Haberi Sesli Oku

KANADA USULÜ KALKINMA

KANADA USULÜ KALKINMA

Sabah uyandığımda, Ardahan'ın simgelerinden olan Damal Bebeği üzerinde hayatını idame eden bir kadın dernek başkanının “Evin hemen yolun başında, şuraya saçanda olsa bir Damal bebeği görseli yaparsan, gelip geçenler senden bebek alır” dediğini düşündüm. Ancak, cüzi, cep doldurmayan küçük gelir dışından kültürel ticaret düşünmediği için Damal Bebeği gibi, Damal'da kalan Fidan Nene gibi işsiz kalan bölge insanının halini de düşündürüyor.

Çünkü, başta işe yaramayan 1. ve 6. Bölge Teşvikleri adı altında sunulan onca sözde desteklere karşın, Organize Sanayi Bölgesi’nin yapılmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen, ne bir fabrika ne de bir atölye bile kurulmadı. Memleketim Ardahan'da olduğu gibi illere bir türlü yapılan yatırımlar dolayısıyla, bugüne dek bir adım ileri gidemediğimiz gibi, başta nüfus olmak üzere her geçen gün geri giden bir kentin nasıl kalkınabileceği ve ne yapılması gerektiği bir türlü ortaya konamamıştı.

Evet, 1992 yılında vilayet olan ve gelişmekten ziyade, başta siyasilerin yakınları, bürokratların akrabaları yani kısacası “yakınımdır” kartvizitini getiren her yerli ve yabancının “kapısı, bacası, bakıcısı” olarak iş bulduğu Ardahan'da, üniversitede dahil Hava’dan müdür, daire başkanı olan insanların durumunu düşünürken, bir yazı önüme düştü.

Sanki benim düşündüklerimi aynı anda düşünüyormuş gibi yazan Kafkasya Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Doç. Dr. Cemalettin Ayvazoğlu'nun bu yönde düşündüklerini kaleme aldığı yazıyı okuyunca, bir veteriner hekimin, bir öğretim insanının yazdıklarını alıp yazıma eklemek için kendisini aradım ve izin istedim. Kendisini aradığımda ve kısa bir sohbet sonrası “Ne demek abi... Memleketimiz Ardahan'ın, bölgenin, ülkenin kalkınması için kafa yoran iki insanız abi. İnan, ben de yazarken senin yazdıklarını düşündüm, adın aklımda geçti ama geç saatlerdi, aramadım.” dedi.

İzin istediğim yazısı için teşekkür edip telefonu kapattıktan sonra, son seçimde yeniden seçilmeyen bir eski belediye başkanının beni aradığını gördüm. “Alo” dediğimde, mevcut başkanlardan birinin kendisiyle ilgili yazdıklarımdan benden bir hayli şikayetçi olduğunu ve kendisiyle görüşmem halinde daha net bilgiler alacağımı söylerken, ben de “Evet, başkan, o başkanda haklı... Çünkü memleketin bugünkü halinde benim de suçum var. Çünkü yatırım konusunda 6. bölgede olmamıza rağmen neden kalkınamadığımızın diğer bir nedeninin de bölgedeki yerel ve genel siyasilerin oralara gelmesine, öyle ya da böyle hepimizin suçu var” dedim.

Ayvaz hocanın yazısını alıp aynen yayımlıyorum ve diyorum ki: “Bugüne kadar ne benim, ne devletin modeli ile kalkınamayan Ardahan ve benzeri yerlerin, Doç. Dr. Cemalettin Ayvazoğlu'nun düşünüp yazdıklarının mevcut iktidarca, devletçe 'kalkınma tezi' olarak kabul görüp, Ardahan'ın da içinde olduğu kentlerde uygulanacak olan 'Kanada Modeli' ile kalkınması için dua ediyorum.”

İşte, Doç. Dr. Cemalettin Ayvazoğlu'nun dikkate alınması gereken o yazısı:

BÖLGESEL DEĞİL, ŞEHİR ÖZELİNDE KALKINMA PLANLARI YAPILMALI

Bölge; çok geniş ve sınırları zor çizilen bir kavram olup, tanımı için yöresel, etnik, kültürel, coğrafi, kentsel ve ekonomik ölçütler kullanılmaktadır. Bölgenin siyasal olarak tanımı ise farklı faktörlere bağlı görünmekte ve en önemli faktör ise ‘kimlik’ duygusudur.

Kalkınma kavramı ise; ülkenin toplumsal, siyasal ve ekonomik yapılarının değişerek vatandaşının yaşamının maddi/manevi gelişmesi ve gün geçtikçe ülke refahının artması şeklinde ifade edilebilir. Kısacası kalkınma, sadece sayılar ile belirlenen ekonomik büyümeyi içermemekte; aynı zamanda Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)’daki artışla görülen ekonomik büyümenin yanında, yapısal ve sosyal değişimleri de kapsamaktadır.

Ancak yapılan bazı çalışmalarda, ekonomik kalkınmanın ülkenin her yerinde aynı anda gerçekleşmeyeceği, bazı bölgelerin öncelik kazanarak kutuplaşmanın olacağını bildirilmiştir. Örneğin, Japonya’da Tokyo ve Osaka, Fransa’da Paris, Portekiz’de Lizbon, Türkiye’de ise İstanbul birer kutuplaşma yöresidir.

Bu nedenle bölgesel kalkınma planları il bazında kutuplaşmalara neden olduğundan dolayı şehir özelinde kalkınma planları yapılmalıdır.

Bölgesel kalkınma ve kamu hizmetleri açısından Kanada örneği incelendiğinde; kamu harcamalarının yapısındaki önemli gelişmelerin geçmişte Kanada’da zaman zaman kritik düzeylere ulaştığı görülmektedir. Bu nedenle bölgesel kalkınmayla ilişkili bölgesellik kavramı, federal ve taşra teşkilatlarının düzenlerinin yeniden gözden geçirilmesine neden olmuştur.

Bu kapsamda, federal ve eyalet yönetimleri birlikte ele alınarak yönetimler arası konsültasyon oluşturulmuş ve özel yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Bu düzenlemeler; paylaşımlı vergi alanlarının ortak hedef haline gelmesini ve daha düşük gelirli bölgelere federal eşitleme ödemelerinin bölgeler arası dağılımını kapsamaktadır. Kanada bu şekilde bölgeler arasında farklılıkları dengeleyecek iyi bir sisteme sahip olmuştur.

Sonuç olarak; ülkemizde hali hazırda uygulanan bölgesel kalkınma planları değiştirilerek şehir özelinde kalkınma planlarının uygulanmasına geçilmesi gerekmektedir. Çünkü Türkiye’deki nüfus hareketleri incelendiğinde, iller hatta ilçeler arasında nüfus artış/azalma farklılıklarının daha belirgin hale geldiği ve gelişme potansiyeli yüksek şehir merkezlerinin önemli çekim merkezleri olarak ön plana çıktığı gözlemlenmektedir. Bu durum; Ardahan gibi küçük illerin gelişimini olumsuz olarak etkilemekte ve kendi potansiyellerini ortaya çıkaramamaya neden olmaktadır.

Bu nedenlerden dolayı kalkınma planlarının amaç ve stratejileri doğrultusunda; şehirler arası gelişmişlik farklarının azalması, geri kalmış yörelerde yaşayan nüfusun refah düzeyinde yükselmesi, göç eğiliminde azalma gibi birçok konuda, şehrin özellikleri, gelişmişlik düzeyi, farklılıkları ile temel yapısal sorunları ve potansiyellerinin belirlenerek çözüme kavuşturulması amacıyla şehir özelinde hazırlanacak kalkınma planlarına ihtiyaç vardır.

