Haberi Sesli Oku

Herkes savcı herkes yargıç!

Herkes savcı herkes yargıç!

Herkes savcı herkes yargıç! Yargıya yönelik açıklamalara tepki: ‘Her itham edilen sokakta mahkeme kuramaz’

İmamoğlu gözaltına alındı. Televizyon mahkemeleri kuruldu. Gazeteciler, avukatlar, eski emniyet mensupları… Herkesin elinde bir tokmak. Muhalif basın aklama derdinde, iktidar yanlıları mahkûm etti bile… Eski TBMM Başkanvekili Korkmazcan, ‘Böyle hak savunuculuğu yapılamaz.' dedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik "terör ve örgütlü suçlar"la ilgili yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 87 kişinin gözaltına alınması sonrasında yargıya yönelik bazı açıklamalar yapılmıştı. Soruşturma dosyasındaki kısıtlılık kararına rağmen yapılan gözaltıların hukuksuz olduğu iddia edilen açıklamalarda soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları da hedef alındı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de yaptığı açıklamada, "Adı hukuksuzluktan başka bir işle anılmayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, burada sadece bir aracıdır." demişti.

'SEÇİMLER ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRMEK YANLIŞ'

İmamoğlu hakkındaki soruşturma üzerinden yargıyı hedef alan açıklamalara tepki geldi. Eski TBMM Başkanvekili ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan şu ifadeleri kullandı:

"Son olaylar çevresinde durumu değerlendirmemiz gerekiyorsa burada bir takım çatışmaların iç içe yürütüldüğünü görmek zorundayız. Şu anda dünyadaki emperyalizmle, milli devlet güçleri arasındaki çatışmanın yerel bir bölümüne tanıklık ediyoruz. İkinci olarak terörist odaklar eliyle Türkiye Cumhuriyeti'ne ve bölge ülkelerine yöneltilen saldırıların bir yansıması ile karşı karşıyayız. Yaşadığımız olayları Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri rekabeti çerçevesinde değerlendirmek yanlış olur. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hangi tarihte yapılacağı Anayasa hükümleri çerçevesinde bellidir. Ancak bazı odakların bu seçim sürecini bahane ederek Türkiye'de istikrarsızlık yaratma niyetlerine de uzun zamandan beri tanıklık ediyoruz."

Herkes savcı herkes yargıç! Yargıya yönelik açıklamalara tepki: ‘Her itham edilen sokakta mahkeme kuramaz’ - Resim : 1
Hasan Korkmazcan

'NASIL DAVRANACAKLARI ANAYASADA BELLİ'

"Olay şu an itibariyle Terörle Mücadele Kanununa ve kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişlerini, ekonomik hayatı ve ticari faaliyetleri düzenleyen kanunlardaki düzenlemelere karşı işlendiği iddia edilen suçlarla alakalıdır." diyen Korkmazcan şöyle devam etti:

 

"Kamunun yargılama erki ve kamu düzenini korumakla görevli kurumları başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere bir kısım siyasi görevliler ve bir kısım vatandaşlar hakkında yasal bir süreç işletmektedirler. Yargılama usulleri çerçevesinde bir işlemler dizisi yürütülmektedir. Bu konuda anayasanın eşitlik hükümleri gereğince itham edilenlerin haklarını savunabilecekleri ve işlemedilerse suçlamalardan kurtulabilecekleri merciler ve usuller bellidir. Üçüncü tarafların ve siyasi görevlilerin bu süreçte nasıl davranacakları da anayasanın 138. maddesinde ve diğer mevzuatta açıkça bellidir. Her itham edilen kendisi için sokakta mahkeme kuramaz, medya mensuplarından ve siyasi parti yöneticilerinden hakim, savcı ve avukat oluşturamaz. Bu türlü hukuk dışı yollarla hak savunuculuğu yapılamaz."

'DUYARLI DAVRANMALILAR'

Hasan Korkmazcan açıklamasına şöyle devam etti: "Dünyadaki gelişmeler siyasi ortamı istikrarsızlaştırarak kendilerinin adil yargılanmalarına engel olmaya çalışanları peşinen mahkum eden örneklerle doludur. Bu bakımdan başta şüpheli konumunda olanların ve onları siyasi saiklerle desteklemeye kalkışanların hem hukuki süreçleri izlerken hem de gerçeklerin ortaya çıkması konusunda duyarlı davranmaları gerekir. Yargılama erki uzun zamandan bu yana siyasi çevrelerden yıpratma kampanyalarına muhatap tutulmaktadır. Hak arayıcılığında hukuku değersizleştirmenin kimseye faydası yoktur. Türkiye’nin şu anda güvenlik alanındaki odaklanması gereken nokta Suriye’deki ve Doğu Akdeniz'deki tehditlerdir. Yine halkımızın en çok sıkıntılarının kaynağı olan ekonomik politikalardan bir an önce kamu yararını önceleyen bir sisteme dönülmesidir. İktidar ve muhalefetin ülkenin gerçek gündemlerinden kopuk temelsiz çekişmeleri Türkiye'ye yönelik kaos planlarına cesaret vermektedir."

Herkes savcı herkes yargıç! Yargıya yönelik açıklamalara tepki: ‘Her itham edilen sokakta mahkeme kuramaz’ - Resim : 2

'DOĞRU BULMUYORUM'

Aydınlık’a konuşan Avukat Nusret Senem de şunları söyledi:

"Olayın bir hukuki yönü var. Özellikle gözaltı sonrası CHP çevrelerinde yargıyı hedef alan açıklamalar yapılıyor. Savcılık da yargıyı etkilemeye yönelik açıklamalara geniş bir açıklamayla yanıt verdi. Açıklamalarda ayrıntılı değerlendirmelere yer verildi. Dolayısıyla burada yargıyı itham edecek, suçlayacak şeyler yanlış. Birkaç gün sonra gözaltılar neticesinde neler ortaya çıkar görmek lazım. Mahkemeler savcılığın evraklarını inceleyecek. Ayrıca itirazlar olacak. Şüpheli şahısların savunmaları kamuoyuna yansıyacak. Bunları beklemek lazım. Yargıyı hedef alan açıklamaları doğru bulmuyorum. Yargıyı rahat bırakmak en doğrusu. Gözaltına alınanlar açısından da masumiyet karinesi söz konusudur. Kimseyi peşin hükümle suçlu ilan etmemek durumundayız. Ayrıca hiçbir kesimin, yargının bağımsızlığına zarar verecek tavırda bulunmaması lazım."

'PEŞİN HÜKME VARMAK DOĞRU DEĞİL'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da önceki gün, yürütülen soruşturma üzerinden yargı mensuplarının hedef alınmasına tepki göstererek şunları söylemişti: "Yargı kimseden emir ve talimat almaz. Yargıya saldırmak asla kabul edilemez. Adaletin tecellisi için yürüyen soruşturmaları etkilemeye yönelik tavır ve davranışlarda bulunmak yerine sağduyu ile hareket etmek gerekir. Tarafsız ve bağımsız yargının vereceği karar herkes için bağlayıcıdır. Soruşturmanın gizliliği ortadan kalktığında maddi gerçeği kamuoyu öğrenecektir. Soruşturma içeriği ile ilgili hiçbir bilgisi olmadan lehte ya da aleyhte peşin hükme varmak doğru değildir. Hukuk devletinde masumiyet karinesi ve lekelenmeme hakkı esastır. Türk yargısına güvenmemiz gerekir. Yargının kendi içinde hak arama yolları sonuna kadar açıktır. Yargının gerçekleştirmek olduğu işlemler kendi içinde denetime tabidir. Hep birlikte soruşturmanın sonucunu sükunetle beklememiz gerektiğini ifade ediyorum."

Herkes savcı herkes yargıç! Yargıya yönelik açıklamalara tepki: ‘Her itham edilen sokakta mahkeme kuramaz’ - Resim : 3

İMAMOĞLU SAVCILARI HEDEF ALDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından, "Bir çağrım da yargı mensuplarına." diyerek şu paylaşımı yaptı: "Yüce Türk yargısının namuslu, ahlaklı, milletine hizmet aşkı yaşayan on binlerce savcısına, hakimine haykırıyorum. Siz ayağa kalkmalı ve bu Türk yargısını perişan eden, bizi bütün dünyaya rezil eden, itibarımızı yerle bir eden bir avuç meslektaşınıza tedbir almalısınız. Yüce Türk Yargısına güveniyorum. Sessiz kalamazsınız, kalmamalısınız."



Haber Editörü

admin admin

admin@kurumsalx.com

SERKANDAŞ SİGORTA BÜYÜKLER AMATÖR KÜME PLAY-OFF MÜSABAKALARI NEFES KESMEYE DEVAM EDİYOR..

Bir Şehrin Duası“İŞFE’LEN”

Erzurum İl Hayvanları Koruma Kurulu olağanüstü toplandı…

Vali Çiftçi iftarda ülkü ocaklarındaydı…

Arda’lı aslan parçaları Romanya’yı 2-1 yendiler

Asıl maç: işte şimdi başlıyor…

BÜYÜKŞEHİR ASFALT SEZONUNU ERKENDEN AÇTI

Ahmet Dal: hiçbir sıkıntının etrafından dolaşamadık, bütün sıkıntıların hep içinden geçtik…

Tortum İlçe Kaymakamı ve Kazandere Sakinleri İftarda Buluştular

Tazegül: “Altın”a ulaşmayı zorlaştırmak istiyorlar…

Konya Selçuklu Belediyesi vizyonuyla değer katıyor

Antalya MURGEM'de yeni dönem başlıyor

Bursa'da öğrenciler olimpik değerlerle buluşuyor

İlkokul öğrencileri arasında yürütülen "Dijital dünyada ekran kullanımı araştırması" sonuçları açıklandı

Dünya Su Günü’nde öğrencilere suyun önemi anlatıldı

Okullarda ikinci ara tatil 28 Mart'ta başlıyor

Bursalı miniklere bilinçli su kullanımı aşılanıyor

Bolu'da lise öğrencileri atık yağlardan sabun üretiyor

Yönetici ve öğretmenlerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin düzenleme, Resmî Gazete'de yayımlandı

Huzurevi sakinleri sağlıklı yaş almanın yollarını öğrendi

Antalya Muratpaşa Ramazan’ın son iftarlarını planladı

Tamil Nadu’daki Demir Çağı Keşifleri; Hint Yarımadası Tarihini Yeniden Yazmanın Anahtarı

Siyaset Kurumunda NELER Oluyor?

Benzin ve motorine zam geliyor

Gazeteci Özke, Fransız şair Lajus ile düet yaptı

Bursa İnegöl'de Hafız Abdullah Altun sesiyle mest etti

Kocaeli'de 'Babamla İlk Saftayım' etkinliğine büyük ilgi

Gaziantep'te "Huzurlu Okul Önleri ve Huzurlu Sokaklar Uygulaması" gerçekleştirildi

Uzman Dr. Gülçek: Tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır

Yeşilsırt sakinlerinden takdir toplayan Gazze dayanışması

Mardin 'Halk Oyunları Bölge Yarışması'na ev sahipliği yaptı

Büyüklerimize vefa: İKAGED, mahalle mahalle yaşlıları ziyaret etti

İzmir Bornova’da çınarlara vefa ziyareti

Bakan Işıkhan Mardin'de

BULTÜRK DE GELENEK BOZULMADI: İFTAR SOFRASINDA BÜYÜK BULUŞMA

Ziya Gökalp 149 yaşında

Mardin’de üç ayrı kaza: 2’si ağır 3 yaralı

Yıl içerisinde elde edilen paraların zekâtı nasıl hesaplanır?

İstanbul'da bir grup maskeli cami ve hazirelere zarar verdi! Vali Gül vatandaşları uyardı!

İzmir Bornova’da şehit aileleri ve gaziler için anlamlı iftar

Kocaeli Gölcük’te muhteşem gösteriler

Edirne Keşan'da işletmelere saat ayarı

Şah Hatayî dinletisi Ankara’da müzikseverleri bekliyor

Kabine toplanıyor: Gündem İstanbul’daki soruşturmalar, ekonomi ve dış politika

SERKANDAŞ SİGORTA BÜYÜKLER AMATÖR KÜME PLAY-OFF MÜSABAKALARI NEFES KESMEYE DEVAM EDİYOR..

Altın fiyatları rekora yakın seyrediyor

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Ülke genelinde hava bugün nasıl?

SPK pay piyasalarına ilişkin bazı tedbir kararları aldı

Meteoroloji'den 'sağanak'uyarısı!

Yükleniyor