Haberi Sesli Oku

Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?

Kartalkaya

İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, Bolu'da onlarca kişinin ölümüne neden olan otel yangınına ilişkin, “Bu tür binalarda yangın yükünün doğru hesaplanması, buna uygun önlemlerin alınması ve gerekli izinlerin bu doğrultuda verilmesi gerekir. Ne yazık ki, mevcut du

Oteller, hastaneler, üniversiteler ve okullar gibi toplu halde insanların bulunduğu yerlerde dış cephelerin, özellikle yangına uzun süre dayanabilen malzemelerden yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Rüştü Uçan, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde en az 66 kişinin ölümüne ve 51 kişinin yaralanmasına neden olan yangını değerlendirdi.

Bu tür binalarda yangın yükü doğru hesaplanmalı!

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, toplum olarak yangınla ilgili yeterli tecrübenin olmadığına işaret ederek, “Yangın sırasında insan psikolojisiyle hızlı ve düşünmeden kararlar alınabiliyor. Atlama gibi durumlar olabiliyor. Ancak bu durum tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Oda eğer yangın alanından uzaksa, kapının altını ıslak havluyla kapatıp, pencereden işaret vererek tahliye ekiplerini beklemek daha güvenli bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, yangın odaya sirayet etmişse maalesef seçenekler oldukça sınırlı hale geliyor. Bu tür binalarda yangın yükünün doğru hesaplanması, buna uygun önlemlerin alınması ve gerekli izinlerin bu doğrultuda verilmesi gerekir. Ne yazık ki, mevcut durumda bu kriterlerin yeterince sağlanmadığı görülüyor.” dedi.

Güvenlik önlemleri büyük önem taşıyor!

“Oteller, okullar, hastaneler gibi toplu halde insanların bulunduğu binaların mutlaka itfaiye tarafından tahliye planlarına uygun şekilde projelendirilmesi ve bu projelerin onaylanmış olması gerekir. Bu tür yerlerde çok sayıda insan bir arada bulunabiliyor ve böyle durumlarda güvenlik önlemleri büyük önem taşıyor.” diyen Uçan, yangının, başlangıç noktasından çok kısa bir süre içinde çatıya kadar ulaşarak hızla büyüdüğünü söyledi.

Binanın arkasına ulaşılamaması büyük bir problem

Bu tür mekanlarda kullanılan dış malzemelerin yanmaz özellikte olması, yangının yayılmasını önlemede kritik bir rol oynadığını da kaydeden Dr Uçan, şöyle devam etti:

“Yangının hızlı yayılmasının sebebi şu; normal bir yangının kimyasında, yanma sırasında hava ısınıyor ve ısınan hava yukarı doğru hareket ediyor. Bu sıcak hava, enerjisiyle birlikte yükselerek yanıcı olan her şeyi birkaç dakika içinde tutuşturabiliyor. Burada kullanılan malzeme de ahşap. Ahşap malzemeler için yanmayı tamamen önlemek mümkün olmasa da geciktirmek için çeşitli yöntemler uygulanabiliyor. Ancak burada bu önlemler alınmamış gibi görünüyor. Binalar da oldukça eski yapılar. Kaçış nasıl yapılmış? Yangından kurtulmayla ilgili ne tür önlemler alınmış? Onları da bilemiyoruz. Binanın arkasına ulaşılamaması büyük bir problem. Proje neye göre yapılmış? O projede bunun da önleminin alınmış olması lazımdı.”

İtfaiye gelene kadar neler yapılmalı?

İtfaiye gelene kadar nasıl davranılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Eğer odanızda yangın başlamamışsa, öncelikle odanın perdelerini sökün ve halıları geriye doğru iterek yangının ilerlemesini engelleyin. Oda kapınızın altını ıslak bir bez veya havluyla kapatarak duman girişini önleyin. Daha sonra pencereye çıkarak yardım işareti verin ve tahliye için bekleyin. Unutmayın, 3 metreden daha fazla yükseklikten düşme durumunda ölüm riski artabilir; bu nedenle yüksekten atlamadan önce dikkatli olun ve en son çare olarak değerlendirin. Ayrıca, bu ve benzeri bölgelerde en az iki araçlık bir itfaiye ekibi bulundurulmalı ve oteller bu konuda gerekli tedbirleri almalıdır. Bölgede 2 araçlık itfaiye ekibini otel ve ya oteller desteklemelidir.” diye konuştu.

Binanın arkasına ulaşmak için önceden bir çalışma yapılmış olmalı

Yeni binalarda bazen süslü bir giriş yapmak adına itfaiye giriş yüksekliğinden daha alçak girişler yapıldığına vurgu yapan Uçan, “Bu kesinlikle olmamalı. İtfaiye ekipleri geldiğinde bu tür düşük girişler, müdahaleyi zorlaştırıyor. Oradan giremediklerinde, o alanı kırıp geçmek oldukça zaman alabilir ve güç olabilir. Yangın durumunda, binanın arkasına ulaşmak için önceden bir çalışma yapılmış ve uygun yollar oluşturulmuş olmalı. Ancak şu an orada kar olabilir, yol olmayabilir ya da yamaç nedeniyle erişim mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlar önceden planlanmalı ve çözümler üretilmelidir.” şeklinde konuştu.

İnsanları, yangın ve afet anlarında ne yapacakları konusunda bilinçlendirmek çok önemli

Bu tür yangınlarda ateş çok hızlı yayıldığı için "Çantamı alayım, cüzdanımı alayım?" gibi düşüncelere girilmemesi gerektiğini, "Tahliye edin!" dendiği anda hemen tahliye olunması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Bu konuda insanlar bazen yanlış bir karar verebiliyor. ‘Cüzdanım kaldı, alayım’ diye gidip, bu esnada boğulup hayatını kaybedebilirler. Buna da dikkat edilmesi gerekiyor. İnsanları, yangın ve afet anlarında ne yapacakları konusunda bilinçlendirmek çok önemli. Ne yazık ki, bu konuda henüz yeterince bilinçli değiliz.” dedi.

Dış cepheler, yangına uzun süre dayanabilen malzemelerden yapılmalı

Otomatik söndürme sistemlerinin kurulmuş olması gerektiğine dikkat çeken Uçan, “Ayrıca, oteller, hastaneler, üniversiteler, okullar gibi toplu şekilde insanların bulunduğu yerlerde dış cephelerin, özellikle yangına uzun süre dayanabilen malzemelerden yapılması gerekiyor.” ifadesinde bulundu.

Güvenliği sağlayamayan binaların 300 ya da 500 kişiyi barındırması engellenmeli

Yangın söndürme sistemlerinin var olduğunu dile getiren Uçan, “Bu teknolojik sistemler, itfaiye gelmeden önce yangını söndürebilir. Bu tür sistemler kullanılabilir çünkü burada çok sayıda ölüm riski söz konusu olabilir. Ayrıca, binanın projesi ve kaçış yolları önceden kontrol edilmelidir. İtfaiye tarafından bir kez kontrol edildikten sonra bırakılmamalıdır. Yılda en az bir kez bu kontroller yapılmalıdır. Gerekirse, güvenliği sağlayamayan binaların 300 ya da 500 kişiyi barındırmasının engellenmesi gerekir.” şeklinde sözlerini tamamladı. (İLKHA)



Başımız sağolsun…

Niloya ve Arkadaşları Erzurum’a Geliyor

Geçmiş olsun dileklerimizle…

Erzurum Siyasetine bir isim daha katıldı…

2024 te Erzurum'un Tarım ve Hayvancılığı…

Bir alın terinin hikâyesi ve Karakoca’nın haklı gururu: Muhammed Furkan Özhan…

O bir Harb-İş sporlu

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE GELENEKSEL SPOR COŞKUSU: ATLI KIZAK ŞÖLENİ DÜZENLENDİ

KUDAKAF’25 İÇİN PAYDAŞ ÜNİVERSİTELERİN REKTÖRLERİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE BİR ARAYA GELDİ

Siz ciddi misiniz Sayın Elmalı? 

Afet Risk Azaltma Proje Yarışması’nda büyük başarı

LGS ve YKS adayları için “Kazandıran Taktikler Semineri” düzenlendi

İZGİM’de Tufting Atölyesi yeni girişimciler bekliyor

Engeli ve sağlık sorunu olan adaylara ÖSYM'den başvuru kolaylığı

Denetimli serbestlik yükümlülerinin iyileştirilmesine katkı sağlayacak iş birliği protokolü imzalandı

Eğitimin Yıldızı 24 projeye mentorluk, networking ve iş birliği imkanı sunulacak

Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Sarıgeçili: Öğretmen açığı, kadrolu istihdam yoluyla kapatılmalıdır

Malatya’da 100. Yıl Kitap Kafe’ye anlamlı ziyaret

Sakarya karnesini alan minikleri unutmadı

Kocaeli İZMEK kursları faaliyette

"Başıboş köpek" sorununda "zorlayıcı tedbirler" alınacak

AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç: 'Terörsüz Türkiye’ süreci iyiye gidiyor

Mardinli gazetecilerden Bangladeş’te insani yardım çalışması

Kayseri Talas protokolünden turnuvaya destek

Antalya için "çok kuvvetli" yağış uyarısı

Başımız sağolsun…

Niloya ve Arkadaşları Erzurum’a Geliyor

Malatya'da silah kaçakçılığı operasyonu: 7 gözaltı

Türkiye'de bayraklar yarıya indirildi

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin geçmiş olsun mesajı

Tel Aviv'deki bıçaklı eylemde 4 işgalci yaralandı, fail şehit edildi

Çanakkale'de 5.2 büyüklüğünde deprem

Çocuklara empati kazandırmak, onların daha mutlu olmalarını sağlıyor

Traktör ile çarpışan tır alev aldı: 3 yaralı

Bolu’daki yangında Mardinli genç kadın hayatını kaybetti, acılı baba kalp krizi geçirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bolu’daki faciada kusuru olanlar hesabını verecektir

Eskişehir'de yaralı kızıl şahin tedaviye alındı

Bolu'daki otel yangınında ölü sayısı 76'ya yükseldi

Lübnan Cumhurbaşkanı: israil tartışmalı bölgelerden derhal çekilmeli

Bolu faciasında 76 can kaybı! 9 gözaltı

Ümit Özdağ tutuklandı

Türkiye-Mısır arasında istişareler gerçekleşti

6 Yaşındaki Niyan Çelebiyani’nin Ölümü: İran'da Çocuk Hakları İhlali Tartışmaları Yeniden Gündemde

Endonezya'daki alışveriş merkezinde çıkan yangında 9 ceset çıkarıldı

Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ tutuklandı

RTÜK'ten Bolu için medya kuruluşlarına yayın yasağı

Malatya'da seyir halinde olan otomobil alev aldı

Aksa Tufanı zaferi sonrası işgalci yetkililerin istifası sürüyor

Bakan Fidan, İsveç heyetiyle bir araya geldi

Prof. Vasfi Aşur: İslam ümmetinin Gazze için seferber olması vaciptir

Yükleniyor