Doç. Dr. Cemalettin AYVAZOĞLU
Kafkasya Veteriner Hekimler Birliği Başkanı



Haber Editörü

Fakir Yılmaz

fakiryilmaz323@hotmail.com

Trendyol Türkiye 1.Futbol Ligi 10.hafta maçının hakemleri belli oldu.

Erzurumspor’da Keçiörengücü Günleri Başladı

ERZURUM SPOR FK U-16 YAŞ GRUBU KENDİ EVİNDE KAÇAN 2 PUANA ÜZÜLDÜ..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

16. Uluslararası MEB Robot Yarışması sonuçlandı

ERZURUM SPOR FK BİR PUANA ÜZÜLDÜ..

TORTUM SPORA KENDİ EVİNDE YAN BAKILMIYOR..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

ASKERÎ HASTANE ve LİSELER YENİDEN AÇILSIN!

ERZURUM SPOR FK U-15 YAŞ GRUBU TAKIMI KENDİ EVİNDE FARKA KOŞTU..

İzmir'de robotik projeler sergilendi

Deprem bölgesine kütüphane desteği

Trakya Üniversitesi’nde canlı yayında ameliyatsız aort kapak değişimi

Düzce'de otizmli öğrenciler hayallerini yansıtarak 'özel bireyler'e dokunacak

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Sakarya'da geleceğin sanatçıları yeteneklerini keşfediyor

MEB yeni müfredata uygun yeni ölçme araçlarını yayımladı

BTÜ'nün yabancı dil eğitimine 250 bin Euro Erasmus desteği

İzmir'de dersimiz kooperatifçilik!

MEBİ ile bireysel öğrenme deneyimi başladı

'Mükemmel Partner' Bursa'da prömiyer yapacak

BU İHANETLERE ASLA VE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ!

SON PARTİ GENEL MERKEZİ BASIN AÇIKLAMASIDIR.

Murat Ağırel Almanya'da ADD'nin onur konuğu oldu

TOFAŞ, FIBA Europe Cup'ta üst tura çıkmayı garantiledi

AÇEV, 29 Ekim'i 'Cumhuriyet Çocukları' ile kutluyor

Gölmarmara’dan 98 kişilik kadın kafilesi Manisa’yı gezdi

Bursa Osmangazi'den açılış ve etkinliklere erteleme

Bursa Nilüfer Atatürk posterleriyle donanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacak

Fahrettin Altun: Dezenformasyona karşı duyarlı olalım!

Şanlıurfa İHH’dan Lübnan halkına acil su yardımı

Avrupa’nın enleri ödüllerini Mardin'den aldı

Sosyal medya uygulamalarına erişim sorunu yaşanıyor

RTÜK Başkanı'ndan TUSAŞ saldırısına yayın yasağı açıklaması

Gerçek kaşar peyniri nasıl anlaşılır?

Bursa Şehreküstü’de abonman kart sırası devam ediyor

Malatya Anadolu Kitap Fuarı'na hazırlanıyor

'Okutan Ankara' gençlere umut oluyor

Tataristan'da küresel görüşmeler yapıldı

Adıyaman'da lise öğrencileri arasında kavgaya aileler de karıştı: İki yaralı - Videolu Haber

Obezite ameliyatlarından sonra oluşan deri sarkması tedavi edilebilir mi?

Telefonunuza her uygulamayı indirmeyin

Gizem Gürlek Diş Muayenehanesi görkemli törenle açıldı

Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun mazbatasını aldı

İşte geleceğin kaybedecek ve parlayacak meslekleri

Malatya Büyükşehir'deki tatbikat gerçeği aratmadı

TUSAŞ'a terör saldırısı: şehit ve yaralılar var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tataristan'da Venezuelalı mevkidaşıyla görüştü

TUSAŞ saldırısına adli soruşturma başlatıldı

Yükleniyor