Bugün, 15 Ocak 2025 Çarşamba
  • BIST 100

    9715,86%-0,18
  • DOLAR

    35,49% 0,06
  • EURO

    36,57% -0,02
  • GRAM ALTIN

    3056,95% 0,13
  • Ç. ALTIN

    4876,78% 0,00

Lübnan Lübnan'da elektriksiz hayat

Lübnan’da on yıllardır elektrik krizi yaşanıyor. Ülkede siyasi krizlerden dolayı elektrik temini dahil kamu hizmetlerinin sağlanması için projeler geliştirilemiyor

DÜNYA 17.09.2024 09:03:00 0
Lübnan  Lübnan

Lübnan’da on yıllardır elektrik krizi yaşanıyor. Ülkede siyasi krizlerden dolayı elektrik temini dahil kamu hizmetlerinin sağlanması için projeler geliştirilemiyor. Havalimanından askeri tesislere ve hastanelere kadar her yerde jeneratörler kullanılıyor

Lübnan

Lübnan'da elektriksiz hayat

Lübnan’da on yıllardır elektrik krizi yaşanıyor. Ülkede siyasi krizlerden dolayı elektrik temini dahil kamu hizmetlerinin sağlanması için projeler geliştirilemiyor. Havalimanından askeri tesislere ve hastanelere kadar her yerde jeneratörler kullanılıyor

VOA TÜRKÇEVOA TÜRKÇE

Sep 16, 2024 - 12:21

09

Lübnan'da elektriksiz hayat

BEYRUT — 

Lübnan’da on yıllardır elektrik krizi yaşanıyor. Ülkede siyasi krizlerden dolayı elektrik temini dahil kamu hizmetlerinin sağlanması için projeler geliştirilemiyor. Havalimanından askeri tesislere ve hastanelere kadar her yerde jeneratörlerin kullanıldığı ülkede, elektrik krizi halkın hayatını daha da zorlaştırılıyor.

Elektriksiz yaşayabilir miydiniz? Günümüzde bu sorunun cevabı elbette hayır! Ancak Lübnanlılar on yıllardır elektrik temini ile ilgili ciddi sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor.

Devlet kurumu olan Lübnan Elektrik İdaresi, başkent Beyrut’a bile günde en fazla 4-5 saat elektrik verebiliyor. Ancak bu da çok kolay değil. Çünkü Lübnan, elektrik üretimi için gerekli olan yakıtı, yakın zamana kadar Irak’tan satın alıyordu. 2019 yılında devletin iflas etmesiyle birlikte Irak’tan yakıt temini zorlaşmaya başladı.

Ülkenin Irak’a olan borcu 700 milyon dolar civarına ulaştı. Lübnan, Irak’tan borçlarının yeniden yapılandırılmasını ve ertelenmesini istedi. Irak, bu talebi kabul etti ancak bir taraftan borçları giderek biriken Lübnan, derinleşen ekonomik kriz sebebiyle bir türlü ödeme yapamadı.

Son olarak Cezayir’den gerekli yakıtın alınmasına karar verildi ancak bu karar Lübnanlı ve Iraklı yetkili makamları karşı karşıya getirdi. Iraklı yetkililer, Lübnan’ı “yakıt temini için yeni kaynaklar aramak yerine Irak’a olan borcunu ödemesi” için sıkıştırmaya başladı.

Ülkenin güney sınırında Hizbullah ile İsrail arasında çatışmalar da devam ediyor. Sınırda gerilim tırmanırken bir Lübnan-İsrail savaşının başlayabileceğine dair endişeler de artıyor. Tam da bir savaş olasılığının konuşulduğu bugünlerde Lübnanlı yetkililer, Lübnan ordusunun yakıt rezervinin bir kısmını ödünç almaya karar verdi.

 

"Devletin yerini özel şirketler aldı"

Lübnan devlet kurumlarının elektrik ihtiyacını karşılayamaması nedeniyle özel elektrik şirketleri ortaya çıkmaya başladı. Günümüzde sadece Beyrut’un değil bütün Lübnan’ın elektrik ihtiyacı bu şirketler tarafından karşılanıyor. Aslında Lübnan kanunlarına aykırı olarak çalışan bu şirketlerin sayısı da bilinmiyor.

VOA Türkçe'ye konuşan Beyrut’taki bir özel elektrik şirketinin yetkilisi İlyas Cabir Cabir, elektrik şirketlerinin de sorunlar yaşadığını belirterek jeneratörler için gerekli yakıtı zaman zaman kara borsadan almak zorunda kaldıklarını vurguladı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut gece elektrik kesintileri nedeniyle karanlıkta kalıyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut gece elektrik kesintileri nedeniyle karanlıkta kalıyor.

Cabir’e göre, özel elektrik şirketlerinin elektrik üretimi için kullandıkları jeneratörler, 24 saat aralıksız çalıştırılamıyor. Bu nedenle yakıtın kara borsadan temini, jeneratörlerin bakım masrafı gibi kalemlerle birlikte özel şirketlere başvuran halkın ödemesi gereken fatura daha da artıyor.

“Bu durumun halkı daha fazla yorduğunu ancak başka çözümün olmadığını” söyleyen Cabir, elektrik temini konusunda “Devlet olmadığı için biz varız, devlet gelsin biz gideriz” diye konuştu.

Lübnan’da havalimanından askeri komplekslere, hastanelerden okullara ve meskenlere kadar bütün binalar, elektrik şirketlerinden elektrik satın alıyor. Bunun dışında neredeyse her binanın kendine ait farklı kapasitelerde jeneratörü bulunuyor.

Lübnan’da günlük hayatın bir parçası haline gelen jeneratör seslerini her yerde duymak mümkün. Binalarda devletin sağladığı elektrik ve özel şirketlerden ya da jeneratörlerden alınan elektrik için ayrı elektrik hatları döşeniyor. Devletin temin ettiği elektriğin geldiğini haber veren müzikli-sesli sistemler de oldukça yaygın.

Sabit bir voltaj olmadığı için çamaşır makinesini çalıştırmak için buzdolabının fişini çekmek ya da hastane gibi yerlerde “gereksiz” ünitelere elektrik vermemek gibi yöntemlere sıkça başvuruluyor.

Ayrıca, özel şirketleri düzenleyen bir kanun olmadığı gibi bu şirketlerin faturalara yansıttığı rakamlar da farklılık gösterebiliyor. Her elektrik şirketi kendi fiyatını belirlerken yan yana iki mahalleden biri elektriğe diğerinden çok daha fazla para ödeyebiliyor.

Halk elektrik kesintilerini protesto ediyor.

Halk elektrik kesintilerini protesto ediyor.

Kaçak elektrik kullanımı, fatura ödememe, bir başkasının elektrik hattından elektrik temin etme gibi sorunlar da sıkça yaşanabiliyor. Hem devletin elektrik idaresi hem de özel elektrik şirketleri, bu sorunlardan kaynaklanan mali kaybın faturasını kullanıcılara paylaştırarak tazmin ediyor.

“Jeneratör olmadan yaşayamayız”

Halk bu durumdan siyasetçileri ve yetkilileri sorumlu tutuyor.

Beyrut’un merkezindeki mahallelerden birinde küçük bir kafesi olan Mişel adlı bir Lübnanlı “Jeneratör olmadan yaşayamayız” diyor.

Devletin 24 saatte en fazla 3 saat elektrik temin edebildiğini belirten Mişel, bu krizin yeni olmadığını belirtiyor: “30 yıldır bu sorun var. Ancak şimdi durum eskisine göre daha kötü.”

“Yöneticiler yolsuz ve yalancı”

Jimmy Atallah adlı Lübnanlı da elektrik sorununun Lübnan’daki birçok sorunun bir parçası olduğunu söylüyor.

Lübnanlı yetkilileri yolsuzlukla ve yalancılıkla suçlayan Atallah, “Lübnan’da yaşanan bütün sorunların planlı ve bir hedef doğrultusunda gerçekleştiğini” öne sürüyor.

Devlet ve izinsiz özel şirketlerin hatları birbirine girmiş durumda görünüyor.

Devlet ve izinsiz özel şirketlerin hatları birbirine girmiş durumda görünüyor.

Atallah, “30 yıldır neden elektrik yok? Milislerin olması için, halkın eline silah alması için hedef elektriğin olmamasıydı, hedef bu ülkenin tahrip olmasıydı, hedef bu ülkenin yaşayamamasıydı: iktisadi olarak, elektrik temini açısından, bankalardaki paralar açısından hedef buydu. Yolsuz bir kesim var ve ülkeye hükmediyorlar. Halk nasıl yaşıyor diye değil, neden elektrik yok diye sormanız lazım. Yöneticiler yolsuz, yalancı. 2015 yılında elektrik sorununu çözeceğiz dediler. 2024 yılındayız ve elektrik yok” diyor.

“Politikacılar sektörü kaos içerisinde tutmak istiyor”

Avukat ve 15 yıldan fazladır enerji uzmanı olarak çalışan Christina Ebu Haydar, ülkedeki elektrik krizinin yenilenebilir enerji kaynakları ile çözülebileceğini düşünen ve bu çerçevede çalışmalar yapan isimlerden biri.

Lübnan otoritelerinin elektrik krizini çözme konusunda başarısız olduğunu ve aslında sorunu çözme iradelerinin bulunmadığını belirten Ebu Haydar, “bütün politikacılar bu sektörün kötüleşmesi konusunda anlaşmış gibi çünkü bu durum bir şekilde onların çıkarlarına hizmet ediyor” dedi.

Elektrik krizinin 1990 yılında sona eren ve 15 yıl süren iç savaş dönemine kadar uzandığını hatırlatan Ebu Haydar, bu dönemde krizin çözülmesi için ve geçici olmak şartıyla özel jeneratörlerle elektrik temininin başladığını söyledi.

Bu çözümün aslında mevcut kanunlara aykırı olduğunu vurgulayan Ebu Haydar, jeneratörlerin havayı kirlettiğine, maliyetinin yüksek olduğuna ve sağlığı olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Ebu Haydar’a göre geçici olması gereken bu yöntem kalıcı hale geldi ve yıllar içinde bir çeşit kartele dönüştü. 2019 yılında yaşanan bankacılık kriziyle birlikte durum daha kötüleşti. Ülkenin iflasına sebep olan kriz sebebiyle insanlar bankalardaki paralarını çekemezken devlet de yakıt almak için ödeme yapamaz hale geldi.

2019 yılından itibaren ülkenin zaman zaman tamamen karanlığa gömüldüğü krizler art arda yaşanmaya başladı.

Hediye Levent


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Gaziantep'te gümrük kaçağı elektronik malzeme operasyonu

İzmir Urla Bağ Yolu 'yeşil destinasyon'a aday

Kocaeli'den STK'lara destek

Bursa'da sabah çorbaları İnegöl'den

Basın İlan'dan NACE kodu uyarısı

Ücretli çalışan sayıları aylık ve yıllık arttı

MİT'ten PKK'ya sınır ötesi operasyon: Sözde sorumlu ve koruması etkisiz hale getirildi!

İşte 15 Ocak 2025 itibarıyla güncel altın fiyatları…

120 yaşındaki Ayşı nine için yerinde kimlik başvurusu

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Deyr El Balah ve Refah saldırısında 18 şehit

İşgalci Ben-Gvir, Gazze anlaşmasına karşı çıktı

Balıkesir Ayvalık’ta, “Özgür Zihinler Atölye” çalışmaları başlıyor

Bursa Yenişehir 2024'ün son ayında 16 bin yolcuyu 'hava'landırdı!

