Tarih: 25.07.2024 17:43

Karabağ Savaşınında Azerbaycan'ı Desteklediği İçin İran'da Tutuklanan Türk Aktivist, Açlık Grevini 44. Gününde Sona Erdireceğini Açıkladı

Facebook Twitter Linked-in

Güney Azerbaycanlı siyasi Türk aktivist Abdülaziz Azimi Kadim, Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde sürdürdüğü açlık grevini sona erdireceğini duyurdu. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'a verdiği destek nedeniyle tutuklanan Azimi Kadim, açlık grevini toplumsal destek talepleri doğrultusunda 44. gününde sonlandıracağını açıkladı.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

Tüm 1 Haber (@tum1habermedya)'in paylaştığı bir gönderi

Azimi Kadim, hapishaneden gönderdiği ses kaydında şu ifadeleri kullandı: "Altı aydır şovenizmin hapishanelerinde Azerbaycan'ı savunduğum ve yalan suçlamalarla tutuklu bulunuyorum. Bu süre zarfında iki kez açlık grevine başladık; birincisi sorgulama şekli için, ikincisi ise yasadışı davranışların devam etmesi nedeniyleydi. Taleplerimize ulaşmak için grevleri sürdürmek gerekiyordu ancak dava arkadaşlarımızın istekleri doğrultusunda grevi sonlandırma kararı aldım."

Azimi Kadim, açlık grevini neden 44. günde sona erdireceğini şu şekilde açıkladı: "Gözaltında tutulmamın nedeni, Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın zaferi için sevindiğim ve Azerbaycan askerine destek verdiğim için oldu. Bunun için grevimi 44. günde sonlandıracağım. Karabağ Savaşı'nda yer almadım ama bugün Karabağ savaşçısı oldum. Biz Azerbaycan’ın destekçisi değil, bizzat kendisiyiz. Füzuli, Laçın ve Ağdam'ı kurtaran askerlerin zaferinde böyle bir katkıda bulunmak istedim. 44 gün açlık grevi yapmamın nedeni, savaşta şehit olanların ve mücadele edenlerin hatırasına ortak olmaktır. Karabağ'da savaşan askerleriz biz. Şehitler Sokağı'nda yatan şehitleriz biz. Güney Azerbaycan’da son nefese kadar savaşan fedaileriz biz. Defalarca söyledik, sınırların bize anlamı yoktur; biz Azerbaycan’ız ve bugün Azerbaycan yargılanıyor."

O, geçtiğimiz 6 ay boyunca Evin Hapishanesi'nde tutuluyordu ve güvenlik güçleri ile yargı mercilerinin aktivistlere yönelik yasadışı davranışlarına tepki olarak 13 Haziran'da açlık grevine başlamıştı. Azimi Kadim bu hafta Cuma günü açlık grevini sonlandıracağını belirtti.

Abdülaziz Azimi Kadim’in açlık grevi süresince yaklaşık 15 kilo kaybettiği ve sağlık sorunları nedeniyle hapishanenin kliniğinde tedavi altına alındığı bildirildi.

İran’ın Karadağ bölgesindeki Verzigan şehrinden gelen ve Tahran’da ikamet eden eski din adamı Azimi Kadim, daha önce de Azerbaycan Türklerinin hakları için barışçıl faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle defalarca tutuklanmış ve yargılanmıştı. Bu yılın Şubat ayının ilk haftasında İran’ın çeşitli vilayetlerindeki onlarca Türk aktivistle birlikte tutuklanarak Evin Hapishanesi'ne gönderilmişti.


Ali Hamzehzadeh




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —