Tarih: 10.10.2024 08:06

İsrail'in UNRWA faaliyetlerini yasaklayan yasa tasarıları endişe yaratıyor

Facebook Twitter Linked-in

İsrail'in, Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) faaliyetlerini yasaklayan yasa tasarıları, eğer kabul edilirse yalnızca Gazze Şeridi'ndeki insanlara değil, aynı zamanda komşu ülkelerdeki mültecilere de yardım ulaştırılmasını tehlikeye atacağı için endişe ve şaşkınlığa yol açıyor, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya söyledi.

"Özellikle endişe verici ve şaşırtıcı olan, Knesset'in (İsrail parlamentosu - TASS) dış güvenlik politikası komisyonu tarafından sunulan iki yasa tasarısı - İsrail'deki faaliyetleri yasaklama ve çalışanların dokunulmazlıklarının kaldırılması -" dedi. "Bu yasa tasarıları yasalaşırsa, Gazze ve Batı Şeria'da, Doğu Kudüs dahil, daha fazla faaliyet ve komşu Arap ülkelerindeki Filistinli mültecilere yardım ulaştırma umutları tehlikeye girecek."

Rus diplomat, böyle bir adımın BM Şartı'nın ihlali anlamına geleceğini ve "Hem Ortadoğu hem de tüm BM sistemi açısından en olumsuz sonuçları doğuracağını" vurguladı.

"Aslında İsrail, BM'nin uzmanlaşmış kuruluşlarının faaliyetlerine keyfi yasaklar koyma hakkına sahip olduğunu iddia ediyor. Meslektaşlarım, bunun olmasına izin veremeyiz" diye vurguladı.

 

Ekim ayının başlarında, Knesset dışişleri ve güvenlik komisyonu ülkede UNRWA'yı yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Yasa tasarısı, İsrailli yetkililerin UNRWA çalışanlarıyla görüşmesini, onlara vize vermesini veya ekonomik ayrıcalıklar sağlamasını yasaklıyor. Bunun dışında, İsrail yetkilileri terörist faaliyetlere karıştığı şüphelenilen UNRWA çalışanlarına karşı ceza davaları başlatmayı planlıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —