10366,2%-0,04
40,35% 0,24
46,92% 0,49
4349,52% 0,54
6958,85% 0,87
İngiltere'de dış istihbarat servisi MI6'nın yeni başkanı, Başbakan Keir Starmer'ın onayıyla Blaise Metreweli oldu. Bu atamayla Metreweli, MI6 tarihinde göreve gelen ilk kadın istihbarat şefi unvanını kazandı.
İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara tarafından yapılan açıklamada, Metreweli'nin MI6'nın 18'inci başkanı olarak atandığı bildirildi. Dışişleri Bakanı'na karşı sorumlu olan MI6 başkanları, teşkilat içinde geleneksel olarak "C" kod adıyla anılıyor.
Blaise Metreweli, atanmasından önce MI6 bünyesinde teknoloji ve inovasyondan sorumlu genel müdürdü. İlgili pozisyon İngiltere’nin en önemli görevlerinden biriydi. Bu pozisyon, teşkilat içinde "Q" olarak bilinen yüksek öneme sahip bir görevdi. Ayrıca geçmişte İngiltere'nin iç istihbarat kurumu MI5’ta da görev yapan Metreweli, istihbarat alanında geniş deneyimi ile dikkat çeken bir isimdi.
Hükümet açıklamasında, mevcut MI6 Başkanı ve eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un görevini sonbaharda bırakacağı, Metreweli’nin ise resmi olarak bu tarihten sonra göreve başlayacağı belirtildi.
Başbakan Keir Starmer, atamaya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
"Metreweli’nin tarihi ataması, istihbarat servislerinin rolünün hiç olmadığı kadar kritik olduğu bir dönemde gerçekleşti. İngiltere daha önce karşılaşmadığı ölçüde tehditlerle yüz yüze. Bunlara casus gemilerden, kamu hizmetlerini hedef alan karmaşık siber saldırılara kadar pek çok unsur dahil"
İngiltere’de istihbarat ve güvenlik çevrelerinde önemli yankı uyandıran bu gelişme, ülkenin küresel güvenlik alanındaki yeni yönelimlerinin habercisi olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: AA