek gerekir ki, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Belçika Krallığı'nın yeni atanan Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Julien de Frépo'nun itimatnamesini kabul ederken, "Avrupa Birliği, Ermenistan-Azerbaycan barışında tarafsız kalmalıdır" dedi. Sorun daha önce olduğu gibi." "Şu anda Avrupa Birliği'nin bu konuya aktif olarak müdahil olduğu görülüyor. Ancak Brüksel'de, Avrupa Birliği'nin toplu konut merkezlerinde bazıları partizandır" diyen Başkan, bunun verimsiz bir tutum olduğunu, yalnızca güvensizlik yarattığını ve Avrupa Birliği'ni normalleşme sürecinden izole ettiğini sözlerine ekledi. Bu arada Avrupa Birliği'nin, Karabağ Ermenilerine verilen desteğin mali yükünü paylaşmak ve Ermenistan'da reformların uygulanmasına katkıda bulunmak amacıyla bütçeden Ermenistan hükümetine 30 milyon avroluk ek destek ayırmayı planladığı öğrenildi. AB'nin Ermenistan temsilciliği başkanı Vasilis Maragos bunu Erivan'da düzenlenen "Dünyanın Kavşağı: Güvenlik ve Demokrasinin Yakınsaması" konferansında söyledi.

Khayal Bashirov:

Hayal Beşirov

Siyasi ve Hukuki Araştırmalar Merkezi Başkanı Hayal Beşirov, Yeni Musavat'a, Batı'nın hedefinin İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra oluşan gerçekleri değiştirmek olduğunu söyledi: "Şu anda barış süreci devam ediyor, bu müzakereler gecikmeli de olsa devam ediyor. Ermenistan'ın yıkıcı eylemlerine rağmen 5 Nisan'da Brüksel'de yapılan toplantının ana konuları hâlâ uluslararası toplumdan gizleniyor. Bunun sonuçlarını zaten görüyoruz ve aslında Ermenistan'a askeri destek de sağlanıyor. Dolayısıyla Avrupa Birliği'nin önde gelen üyelerinden Almanya da sürece katılıyor. Almanya ve Fransa, Avrupa Birliği'nde liderlik için mücadele etseler de bazı siyasi anlaşmazlıklar var, karşılıklı toprak iddiaları var, ancak Güney Kafkasya'daki pozisyonları, geçmişteki çatışmalar ve Ermenistan'ın silahlanması örtüşüyor."

Hatırlattığına göre, Ermenistan daha önce Ukrayna adına düzenlenen barış konferansına davet edilmiş, Erivan ise barış belgesini imzalamamıştı: "Bu devlet saldırgandır, ancak Ermenistan mağdur taraf olarak tanımlanmaktadır. O kadar saçma bir yaklaşım var ki. Maalesef Almanya'daki Ermeni yanlısı güçler Ermenistan'ı silahlandırmaya çalışıyor. Elbette her devlet silahlanabilir ama eğer Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı anayasal düzeyde toprak iddiası varsa, bu ülkeyi silahlandırmak bir sonraki askeri provokasyonlara, hatta savaşa hazırlanmak anlamına gelir. Dolayısıyla Nisan ayındaki toplantıda gizli görüşmelerin açıklanmaması, Ermenistan'a askeri desteği garanti edenin Batı olduğunu gösteriyor. Ancak Ermenistan, İkinci Karabağ savaşından sadece 44 gün çıkabilmiş, 5 milyar değerinde askeri teçhizat yağmalanmış, terörle mücadele operasyonu sonucunda 1 milyar değerinde mühimmat ele geçirilmiştir. Çatışmayı yeniden başlatırlarsa bu sefer daha büyük miktarda ganimet alınacaktır. Yani şunu bilsinler, eğer askeri provokasyonlar devam ederse bu sefer bedelini daha ağır ödeyecekler. Çünkü Azerbaycan boş durmuyor ve askeri potansiyelini güçlendiriyor.

Ehtiram Mehdiyev:

Ehtiram Mehdiyev

Milli Cephe Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ehtiram Mehdiyev, Almanya'nın daha önce Azerbaycan'a karşı taraflı bir kampanya yürüttüğünü hatırlatarak, mevcut desteğin Ermenistan'a yönelik bir paket şeklinde olduğunu düşünüyor. Ona göre Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, Hollanda ve diğer ülkeler örneğinde verdiği sözü yerine getiriyor: "Savaşın sonuçları Batı için beklenmedikti. Ermeni ordusunun bu seviyede ezileceğini düşünmüyorlardı. Aynı zamanda Ermenilerin Karabağ'ı terk edeceğini de hesaplamadılar. Onlara göre sorunun devam etmesi ve Azerbaycan'a sürekli baskı yapılması gerekiyor. Bu da işe yaramadığı için Ermenistan'ı destekleyerek sorunu yeniden derinleştirmeye çalışıyorlar. Batı, Ermenistan'da militarist bir ruh hali yaratırken, biz barış içinde bir arada yaşama ilkelerini öneriyoruz. "Ermeni ordusu ve halkı, Avrupa ve Amerika gibi büyük güçlerin küçük bir ülkeye silah ve mühimmat sağladığını görüyor, bu da heyecan yaratıyor."

Parti yetkilisi, Rusya'nın Ermenistan'daki askeri nüfuzunu azaltma amacının görünür olduğunu varsayıyor: "Bu tür toplantılar çok olacak. Bakın Güvenlik Konseyi Sekreteri Grigorian NATO'da müzakere yapıyor, Genelkurmay Başkanı Artsyan Washington'daki silah sergisine katılıyor, Amerikan ordusuyla ortak eğitimler yapılıyor, bahsettiğiniz Almanya toplantıları da dahil. Kısacası kapsamlı askeri ve siyasi destek sağlanıyor. Eğer Güney Kafkasya'da Ukrayna'dan sonra ikinci bir cephe, üçüncü bir savaş açılması senaryosu varsa bu planın bozulması gerekir. Paşinyan, Ermenistan'ın aklını başına toplayıp şartları kabul etmesini ve barış anlaşması imzalamasını sağlamalı. Ancak bu durumda hem çatışmanın, hem de Batı'nın provokatif adımlarının önüne geçilebilir."

Emil SALAMOĞLU


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

DEM Partili Doğan'dan Mehmet Uçum'a: 'Kötülüklerin Başdanışmanı'

Ağız sağlığı, osteoporoz riski için ipuçları veriyor

İznik Su Altı Bazilikal Kilisesi 2025'te kapılarını açıyor

RTÜK’ten gündüz kuşağı programları için yeni etik ilkeler

Bursa Gemlik'te 'Öğrenci Merkezi'nde eğitim başladı

TYF Yelken Ligi 1. Ayak ILCA'da heyecan dorukta

Bursa bıçağı dünya vitrinine çıkıyor

İçişleri Bakanlığı açıkladı: B sınıfı ehliyetlerde yeni dönem, 12 bin 978 TL para cezası

AYM Başkanı Özkaya: HDP'nin kapatılma davası sürecini anlattı

Malatya'da Başkan Er, muhtar dernek başkanlarını kabul etti

Film sanatının kalbi Sakarya’da attı

"Süleyman ve Öbürsüler" tiyotro oyununun prömiyeri Bursa'da gerçekleşti

İstanbul-Budapeşte demiryolu ile ihracatta yeni rota olacak

Turgay Yazıcı: “Lübnan’da soydaşlarımız ateş hattında”

Model Of Models Modellik Yarışması Bursa elemeleri başlıyor

Bursa'da dolu dolu Nâzım Hikmet gecesi

Adıyaman'da 3,5 büyüklüğünde deprem

Kış turizmi hareketleniyor

Türk Amerikan toplumu hastalığıyla mücadelede Adem'in yanında

“Diktiginiz fidanlar dünyaya iyilik olarak yansıyacak”

Dışişleri Bakanı Fidan, olası İsrail ve İran savaşına değindi: 'Türkiye olarak hazırlıklı olmalıyız'

Yaşar Bursalı sevenleriyle Jolly Joker Bursa'da buluşuyor

Keşanlı Eylem Bayır, Eğitim Fakültesi Dekanı oldu

Kocaeli'de sıfır atık vurgulu panel

2025 Bütçe Kanunu Teklifi Meclis'te

18 Ekim Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsızlık Günü

Fethullah Gülen ve Duran Kalkan için ödül 20 milyon liraya çıkarıldı

Uzmanlar: Araç temizliğini profesyonel ellere bırakın

Konya'da Başkan Altay 'teknik' öğrencilerle buluştu

Trakya Üniveristesi'nde 'Fizyoterapi ve Rehabilitasyon' semineri

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

Erzurum'a ilk kar yağdı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK YILA MERHABA DEDİ

HURUFAT BASKI MÜZESİ, MİLLİ EĞİTİM BAKANI PROF. DR. YUSUF TEKİN’İN KATILIMIYLA AÇILDI

Bir emanetin hikâyesi

GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI ERZURUM’DA BAŞARILI PROJELERLE DEVAM EDİYOR

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU, ULUSLARARASI AŞI BİLİMİ KONGRESİNE KATILDI

FUTBOLUN KALBİ 3 TEMMUZ STADYUMUNDA GÜZEL İŞLER YAPILMAYA DEVAM EDİLİYOR..

PENDİKSPOR HAZIRLIKLARI BAŞLADI

"Mobil göç aracı işlemleri hızlandırıyor"

Erzurum Karın Kaymağı Peyniri coğrafi işaret yolunda

Bursa Gemlik'te 'Öğrenci Merkezi'nde eğitim başladı

Keşanlı Eylem Bayır, Eğitim Fakültesi Dekanı oldu

DEÜ, Engelsiz Üniversite Ödülleri'ni kutladı

MASKİ personeline ‘İletişim Yönetimi' eğitimi

Yüz binlerce öğrenci bu dersi tercih etti... Öğrencilere hukuk ve adalet bilinci

Eğitimci Haras: Bağımlılığa karşı aile, okul ve öğretmen iş birliği yapmalı

Sabancı Üniversitesi Bir Kez Daha Dünyanın En İyi Üniversiteleri Arasında

TÜRKİYE’DE DEMOKRATİK SİYASAL YAŞAM İLE İLGİLİ VERİLEN MÜCADELE

Bakan Tekin, MEB Robot Yarışması'nda

Trabzon'da eğitime Bakan Tekin'den yakın mercek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 8 7 0 1 16 22
2.Samsunspor 8 6 2 0 7 18
3.Beşiktaş 7 5 0 2 10 17
4.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
5.İstanbul Başakşehir 7 4 1 2 5 14
6.Göztepe 7 3 1 3 5 12
7.Eyüpspor 8 3 2 3 3 12
8.Konyaspor 8 3 3 2 -1 11
9.Bodrum FK 8 3 4 1 -2 10
10.Trabzonspor 7 1 0 6 1 9
11.Alanyaspor 8 2 3 3 -3 9
12.Kasımpaşa 8 1 2 5 -2 8
13.Sivasspor 8 2 4 2 -3 8
14.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 7 1 4 2 -4 5
17.Kayserispor 7 0 3 4 -7 4
18.Hatayspor 7 0 4 3 -6 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

YAZARLAR