Tarih: 26.10.2024 09:12

İsrail'in İran'a yönelik saldırıları hakkında neler biliniyor?

Facebook Twitter Linked-in

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail ordusunun İran füze üretim tesislerine ve yerden havaya füze dizilerine hava saldırıları düzenlediğini söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri'ne göre İsrail uçakları güvenli bir şekilde evlerine döndü.

İsrail ordusu, saldırının son aylarda İsrail'e yönelik İran saldırılarına yanıt olarak gerçekleştirildiğini; misilleme saldırısının tamamlandığını ve görevin yerine getirildiğini söyledi. Ancak, İran yeni bir tırmanma turu başlatırsa IDF'nin yanıt vermesi gerekecektir.

İran ordusu ise Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerindeki bazı tesislerine saldırı düzenlendiğini ancak İsrail'in sadece sınırlı hasar verebildiğini belirtti.

 

Tasnim haber ajansı, konuya ilişkin bilgi sahibi bir kaynağa dayanarak Tahran'ın İsrail saldırılarına orantılı bir yanıt vermeye hazır olduğunu bildirdi.

TASS bu gelişmelere ilişkin temel bilgileri derledi.

İsrail operasyonu ve sonuçları

Jerusalem Post'un haberine göre , 2 bin kilometrelik saldırıya, aralarında son teknoloji ürünü F-35'lerin de bulunduğu 100'den fazla uçak katıldı .

- New York Times , İsrail'in yaklaşık 20 hedefi vurduğunu bildirdi.

- İsrail ordusu, Axios medya kuruluşunun siyasi muhabiri Barak Ravid'in kaynaklara dayanarak söylediğine göre, İran'daki hedeflere üç dalga saldırı gerçekleştirdi . İlk dalga İran hava savunma sistemine odaklandı ve ikinci ve üçüncü dalgalar füze ve drone üslerine ve üretim tesislerine odaklandı.

- Suriye Arap Haber Ajansı (SANA), İsrail ordusunun güney ve orta Suriye'deki askeri tesislere saldırılar düzenlediğini bildirdi. Ülkenin hava savunmaları birkaç füzeyi düşürdü.

Jerusalem Post'un haberine göre, İsrail'in Suriye'deki radar hedeflerine yönelik ilk saldırısı, İran'ın yeteneklerini "kör etme" amacını taşıyordu ve kısa süre sonra Tahran ve İran'ın başkenti Karaj'ı ve bir diğer stratejik konumu hedef alan bir saldırıya dönüştü.

- İran'ın ShafaqNA haber ajansı , İsrail'in İran'ın nükleer ve stratejik tesislerini hedef almadığını, herhangi bir sivil veya askeri can kaybının bildirilmediğini bildirdi.

Tasnim haber ajansının haberine göre, İsrail saldırıları, Tahran'ın batı ve güneybatısındaki İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) ait tesisleri vurmadı.

Lübnan merkezli El Mayadin televizyonunun haberine göre, İsrail'in saldırıları ne İran'ın petrol tesislerini, ne Tahran'daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nı ne de İran'ın başkenti Tahran'daki Mehrabad Uluslararası Havalimanı'nı hedef aldı .

- İran'daki tüm uçuşlar ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmiştir.

- Tahran ve İran'ın diğer büyük şehirlerindeki durumun sakin kaldığını belirten Rusya Büyükelçiliği Sözcüsü, büyükelçiliğin normal şekilde çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Washington'un İsrail saldırılarına ilişkin tutumu

- ABD yönetimi, İsrail'in cumartesi günü İran'a düzenlediği saldırıda bir rollerinin olmadığını belirterek, İsrail'in yerleşim yerlerinin dışında kalan askeri hedeflere yönelik hassas hava saldırıları düzenlediğini kaydetti.

- ABD, olası bir saldırıya karşı kendini savunmaya hazır olduğunu ancak İsrail operasyonunun, İsrail ile İran arasındaki doğrudan askeri çatışmanın sonu olması gerektiğine inandığını söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —