Tarih: 09.07.2024 08:54

Lübnan'ı tehditlere karşı desteklemek İran için bir ilkedir: spox

Facebook Twitter Linked-in

Nasser Kanaani, Lübnan'a yönelik herhangi bir ihlalin bölgedeki gerginliği tırmandırmaktan başka bir işe yaramayacağını vurgulayarak, Siyonistlerin "maceracı eylemlerinin" sonuçlarına karşı uyardı.

Kanaani, İran'ın Lübnan'ı destekleme konusundaki kararlı kararlılığını vurgulayarak, "Deneyim, Lübnan'ın güvenliğini savunmada güçlü olduğunu göstermiştir. [Yine de] İran, Lübnan'ı desteklemeyi bir ilke olarak görüyor." dedi.

Bu açıklama, İslam Devrimi Lideri'nin danışmanlarından Kemal Harazi'nin, İsrail'in Hizbullah'a saldırması halinde İran'ın doğrudan karşılık vereceği uyarısında bulunmasının ardından geldi.

"Savaşın tüm bölgeye yayılma ihtimali olurdu ve İran dahil tüm ülkeler dahil olurdu. Bu durumda Hizbullah'ı her şekilde desteklemekten başka seçeneğimiz olmazdı," dedi Kharazi Financial Times'a verdiği bir röportajda ve ekledi "Savaşın genişlemesi kimsenin çıkarına değil - İran'ın veya ABD'nin değil"

İsrailli yetkililer, Hizbullah ve Güney Lübnan sakinleri, işgal altındaki topraklarla Lübnan sınırından 10 kilometre uzaklıktaki Litani Nehri'nin ötesindeki bir bölgeye taşınmadıkları takdirde "taş devrine" geri dönüleceği uyarısında bulunarak Lübnan'a karşı büyük bir askeri operasyon tehdidinde bulundu. Bu ültimatom, rejim Gazze'deki acımasız savaşını sonlandırana kadar İsrail'e saldırmaya devam edeceğine yemin eden Hizbullah'ın İsrail askeri mevzilerine aylarca süren saldırılarının ardından geldi. 

Analistler, İsrail'in Lübnan'a müdahalede bulunma konusunda Washington'dan doğrudan yardım almadan üstesinden gelemeyeceği birkaç önemli engele karşı karşıya olduğuna inanıyor. 

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri yurt dışında yapıldı

Kanaani, ayrıca 28 Haziran ve 5 Temmuz tarihlerinde ülke dışında yapılan iki turlu İran cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında oy kullanma prosedürlerine ilişkin çeşitli konulara da değindi. Bunlar arasında, yurtdışındaki İran karşıtı gruplar, monarşistler, ayrılıkçılar ve teröristler tarafından İranlı seçmenlerin taciz edilmesi de yer alıyordu.

"Bütün İranlılar bu ülkenin vatandaşıdır; yurtdışındaki İranlılar ise ülkenin başkentidir." Ülke dışında yaşayan İranlıların karşılaştığı zorluklara rağmen, Kanaani son seçimlerde haklarını kullanma konusundaki kararlılıklarını övdü.

Kanada'nın sınırları içindeki İranlılar için seçimleri kolaylaştırmayı reddetmesi üzerine yorum yapan Kanaani, bu hareketi eleştirerek, "İnsan hakları savunucusu gibi görünmeyi seven bir ülkenin, orada yaşayan çok sayıda İranlının haklarını kullanmasını engellemesi üzücü." dedi. Kanada'daki İranlıların seçim sürecine katılımını sağlamak için yapılan diplomatik çabaların ne yazık ki sonuçsuz kaldığını vurguladı. 

Washington'un İran seçimlerine tepkisi hakkında Kanaani, bunu müdahaleci ve İran'a yönelik düşmanca politikaların yansıması olarak nitelendirdi. "Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'daki demokratik sürece saygı göstermesini bekliyoruz. Diğer ülkelerle ilgili olarak, İran'ın ilkesi dünyayla etkileşimdir. Yapıcı etkileşimin karşılıklı çıkarları güvence altına alabileceğine inanıyoruz. İran, sistem çerçevesi içinde dünya çapındaki ülkelerle etkileşimli yaklaşımını sürdürüyor" diye açıkladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcünün, Washington merkezli İran karşıtı bir medya kuruluşuna, İran'daki seçimlerin "adil ve özgür" olmadığını söylediği bildirildi. Sözcü, iddiasının nedenini belirtmedi. 

İran-ABD diplomatik kanalları açıldı

Sözcü, açıklamalarının başka bir yerinde İran ile ABD arasındaki diplomatik kanalların açık kaldığını doğruladı. "İran ile ABD arasındaki diplomatik kanallar açık ve müzakere süreci devam ediyor. Ayrıntıları zamanı gelince yayınlanacak" dedi. Kanaani 
   
ayrıca İran Dışişleri Bakanlığı'nın ülkenin çıkarlarını koruma taahhüdünü vurgulayarak, merhum Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi tarafından kurulan giden yönetimin görev süresinin sonuna kadar belirlenen çerçeveler dahilinde çalışmaya devam edeceğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı seçilen Masoud Pezeshkian'ın yaptırımları sonlandırma kampanya vaadiyle ilgili olarak Kanaani, herhangi bir anlaşmanın karşılıklı iş birliği gerektireceğini vurguladı. Ancak İran'ın ulusal çıkarlarını tüm mevcut araçlarla koruma taahhüdünü teyit etti. 

Diplomat, İran'ın sağduyu ve onurla karakterize edilen rasyonel dış politika yaklaşımının altını çizdi ve ülkenin çok taraflı mekanizmalara katılımını ve çeşitli ülkelerle iş birliğini, diplomatik müzakereler sırasında pazarlık gücünü güçlendirmede önemli faktörler olarak vurguladı. Göreve gelen yönetimin İran'ın ulusal çıkarlarını elde etmek ve geçmişteki başarıları değerlendirmek için tüm kaynakları kullanacağına güvendiğini ifade etti.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —