Tarih: 23.10.2024 07:54

Kazakistan Çin'e buğday ihracatını artırdı

Facebook Twitter Linked-in

BaigeNews.kz'in haberine göre, Kazakistan Cumhuriyeti Başbakanı Olzhas Bektenov ve Kazakistan Cumhuriyeti Ticaret ve Entegrasyon Bakan Yardımcısı Kairat Torebaev başkanlığındaki hükümet toplantısında Kazakistan'ın tahıl ihracat potansiyeli hakkında bilgi verdi .
 
Kazakistan'ın tahıl ihracat potansiyelinin 12 milyon ton olarak tahmin edildiğini, bunun 7-7,5 milyon tonunun buğday, 1,4 milyon tonunun arpa, 300 bin tonunun mısır olduğunu söyledi. Yağlı tohumlarda potansiyelin 1 milyon tonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Kairat, "Kazakistan, Orta Asya ve Afganistan pazarlarına tedarik yapmaya devam edecek, bu yaklaşık 4,2 milyon ton. Genel olarak Çin'e tahıl ihracatı 2023 yılında 1,43 milyon ton olarak gerçekleşti ve bu da yıllık 5,5 kat artış gösterdi" dedi. Torebaev.

 Bakan yardımcısı ayrıca, Çin'e yapılan buğday ihracatının önemli ölçüde artarak 2023'te 538,8 bin tona ulaştığını ve bu rakamın bir önceki yıla göre neredeyse 15 kat arttığını kaydetti. 

"Bu, Çin ve Asya ülkelerine yönelik buğday arzının 1,6 milyon tona çıkma olasılığını gösteriyor. Çinli yetkililerin gereksinimleri ve ruhsatlar gibi zor koşullar nedeniyle sınırda yaşanan gecikmeler sorununu çözmek önemli. ve Çin'deki Kazak tahılının ithalatına yönelik kotalar” diye ekledi Kairat Torebaev.

Bakan Yardımcısı ayrıca küresel talebin artması ve bazı ülkelerde rekoltelerin azalması bağlamında İtalya, Letonya ve İspanya gibi Avrupa Birliği ülkelerinin pazarının ilgi çekici olduğunu kaydetti.
 
Türkiye ve Ortadoğu ülkelerine ihracat potansiyeli 1 milyon tona yakın buğdaydır.

“İran pazarına arzın yeniden sağlanması önemli; artık arpadaki dinamikleri görüyoruz; ticaretin finansmanı ve lojistik konuları üzerinde çalışılacak. Kazak buğday markasının Pakistan, Endonezya gibi yeni pazarlarda tanıtılması için çalışmalar yoğunlaştırılacak. İthalatın artacağı tahmin edilen Brezilya, Malezya ", diye özetledi Kairat Torebaev.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —