Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma
  • BIST 100

    8940,81%-0,68
  • DOLAR

    34,29% 0,51
  • EURO

    37,23% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2990,13% 1,22
  • Ç. ALTIN

    4945,26% 0,76

Güney Azerbaycan edebiyyatı

Prof. Dr. . Esmira Fuad 'ın Türkiyede yayınlanmak için yazdığı "Milli değerler üzerinde filizlenen çağdaş Güney Azerbaycan edebiyyatı" kitabına Prof.Dr. Parvana Bayram'ın Ön Sözü..

GENEL 15.07.2024 20:27:00 0
Güney Azerbaycan edebiyyatı

Prof.  Dr. . Esmira  Fuad ‘ın Türkiyede yayınlanmak için yazdığı "Milli değerler üzerinde filizlenen çağdaş Güney Azerbaycan edebiyyatı" kitabına Prof.Dr.Parvana Bayram’ın Ön Sözü.................................................................
Güney Azerbaycan meselesi ve burada yaşayan Azerbaycan Türklerinin maruz kaldığı baskılar, ana dilde eğitimin olmaması vb. sıkıntılar sadece Azerbaycan’ın değil, bütün Türk dünyasının çözüm bekleyen temel sorunlarındandır. 
Bütün baskı ve yasaklara, dış dünyadan soyutlanmasına rağmen Güney Azerbaycan’da, Türk edebiyatı zen¬gin varlığını sürdürmeye ve çağın gereklerine ayak uydurmaya çalışmaktadır. Zira ilk temsilcileri arasında Abdurrahim Talıbov (1834-1911), Zeynelabidin Marağayî (1837-1910), Mirze Ağa Tebrizî (?-1915) Mirze Hesen Rüşdiyye (1851-1944), Mirze Eli Möcüz Şebüsterî (1873-1934), Mehemmedeli Terbiyet (1877-1940), Mirze Mahmud Genizade (1878-1935), Hebib Sahir (1903-1985), Mehemmed Hüseyin Şehriyar (1905-1988), Cavad Heyet (1925-2014) ve isimlerini burada sayamayacağımız nice değerli edebiyatçı, gazeteci, bilim insanı ve şair bulunan bir kültürün devamlılığını sürdürmesi muhakkaktır.
Türkiye’de, Kuzey Azerbaycan’da veya diğer Türk Cumhuriyetlerinde yaşatılmakta olan klasik ve modern Türk edebiyatı, Güney Azerbaycan’da da çeşitli zorluklara, baskı ve zulümlere rağmen varlığını devam ettirmektedir. 
Güney Azerbaycan edebiyatının uzmanlarından olan Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi mensubu Prof.Dr. Esmira Fuad’ın “Millî Değerler Üzerinde Filizlenen Çağdaş Güney Azerbaycan Edebiyatı (2010-2020 yılları arasında)” başlıklı kitabı, yazarın Güney Azerbaycan edebiyatı alanında neredeyse 40 yıllık çalışmalarının, ilmî ve edebî birikimlerinin sonucu olarak ortaya konmuştur.  
Ne yazık ki, Şehriyar ve onu takip eden birkaç önem¬li şair ve yazar dışında çağdaş Güney Azerbaycan edebiyatı ve temsil¬cileri hakkında fazla bilgiye sahip değiliz. Bu eser vasıta-sıyla biz, Güney’de yetişen son dönem şair ve yazarların Kuzey Azerbaycan, Türkiye ve Avrupa edebiyatını sıkı bir şekilde takip ederek sosyal-siyasi ve edebî olaylardan etkilendiğini, bu etkilenmenin edebi eserlerindeki yansımalarını görebilmekteyiz.  
“Millî Değerler Üzerinde Filizlenen Çağdaş Güney Azerbaycan Edebiyatı (2010-2020 yılları arasında)” adlı bu eser, Girişten sonra “Edebî Tenkit, Güney Azerbaycan’da Çağdaş Edebî  Sürecin Önemli Alanlarından Biridir”, “Millî Değerleri Olmayan Bir Halk Köksüz Bir Ağaca Benzer (Şairin Şiiri, Onun Kimliğinin, Yaşamının Dışa Vurumudur)”, “Kadın Şair ve Yazar¬¬ların Eserlerinde Temel Hak ve Hürriyet İhlallerine Karşı Direnişin Yaygın Hale Gelmesi ve Güney Azerbaycan Edebiyatında Modern Şiir Yeni Düşüncenin Dışa Vurumudur”, “Azerbaycan Toprakları Bölünüp Parçalansa da Azerbaycan Edebiyatı Bölünmeden Birliğini Koruyabilmiştir”, “Güney Azerbaycan’da Çocuk Edebiyatının Gelişmesi Çağdaş Edebî Sürecin Önemli Meselelerindendir”, Güney Azerbaycan Şiirinin Esas Objesi İnsandır, “Şairler, Şiir Doğurarak Can Verirler Dünyada”, “Kurşun Yağmuru Altında Oturup Çay İçmektir Sevgi”, Son Yüzyılın Epik Şiirine Bir Bakış”, “Son Yüzyılda Güney Azerbaycan’da Nesrin Durumu: Dünden Bugüne”, “Güney Azerbaycan Nesri 2013-2020 Yılları Arasında”, “Güney Azerbaycan’da Tiyatro Türü Hâlâ Geleneksel Doğu Edebiyatı Etkisindedir”, “Güney Azerbaycan’da Bir Tercüme Harekâtı Başlatılmıştır”, “Güney Azerbaycan’da Kitap Neşriyle İlgili Mevcut Durum ve Yayınlanacak Eserler” adlı başlıklardan, Sonuç ve Kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır.
Bu kadar farklı ve oldukça zengin içerikli başlıkların her biri yazarın bu alanda yazmış olduğu hacimli araş¬tırma kitap-larının ve ciddi bilimsel çalışmaların kısa bir özetidir. Burada, müstakil başlıklar altında ele alınıp incelenen hususların tamamı da aslında Güney Azerbaycan Türklerinin ve Güney Azerbaycan edebiyatının temel meseleleridir.
Giriş bölümünde, Güney Azerbaycan edebiyatının tarihi gelişim sürecinden bahseden yazar, Meşrutiyet inkı¬labı sonra-sın¬da yetişen şair ve yazarları, onların edebi ürünlerini incele-miş¬tir. Özellikle 20. yüzyılın başlarından sonlarına kadar Güney Azerbaycan’ın toplumsal, siyasi ve kültürel hayatındaki bütün siyasi ve edebî olaylara kısaca değinerek Güney Azerbaycan edebiyatının kısa ve özlü bir krono¬lojisini yapmıştır.  
Müellif bu eserde, bu satırların yazarı da dahil ol¬mak¬la çoğumuzun ismini ilk defa duyacağımız Nasir Menzuri, Mecit Şebbağ Yalgız, Huşeng Ceferi, Nasir Mergati, Eziz Selami, Eli Daşkın, Seher Hiyavi, Nigar Hiyavi, Mehemmed Rza Levayi, Hadi Garaçay, Mehemmed Rza Tebrizli, İsmayıl Mededi Ülker, Mustafa Şeyhpur, Feriba Mürtezai, Melihe Azizpur, Feranek Ferit İpek, Aydın Araz, E.M.Aşdaşlı, Saleh Etayi, Ehmed Heyrullapur, Erestu Mücerredi, Hamid Ehmedi, Seid Muğanlı, Nesim Köhnesal, Hosrov Barışan, Hesen İldırım, Babek Gocazade, Saleh Seccadi, Resul Gediri, Ergin Avşar, Hemid Arğış, Rugiyye Kebiri, Resul Yunan, İsmayıl Ülker, Ramin Cahangirzade, Elvar Gullivend, Sayman Aruz, Sekine Purhesen, Kiyan Hiyav, Hümmet Şahbazi, Ülker Ucgar, Neda Semedi, Rıza Veidi Artan, Mesud Haray, Eyvaz Taha, Gadir Ceferi ve ismini burada zikredemeyeceğimiz daha nice şair ve yazarlardan, onların önemli eserlerinden ve bu eserlerin içeriğinden bahsetmiştir.
“Edebî Tenkit, Güney Azerbaycan’da Çağdaş Edebî  Sürecin Önemli Alanlarından Biridir” bölümü eserdeki önemli başlıklardan olup Güney’de bu alandaki boşluklardan ve bu boşlukları doldurmak için yapılan çalışmalar¬dan bahsetmekte-dir. Esmira Fuad, burada önemli mese¬lelere temas ederek Güney¬li edebiyatçıların bu konu¬daki tespitlerini, görüş ve öne-rilerini incelemiştir. Bu değerlendirmelerden hareketle ortak al-fabe, dil ve üslup meselesinin ve bu alandaki tartışmaların son yıllara has bir olay olmadığını ve çok daha eskiden beri Güney Azerbaycan Türklerinin bu uğurda mücade¬¬le ettiğini öğrenmekteyiz. Burada, önemli Türkologlardan şair Hemid Nitgi’nin bu konuda İsmail Bey Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” sloganından ve eğitim reformundan etkilenerek 1980’li yıllarda “İmla Gaydaları” adlı bir yazım kılavuzu hazırlayıp Varlık dergisinde yayımlatmasındanda bahsedilmektedir. 
Azerbaycan Türklerinin dil ve kültürlerine, millî var¬lık-larına yapılan saldı¬rı¬lar sonucu özellikle 20. yüzyıl Güney Azerbaycan edebiyatı bir direniş edebiyatı özelliği göstermek-tedir. Bu direniş genel itibariyle aktif direniş olup edebi eserle¬re de bu yönüyle yansımaktadır. Müellif, eserde bu tarzın temsilcilerinden olan Mesud Haray, Mehemmedrza Levayi, Hadi Garaçay, Elirza Miyanalı, Eziz Selami, Nuşin Musevi, Türkan Urmulu, Dr. Hüseyn Süleymanoğlu, Şerife Ceferi, Ramin Cabbarlı gibi şairlerin ana vatana ve sevdiklerine olan hasret dolu şiirlerini incelemiştir.
Güneydeki edebî süreç ve bu süreci besleyen modern şiir derneklerinden eserde bahsedilmiştir. 
Güney Azerbaycan’daki kadın şairler de edebi süreci des-tek¬leyen eserleri, görüş ve düşünceleriyle çağdaş edebiyata kat-kıda bulunmaktadırlar. Eserdeki “Kadın Şair ve Yazarların Eserlerinde Temel Hak ve Hürriyet İhlallerine Karşı Direnişin Yaygın Hale Gelmesi ve Güney Azerbaycan edebi¬ya¬tında mo-dern şiirin daha çok millî zeminde ve milliyet¬çilik düşünceleri ekseninde şekillenmiş olup bütün ve bir¬leşmiş, topraklarını işgalden kurtarmış güçlü bir Azerbaycan özleminin bu şiirlerin ortak teması olduğunu da bu eserden anlamaktayız.
Yazarın uzun yıllar üzerinde ciddi çalışmalar yaptığı ve bu eserde de temas ettiği konulardan biri de Güneyde Çocuk Edebiyatının Durumu konusudur. Yazılanlardan ve verilen edebî örneklerden hareketle bu alanda Güney Azerbaycan’da önemli eserlerin yazıldığı görülmektedir. 
“Son Yüzyılın Epik Şiirine Bir Bakış” başlığı altında Güneydeki destani şiir geleneğinin son durumuyla ilgili bilgi sahibi olurken, “Son Yüzyılda Güney Azerbaycan’da Nesrin Durumu: Dünden Bugüne” ve “Güney Azerbaycan Nesri 2013-2020 Yılları Arasında” başlıklı bölümlerde ise son dönem edebi-yatında yazılmış olan hikaye ve romanlar hakkında bilgi sahibi olmaktayız. Şiirde konular daha çok millî zeminde cereyan etmekteyken nesir eserlerinde ko¬nu¬ların daha çeşitli ve evrensel olduğu görülmektedir. Günlük hayata dair, kadın-erkek ilişki-leriyle ilgili konula¬rın yanı sıra insan hürriyeti, insanın bir fert olarak toplumdaki yerinin sorgulanması da bu romanların temel konuları arasındadır.
Güney Azerbaycan’da tiyatro türünün gelişimi, Güney Azerbaycan’da tercüme harekâtının başlatılmış olması ve en esası Güney Azerbaycan’da kitap yazıp yayımlatma meseleleri, yayımlanacak olan eserlerin içeriği hakkında da eserde ayrıntılı ve ilk elden bilgiler yer almaktadır. Sonuç bölümünde yazar konunun uzmanı olarak eserde ele aldığı temel meselelerle ilgili çözüm önerileri de vermiştir. 
Eserin önemli özelliklerinden biriyle kaynaklar kıs¬mında karşılaşmaktayız. Zira güncel kaynakların birçoğu internetten alınmıştır. Bu da bu alandaki ciddi sıkıntılardan biri olan ana dilde basın-yayın imkanının olmaması ve şartlara uyum sağlayarak Güneyli edebiyatçıların eserlerini sanal ortamda yayımlat-maya yönelmiş olduğu gerçeğini göstermektedir.
Eser, içindeki kapsamlı bilgiler ve temas etmiş olduğu önemli konular dolayısıyla Güney Azerbaycan edebiyatının hem tarihi, hem de güncel durumuyla ilgili bilgi sahibi olmak isteyenlerin, Türkiye, Kuzey ve Güney Azerbaycan edebiyatçılarının ve akademisyenlerin masa üstü kitabı olacak nitelikte değerli bir çalışmadır. Genel Türk edebiyatına, Güneyli şair ve yazarların aynasından bakmak bizlere çok daha farklı ve özel bir bakış açısı kazandıracaktır. 
Prof. Dr. Pervana BAYRAM -  Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi /  TURKİSHFORUM - ABDULLAH TÜRER YENER


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Adıyaman'da 3,5 büyüklüğünde deprem

Kış turizmi hareketleniyor

Türk Amerikan toplumu hastalığıyla mücadelede Adem'in yanında

“Diktiginiz fidanlar dünyaya iyilik olarak yansıyacak”

Dışişleri Bakanı Fidan, olası İsrail ve İran savaşına değindi: 'Türkiye olarak hazırlıklı olmalıyız'

Yaşar Bursalı sevenleriyle Jolly Joker Bursa'da buluşuyor

Keşanlı Eylem Bayır, Eğitim Fakültesi Dekanı oldu

Kocaeli'de sıfır atık vurgulu panel

2025 Bütçe Kanunu Teklifi Meclis'te

18 Ekim Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsızlık Günü

Fethullah Gülen ve Duran Kalkan için ödül 20 milyon liraya çıkarıldı

Uzmanlar: Araç temizliğini profesyonel ellere bırakın

Konya'da Başkan Altay 'teknik' öğrencilerle buluştu

Trakya Üniveristesi'nde 'Fizyoterapi ve Rehabilitasyon' semineri

MANAVGAT SULU BOYA FESTİVALİ BÜYÜLEYİCİ BİR SERGİYLE TAMAMLANDI

Bursa Güzelyalı Sahili sil baştan yenilendi, Güzelyalı esnafı memnun

Bursa Devlet Tiyatrosu, "Mai ve Siyah" ile Diyarbakır’da

Bursa Gürsu'da 'genç dijital girişimcilik'te 5. dönem

Uykusuzluğun nedenlerine dikkat !

Ankara'da çeşitli suçlardan aranan 1128 kişi yakalandı

Orta Karadeniz'in iç kesimleri için "Zirai don" uyarısı

7 bin TL ve üzeri alışverişlerde banka üzerinden işlem zorunlu oldu: Cezası büyük

Osmangazi’nin Garaj mahallelerinde otopark krizi devam ediyor

Kocaeli'de meme kanserine farkındalık yürüyüşü

Gölcük'te afet koordinasyonu

Fatih Erbakan: 'İlk dört maddeyle sorunumuz yok, ancak laiklik üzerinde durulmalı'

Bakan Şimşek’ten vergi kaçakçılığına sert tepki: '32 dairesi var, vergi kaydı yok'

Zabıta ekipleri kafeleri mercek altına aldı

Memur ve emekli maaşları için zam oranları ne olacak?

Kadınlar Süper Lig'de 5. haftayı tamamladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

Erzurum'a ilk kar yağdı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK YILA MERHABA DEDİ

HURUFAT BASKI MÜZESİ, MİLLİ EĞİTİM BAKANI PROF. DR. YUSUF TEKİN’İN KATILIMIYLA AÇILDI

Bir emanetin hikâyesi

GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI ERZURUM’DA BAŞARILI PROJELERLE DEVAM EDİYOR

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU, ULUSLARARASI AŞI BİLİMİ KONGRESİNE KATILDI

FUTBOLUN KALBİ 3 TEMMUZ STADYUMUNDA GÜZEL İŞLER YAPILMAYA DEVAM EDİLİYOR..

PENDİKSPOR HAZIRLIKLARI BAŞLADI

"Mobil göç aracı işlemleri hızlandırıyor"

Erzurum Karın Kaymağı Peyniri coğrafi işaret yolunda

Keşanlı Eylem Bayır, Eğitim Fakültesi Dekanı oldu

DEÜ, Engelsiz Üniversite Ödülleri'ni kutladı

MASKİ personeline ‘İletişim Yönetimi' eğitimi

Yüz binlerce öğrenci bu dersi tercih etti... Öğrencilere hukuk ve adalet bilinci

Eğitimci Haras: Bağımlılığa karşı aile, okul ve öğretmen iş birliği yapmalı

Sabancı Üniversitesi Bir Kez Daha Dünyanın En İyi Üniversiteleri Arasında

TÜRKİYE’DE DEMOKRATİK SİYASAL YAŞAM İLE İLGİLİ VERİLEN MÜCADELE

Bakan Tekin, MEB Robot Yarışması'nda

Trabzon'da eğitime Bakan Tekin'den yakın mercek

Mesleki kurslarda yeni dönem... Hayat Boyu Öğrenme Kurumları'nın işleyişinde değişiklik

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 8 7 0 1 16 22
2.Samsunspor 8 6 2 0 7 18
3.Beşiktaş 7 5 0 2 10 17
4.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
5.İstanbul Başakşehir 7 4 1 2 5 14
6.Göztepe 7 3 1 3 5 12
7.Eyüpspor 8 3 2 3 3 12
8.Konyaspor 8 3 3 2 -1 11
9.Bodrum FK 8 3 4 1 -2 10
10.Trabzonspor 7 1 0 6 1 9
11.Alanyaspor 8 2 3 3 -3 9
12.Kasımpaşa 8 1 2 5 -2 8
13.Sivasspor 8 2 4 2 -3 8
14.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 7 1 4 2 -4 5
17.Kayserispor 7 0 3 4 -7 4
18.Hatayspor 7 0 4 3 -6 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

YAZARLAR