Nazım Hikmet doğumunun 123. yılında Manisa’da anılacak

Tarihi eser kaçakçılığı yapan şahıs gözaltına alındı

Vali Köşger: Bağımlılıkla mücadelede öncelikli amaç toplumu bilinçlendirmektir

Güney Kore eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol gözaltına alındı

Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 2,9 arttı

Sömestir tatilinde çocukları çevrimiçi dolandırıcılıklardan korumanın 6 yöntemi

Başıboş köpek saldırıları ve kuduz aşıları arttı, hükümete çözüm çağrısı yapıldı!

Kocaeli Terminali 3 milyon yolcuyu ağırladı

İstanbul Bakırköy vatandaşın yanında

15 Ocak 2025 güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları ne kadar?

Şanlıurfa’da "şap" tedbirleri genişletildi

Los Angeles’taki orman yangınlarında ölü sayısı 25'e yükseldi

Dokuz Eylül'lü akademisyen 'hidratlar'a dikkat çekti! Ege için rezerv tespitine başlamalı

Dünyanın en ünlü kuklası İzmir’de canlandı

Antalya Yörük Çalıştayı ile 7'nci buluşma hazırlığı

Sinema tutkunları Nisan’da İzmir Bornova'da buluşacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Kutlu: biz bir sistem takımıyız…

Diş Hekimliği Fakültesinde "Temel Diş Hekimliği Bilimleri Bölümü" Açıldı

3 Kat Hızlı Bilgisayarlı Tomografi (BT) Cihazı, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesine Alındı

TYB Erzurum ve bir Cemil Meriç okuması daha: “İnananlar Kardeştir…”

GENÇ DADAŞLAR ZİRVEYE DOĞRU EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU'NDAN BİRLİK MESAJI GELDİ

SERKANDAŞ SİGORTA BÜYÜKLER AMATÖR KÜME İLK DEVRESİ TAMAMLANDI

DADAŞIN HESABI TUTMADI

ERZURUM B.B. U-15 YAŞ GRUBU ŞAMPİYONU YAKUTİYE SPOR OLDU

ATAFOM UNIVERSITY’den Erzurum için eğitim desteği

Balıkesir Ayvalık’ta, “Özgür Zihinler Atölye” çalışmaları başlıyor

Kocaeli enerji tasarrufuna dikkat çekti

Bursa Milli Eğitim'den 'mektup yazma' yarışması

Adıyaman'da son teknoloji laboratuvara sahip Anadolu Lisesi açıldı

Sakarya’nın minikleri ‘bağımlılık’ tehlikesini oyunlarla öğrendi

Eğitimde yeni düzenleme... Şehit ve gazi çocuklarına okul hizmetleri ücretsiz olacak

Bursa İnegöl'de fuar öncesi eğitim

Konya'da öğrencilere ilk ödeme yapıldı

Sakarya zabıtasından okullarda trafik eğitimi

Karne çocuğun değerini belirleyen ölçüt değildir

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 18 16 0 2 30 50
2.Fenerbahçe 18 13 2 3 27 42
3.Samsunspor 18 11 4 3 14 36
4.Göztepe 18 9 5 4 14 31
5.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
6.Beşiktaş 18 8 4 6 8 30
7.İstanbul Başakşehir 18 7 6 5 4 26
8.Gazişehir Gaziantep 18 7 7 4 -1 25
9.Rizespor 18 7 8 3 -8 24
10.Trabzonspor 18 5 6 7 6 22
11.Alanyaspor 18 5 6 7 -2 22
12.Kasımpaşa 18 4 5 9 -6 21
13.Antalyaspor 18 6 9 3 -16 21
14.Sivasspor 18 5 8 5 -7 20
15.Konyaspor 18 5 8 5 -7 20
16.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
17.Bodrum FK 18 4 11 3 -11 15
18.Hatayspor 18 1 11 6 -15 9
19.Adana Demirspor 18 2 14 2 -23 5

YAZARLAR