Bugün, 19 Temmuz 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    10366,2%-0,04
  • DOLAR

    40,35% 0,24
  • EURO

    46,92% 0,49
  • GRAM ALTIN

    4349,52% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

Kerbelâ'dan Gazze'ye: Aşure Günü'nün anlamı ve Müslümanların ortak sorumluluğu

Kur'an Nesli Platformu Batman İl Koordinatörü Rıdvan Üzümcü, Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; Hazreti Hüseyin'in Kerbelâ'da şehid edilişinin İslam ümmetine bıraktığı mesajları hatırlatarak, bu anlamlı günün birl

GENEL 4.07.2025 16:44:43 0
Kerbelâ

Muharrem ayının onuncu günü olarak bilinen Aşure Günü, İslam tarihinde önemli olayların yaşandığı bir zaman dilimini temsil etmekte olduğunun anımsatan Üzümcü, Peygamberler tarihinden itibaren birçok kurtuluşun yaşandığı bu mübarek günde, İslam ümmetinin en acı hadiselerinden biri olan Kerbelâ faciası da hafızalarda derin izler bıraktığını söyledi.

Kur'an Nesli Platformu Batman İl Koordinatörü Rıdvan Üzümcü, Aşure Günü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, Kerbelâ'dan bugünün mazlum coğrafyalarına uzanan mesajlara dikkat çekti.

Üzümcü, yaptığı yazılı açıklamada "Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a; salât ve selâm, hak ve hakikat uğruna her türlü bedelin ödeneceğini hayatıyla gösteren kutlu Nebi’ye, ehl-i beytine ve kıyamete kadar O’nun yolunu sürdürecek olan muvahhit Müslümanların üzerine olsun." diyerek başladı.

"Bu günde birçok peygamberin hayatında önemli ve olumlu olaylar vuku bulmuştur"

Aşure Günüün, diğer dinlerde olduğu gibi İslam dininde de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Üzümcü "Kamerî aylardan Muharrem ayının onuncu günü, Aşure Günü olarak anılmaktadır. Bu günde birçok peygamberin hayatında önemli ve olumlu olaylar vuku bulmuştur. Hadis kaynaklarımızda yer alan Hazreti Nuh'un gemisinin karaya oturması, Hazreti Musa'nın kurtuluşu, Hazreti Âdem'in tövbesinin kabulü, Hazreti İbrahim'in ve Hazreti Yunus'un kurtuluşları gibi birçok önemli hadisenin 10 Muharrem Aşure Günü'nde cereyan ettiği kabul edilmektedir. Bu sebeple Aşure Günü, diğer dinlerde olduğu gibi dinimiz İslam'da da önemli bir yere sahiptir." dedi.

"O gün oruç tutulmasını ashabına tavsiye etmiştir"

Üzümcü "Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem), Muharrem'in onuncu günü hem oruç tutmuş hem de o gün oruç tutulmasını ashabına tavsiye etmiştir. Bununla birlikte, Hazreti Hüseyin'in bu günde şehit edilmesi nedeniyle Aşure Günü, Müslümanların ortak hafızasında daha çok bu müessif olayla hatırlanır olmuştur. Hepimizin bildiği gibi, Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem)  isimlerini bizzat kendisinin koyup 'Cennet çocuklarının efendileri' diye övdüğü, Hazreti Ali ile Hazreti Fatıma'nın ciğerparesi Hazreti Hüseyin ve çoğu Ehl-i Beyt’ten 70'ten fazla insan, 10 Muharrem 61 (10 Ekim 680) tarihinde, siyasi ihtiraslar uğruna Kerbelâ'da şehit edilmiştir." ifadelerini kullandı.

"Müslümanlar, Kerbelâ’nın acısını kalbinin derinliklerinde yaşamakta"

"Bu elim olay, Hazreti Peygamber'i (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ve O’nun Ehl-i Beyti’ni seven bütün müminleri derinden yaralamış, kalpleri incitmiştir." diyen Üzümcü sözlerine şöyle devam etti:

"O günden bugüne; bölgesi, kültürü, mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun, bütün Müslümanları derin acılara gark etmiştir. Hazreti Hüseyin (radiyallahu anh), bütün müminlerin gönlünde taht kurarken, ona ve yakınlarına bu zulmü reva görenler tarih karşısında ve vicdanlarda hep mahkûm edilmiştir. Bugün Kerbelâ’nın acısını kalbinin derinliklerinde yaşayan Müslümanlara düşen en hayati ve tarihî görev; Kerbelâ’yı doğru okumak, doğru anlamak ve ondan dersler çıkarmaktır. Asla tarihin acılarından yeni acılar üretmek, hüzünleri yeni hazanlara dönüştürmek değildir."

"Çağımızın Kerbelası; Gazze"

Üzümcü "Kerbelâ'nın bize en büyük mesajı; zulme karşı birlik, beraberlik, vahdet ve kardeşliktir. Eğer bu mesajı hayata geçirmezsek, İslam coğrafyasında hüznün ve matemin en acılı hikâyeleri yaşanmaya devam edecektir. Maalesef bugün, başta siyonistlerin vahşi saldırıları altında olan ve on binlerce masum insanın katledildiği Gazze olmak üzere; Halep'ten Yemen'e, Doğu Türkistan'dan Arakan'a kadar İslam ülkeleri ve beldeleri adeta birer Kerbelâ olmuştur. 7 Ekim’den bu yana tüm dünyanın gözleri önünde açlığa ve ölüme terk edilen Gazze halkı, adeta günümüzün Kerbelâ'sını yaşamaktadır. İki buçuk milyarlık İslam dünyası ise Hazreti Hüseyin’i Kerbelâ'da yalnız bırakan o günkü Müslümanlar gibi, bugün Gazze’yi yalnız bırakmıştır. Bu durum, Müslümanlar olarak Kerbelâ'dan gerekli dersleri almadığımızı gösterdiği gibi içinde bulunduğumuz acıklı hâli de gözler önüne sermektedir." ifadelerini kullandı.

"Kerbelâ'yı anlamak, Hazreti Hüseyin'i iyi tanımaktır"

Üzümcü, Açıklamasının sonunda şunları söyledi "Oysa Kerbelâ’yı anlamak, Hazreti Hüseyin’i iyi tanımaktır. Hazreti Hüseyin’i anlamak; hakkın, özgürlüğün, adaletin, vefanın, sözüne sadık kalmanın ve erdemin yoluna baş koymaktır. Hazreti Hüseyin’i sevmek, onun uğruna can verdiği değerleri sahiplenmektir. Etnik, mezhep ve meşrep kavgalarıyla Müslümanların arasına sokulan tefrika oyunlarına karşı uyanık olmaktır. Müslümanlar olarak birbirimizle uğraşmaktan uzak durmalı; her gün başımıza bombaların yağdığı bu zamanda, tüm gücümüzü ve enerjimizi başta siyonistler olmak üzere dünya zalimlerine yöneltmeliyiz. Bu vesileyle, Kur’an Nesli Platformu olarak bu mübarek günlerin Müslümanlar arasında vahdete, kardeşliğe ve uyanışa vesile olmasını; başta Gazze olmak üzere zulüm altındaki tüm Müslüman kardeşlerimize kurtuluş ve zaferi müjdelemesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyoruz." dedi. (İLKHA)

Yorum Ekle

Aksoy: İmam hatiplerin başarısı, ülkemizin geleceğine ışık tutuyor

Şanlıurfa Barosu'ndan silah bırakma sürecine destek açıklaması

TMSF lüks araçlar ve tekne satacak

Orman yangınları için kritik uyarı: 19-25 Temmuz arası yüksek riskli

Batman'da konut satışları yaz sezonunda durma noktasında!

Balıkesir Edremit'e yeni aile sağlığı merkezi

İslam Âlimleri Suriye'ye yönelik siyonist saldırıyı kınadı

Telefon bataryası patladı tamirci yaralandı

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, Ali Karaki’nin anma töreninde mesaj verdi: Biz var olduğumuz müddetçe siyonist rejim hedeflerine ulaşamayacak

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan Adıyaman’a ziyaret

Tüpraş’tan yaz tatili için fen deneyleri önerileri

TCMB faiz kararı öncesi anket sonuçları açıklandı

Şanlıurfa’da motosiklet hırsızlığı operasyonu: 7 şüpheli yakalandı

Yuvadan düşen leylek yavrusu kurtarıldı

Adli tatil başlıyor, nöbetçi mahkemeler görevde

Gaziantep'te dolandırıcılık operasyonu:  27 tutuklama

Gaziantep'te 12 yıl kesinleşmiş cezası bulunan firari yakalandı

Afrika kökenli sıcak hava dalgası geliyor

Ekmek yok, su yok, merhamet yok: Gazze'de açlıkla ölüm arasında seçim kalmadı

Kayseri Talas personelin Başkan Yalçın'dan moral mesajı

ÇORUH EDAŞ'tan kamuoyuna elektrik kullanımı uyarısı

BİHMED Başkanı Evkuran: İmam hatip karşıtı söylemler LGS sürecine özel planlanıyor

Şanlıurfa’da Fırat Nehri’nde erkek cesedi bulundu

Sabahtan bu yana Gazze'de en az 47 şehit

Kayseri Melikgazi Havacılık Lisesi velilere tanıtıldı

Çocuk Gelişimi ve Aile Danışmanı Aslan: Çocuklara sınır koymak, sevgisizliğin değil, iyi bir ebeveynliğin göstergesidir

Kastamonu, Çankırı, Çorum ve Ankara'nın kuzeydoğusu için sağanak uyarısı

Terfi eden Kayseri polisi ödüllendi

ANFİDAP: siyonist rejimin Suriye'deki saldırılarını lanetliyoruz

Bursa İnegöl'de Altın Mobilya KKTC'nin

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ulaştırma denilince lütfen önce biraz empati…

Anahtar Parti Yakutiye’de Vatandaşla Buluştu!

Dem’li sürece dair…

PASİNLERDE CİNAYET

UÇAR, “GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ ŞİARIMIZ OLMAYA DEVAM EDECEK”

Darbe kafalılar…

Hacımüftüoğlu: Sanatla, bilimle, birlik ve beraberlikle daha güçlü yarınlara…

Zaman: “Sözünü tutmayanlardan değil, emaneti hakkıyla taşıyanlardan yana olma zamanıdır…

Her 15 Temmuzda ben…

Teslimiyet yerine şahlanışı seçen halkıma selam olsun…

BİHMED Başkanı Evkuran: İmam hatip karşıtı söylemler LGS sürecine özel planlanıyor

YKS adaylarının cevap kağıtları erişime açıldı

Bugün e-TEP, yarın DGS sınavları yapılacak

2025 YKS sonuçları açıklandı

İstanbul'da Recep Tayyip Erdoğan İHL Yurdu için protokol

Malatya’da lise mezunlarına ücretsiz YKS kursu başvuruları başladı

MEB'den kulüp faaliyetlerine büyük destek... Katılım yüzde 50 arttı

TED Ankara Koleji 'Uluslararası STEM'de rekor kırdı

Gaziantep Büyükşehir’den eğitimde bir ilk daha

Devrim niteliğinde bir yenilik... Üniversite tercihlerinde ücretsiz yapay zeka desteği!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR