Tarih: 22.10.2024 11:33

İsrail'e karşı İran casus ağı: Azeriler, Rus parası ve...

Facebook Twitter Linked-in

İsrail Güvenlik Servisi ve polisi, İran özel servisleri için çalışan ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) üsleri ve enerji altyapısı hakkında istihbarat toplayan yedi İsrail vatandaşından oluşan bir casus çetesini ortaya çıkardı. Tutuklanan şüpheliler, iki yıl boyunca İran adına casusluk yaptı ve Gazze Şeridi'nde savaşın başlangıcından bu yana casusluk faaliyetlerine katıldı. İsrail medyasına göre gözaltına alınanların tamamı Azerbaycan doğumlu İsrail vatandaşları.

Yetkililer bunu "İsrail'in güvenlik tarihindeki en ciddi ihlallerden biri" olarak değerlendiriyor. Resmi açıklamada, ülkenin kuzey bölgeleri ve Hayfa'da yaşayan yedi sakinin İranlı ajanlar adına çeşitli görevler üstlendiği kaydedildi.

Casus altyapısının tutuklanan üyeleri arasında Azis Nisanov, Aleksandr Sedikov, Vyacheslav Goshin, Yevgeny Yufa, İkbal Nisan, firar eden bir asker ve ismi açıklanmayan iki çocuk yer alıyor. İsrail medyasına göre şüpheliler arasında aile bireyleri de var, bunlardan ikisi baba-oğul. Şüphelilerin bir kısmı Yahudi kökenli, bir kısmı ise İsrail'in Geri Dönüş Kanunu kapsamında vatandaşlık almış durumda.

Soruşturmada şüphelilerin iki yılı aşkın süredir İran özel servislerine bağlı iki ajanın liderliğinde çeşitli görevler yürüttüğü ortaya çıktı. Savcılığa göre casus ağı üyeleri, başta Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri üsleri olmak üzere ülkenin farklı yerlerindeki IMQ üsleri, limanlar, "Demir Kubbe" sistemlerinin bulunduğu alanlar ve Hadera dahil enerji altyapılarından bilgi topladı. enerji santrali. İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği balistik füze saldırılarının hedefi, inşa ettikleri askeri altyapıyla ilgili nesneler oldu.

Soruşturmalarda şüphelilerin üst düzey İsrailli yetkililer hakkında bilgi topladığı da ortaya çıktı.

Şüphelilerin faaliyetleri arasında çeşitli nesnelerin fotoğraflarla belgelenmesi ve bunların gelişmiş teknik ekipmanlar kullanılarak İranlı ajanlara teslim edilmesi de yer alıyor. Bu ekipmanlar İranlı ajanların talimatıyla önceden temin edilmişti.

Güneyde çekim yapılırken 3 şüpheli gözaltına alındı ​​ve üzerlerinde önemli nesnelere ilişkin onlarca belge bulundu. İsrail'in güvenlik suçlarını soruşturmaktan sorumlu "Lahav-433" dairesi başkanı Yaron Binyamin, asıl suçlamanın "savaş sırasında düşmana yardım etmek" olacağını söyledi. Açıklaması "Ynetnews" tarafından yayınlandı. Kripto para ödemeleri ülke içindeki döviz bürolarında yapılırken, nakit para da Rus vatandaşları tarafından İsrail'e getirildi.

Nesimi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —