Tarih: 10.10.2024 11:09

Lorestan Harikalar Diyarı Pazarına Girmeye Hazırlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Hürremabad – Geçen yıl İran’ın Lorestan eyaletinden 294 milyon dolar değerinde çeşitli ürün ihraç edildi ve uzmanlar bu eyaletin ihracat kapasitesinin bu rakamdan çok daha fazla olduğuna inanıyor. İşleme, dönüşüm sanayileri ve pazarlama kullanılarak, eyalette petrol dışı ihracatın geliştirilmesi mümkün olacaktır.

Raporlara göre, Lorestan’dan 90 çeşit ihracat ürünü 29 ülkeye gönderilmektedir. Oysa ülke genelinde ihraç edilen ürün sayısı 4 bin 253 kalem olup, 148 ülkeye ihraç edilmektedir.

Ayrıca, bazı Lorestan ürünleri diğer eyaletlerin gümrükleri aracılığıyla ihraç edilmektedir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin eyaletin ihracat sepetindeki payı sadece %11, gerçek ve tüzel kişilerin payı ise yalnızca %3'tür. Buna karşılık, petrokimya ve ilaç sanayi gibi büyük işletmeler Lorestan ihracatının %86'sını oluşturmaktadır.

İran’ın Lorestan eyaleti, ülke ticaretinde %0.55’lik bir paya sahip olup, 530 milyon dolarlık ihracat potansiyeline sahiptir. Bazı uzmanlara göre, eyaletin ihracat yapısı asimetriktir; üretilen ürünlerin %80’i diğer 6 eyaletin gümrüklerinden ihraç edilmektedir.

Lorestan Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası, şu anda 1.4 milyar nüfuslu Hindistan pazarını yeni hedef olarak belirlemiş olup, eyaletin bu ülkeyle olan ticari ilişkilerini güçlendirmek için çalışmaktadır. Lorestan’daki üretim çeşitliliği ve Hindistan’daki farklı zevk ve talepler göz önünde bulundurulduğunda, bu çabaların olumlu sonuçlar vereceği ve eyaletin Hindistan pazarına girişini sağlayacağı düşünülmektedir.

Ticaret uzmanlarına göre, şimdiye kadar Lorestan ve Hindistan arasındaki ticari ilişkiler sınırlı ve düzensizdi, bu da ihracatın büyümesi üzerinde önemli bir etki yaratmadı.

Son toplantılardan birinde, Lorestan’ın gökkuşağı alabalığı, somon ve havyar, nar, elma, incir, bal ve bunların türevleri gibi gıda ürünlerinin üretim ve paketleme konusundaki ihracat fırsatları gündeme getirildi. Ayrıca tıbbi bitkiler ve bunlarla ilgili ürünlerin ihracatı da değerlendirildi.

Lorestan eyaleti, yapı taşları ve dekoratif taş üretimiyle de Hindistanlı tüccarların ilgisini çekmiş durumda ve eyalette bir taş ihracat terminali kurulması için görüşmeler yapıldı. Bu da bu ürünlerin pazarlanması ve ihracatı için faydalı olacaktır.

İhracat yönetim şirketleri de Lorestan ürünlerinin Hindistan pazarında pazarlanmasında aracı olarak rol oynayabilirler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —