Tarih: 27.07.2024 17:19

İran Polis Genel Müdür Yardımcısı: 'Nur Planı' Devam Edecek

Facebook Twitter Linked-in

Yarı-resmi ISNA haber ajansının aktardığına göre Rızayi, “Belirli suçlarla mücadele etmek polis kuvvetlerinin doğal görevlerindendir. Biz, dalgalar tarafından esir alınmayacağız; iffet ve hicap konusunda hukuki ve şer'i yükümlülüklerimiz var” dedi. 'Nur Planı', İran'da kadınların kıyafet düzenlemelerini ve zorunlu hicap uygulamasını denetlemek amacıyla hayata geçirilen bir güvenlik ve kamu düzeni programıdır. Bu plan kapsamında, polis güçleri ve diğer güvenlik birimleri, kadınların kamuya açık alanlarda İslami kıyafet kurallarına uygun giyinmesini sağlamak için sıkı denetimler ve müdahaleler gerçekleştirir.

'Nur Planı'nın durdurulamayacağını vurgulayan Rızayi, bu planın eyaletin güvenlik konseyi tarafından desteklenmesinin önemini de dile getirdi.

Bu yüksek rütbeli polis yetkilisi, ayrıca ülkedeki cezaların suçla orantılı olmadığını ve yasaların yeterince caydırıcı olmadığını iddia etti. Bu durumun, polisin gücünü de sorgulanabilir hale getirdiğini belirtti.

Rızayi’nin açıklamaları, bazı aktivistler tarafından eleştirildi. Aktivistler, bu beyanatların neden Masud Pezeşkian'ın seçim kampanyasında 'Nur Planı'na karşı olduğunu belirttiği dönemde değil de, yemin töreni öncesinde yapıldığını sorguladı.

 

İran parlamentosunda Tebriz milletvekili olarak görev yapan ve seçim kampanyası sırasında Pezeşkian, polisin zorunlu hicap takmayan kadınlara karşı sert tutumuna açıkça karşı olduğunu ifade etmişti.

İslam Cumhuriyeti'nin yasalarına göre, polis güçleri doğrudan İran liderine bağlıdır; lider, başkomutan olarak polis güçlerini kontrol eder, bu nedenle hükümetin polis güçleri üzerinde etkili kontrol sağlayıp sağlayamayacağı konusunda şüpheler vardır.

İran'daki eyalet güvenlik konseyi, Ulusal Güvenlik Konseyi'ne bağlıdır ve vali bu konseyin başkanıdır. Kazvin eyaletindeki toplantıya, İslam Devrimi Muhafızları Kolordusu komutanı, askeri ve polis güçlerinin komutanları, eyalet güvenlik güçlerinin başkanı ve Devrim Mahkemesi savcısı gibi yetkililer katıldı.

Ali Hamzehzadeh




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —