8896,75%0,37
34,32% 0,25
37,30% -0,17
3034,59% 0,48
4991,89% -0,19
Kanada, zorla çalıştırma ile üretilen malların ithalatına yönelik kısıtlamaları daha etkili hale getirmek için yeni önlemler üzerine kamuoyu oluşturmanın yeni yollarını arıyor.
MarketWatch’ın haberine göre, Kanada hükümetinin söz konusu çabaları, ABD meclisinden her iki kanadın temsilcilerinin Meksika'yı, Doğu Türkistan’a kadar izlenebilen ürünlere yönelik ithalat yasağına benzer önlemler alması çağrısından haftalar sonra kuvvetlendiği öne sürülüyor.
KAMUOYU TARAFINSAN HÜKÜMETE BASKI
Nitekim Çin’in pamuk ve güneş paneli bileşenleri gibi başlıca ihracat ürünlerinin, Doğu Türkistan’da kurulan binlerce Toplama Kamplarında haksız yere esir tutulan milyonlarca Uygur Türkleri tarafından cebri çalıştırılma sonucu üretilmiş olduğu ve insan emeğinin açıkça suistimal edilemsi uğuruna yapılan ticaretin asla kabul edilemeyeceği konusunda artan tepkilerin etkili olduğu düşünülüyor.
BAŞKAN ADAYLARININ GÜNDEMİNDE
Kanada Ticaret Bakanı Mary Ng, bu danışmaların, Ottawa, Washington ve Meksiko Şehri’ndeki yetkililer arasında daha iyi bir koordinasyon sağlamayı amaçladığını belirtirken, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’na (USMCA) dahil olan üç ülkenin 2026’da yenilenecek olan anlaşma kapsamında iş birliği yapacağını, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris veya eski Başkan Donald Trump’ın anlaşmanın Amerikan taleplerini karşılayıp karşılamadığını yeniden gözden geçirilmesinin gündeminde olduğunu dile getirdi. Ancak Söz konusu belgelerde Çin veya Doğu Türkistan bölgesi özel olarak belirtilmesede, USMCA, zorla çalıştırma yoluyla üretilmiş ürünlerin ithalatına yasak getiren anlaşmayla ilgili, Kanada hükümeti, yayınladığı duyuruyla bu yasağı daha şeffaf ve izlenebilir hale getirmeyi amaçladığını belirtti.
ABD ZORLA ÇALIŞTIRMA YASASI ÇIKARMIŞTI
Bilindiği üzere ABD Kongresi, Aralık 2021'de Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerini zorla çalıştırılması yoluyla ürettiği malların ABD'ye ithalatının yasaklanmasını öngören yasayı kabul etmişti.
Washington yönetimi, iddialara konu olan işletmelere ve onlarla çalışan şirketlere yaptırım kararları almıştı.
PEKİN BÜTÜN İDDİALARI YALANLIYOR
Pekin yönetiminin sözcüleri ise zorla çalıştırma iddialarını "Çin-karşıtı güçler tarafından uydurulmuş yalanlar" olarak nitelemiş; ülkedeki insan hakları durumunun gerçeğe aykırı olarak karalanmaya çalışıldığını savunmuştu.
Bilindiği üzere Avustralya Stratejik araştırma enstitüsü (ASPİ) “Satılık Uygurlar” başlıklı raporuna göre Doğu Türkistan’daki Uygur işçiler Çinli fabrikatörlere toplu köle olarak satılıyor ve 100 den fazla ülke, 83 ünlü markaya mal tedarik etmede Uygur Müslümanlar köle işçi olarak kullanılıyor.