Tarih: 25.07.2024 10:04

G7'nin şu ana kadar dondurulmuş Rus varlıklarının kullanımı konusunda bir kararı yok

Facebook Twitter Linked-in

Japonya Maliye Bakanı Shun'ichi Suzuki, gazetecilere yaptığı açıklamada, G7 ülkelerinin Ukrayna'yı desteklemek için dondurulmuş Rus varlıklarının kullanılması konusunda henüz bir karar almadığını söyledi.

Kyodo haber ajansı, Rio de Janeiro'da G7 ülkelerinin maliye bakanlıkları ve merkez bankaları başkanlarının toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Bu sefer bir karar alınmadı. Görüşmelere devam edeceğiz" dedi.

Avrupa Birliği, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya, özel askeri operasyonun başlamasının ardından yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bunlardan yaklaşık 5-6 milyar dolar Amerika Birleşik Devletleri'nde ve çoğu Avrupa'da, Belçika'daki uluslararası platform Euroclear'da (210 milyar dolar orada saklanıyor). G7 ülkelerinin liderleri, 13 Haziran'da İtalya'da düzenlenen zirvede, 2024 sonuna kadar dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen karlar pahasına Ukrayna'ya 50 milyar dolar tahsis edilmesi konusunda bir anlaşmaya vardılar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 14 Haziran'da Batı'nın Rus varlıklarını çalarak "onlarca yıl boyunca refahlarını garanti altına alan ve kazandıklarından fazlasını tüketmelerine izin veren, kendilerinin yarattığı sistemi yok etme yolunda bir adım daha attığını" söyledi. Putin'e göre "tüm ülkeler, şirketler ve egemen fonlar için varlıklarının ve rezervlerinin hem yasal hem de ekonomik anlamda güvenli olmaktan uzak olduğu giderek daha da belirginleşiyor."

 

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —