Haberi Sesli Oku

MEB, LGS hakkında merak edilenleri yanıtladı

MEB, LGS hakkında merak edilenleri yanıtladı

MEB, LGS hakkında merak edilenleri yanıtladı

15 Haziran 2025 tarihinde 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenecek ve 2-16 Nisan tarihleri arasında isteğe bağlı başvuruları alınacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınava ilişkin merak edilen sorular Milli Eğitim Bakanlığı'nca yanıtlandı.

ANKARA (İGFA) - Milli Eğitim Bakanlığı, "2025 Yılı Merkezî Sınav Sıkça Sorulan Sorular" dokümanında sınav öncesi, isteğe bağlı başvuru süreci, sınavın uygulanışı ve sonrasına ilişkin en çok merak edilen 31 soruyu ayrıntılı biçimde yanıtladı.

Buna göre sınav isteğe bağlı olacak, öğrencilerin sınava katılma zorunluluğu bulunmuyor. Sınava girmek isteyen öğrenciler, başvurularını 2-16 Nisan 2025 tarihleri arasında e-Okul sistemi (eokul.meb.gov.tr) üzerinden yapabilecek. Merkezî sınava başvuru için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Yurt içi ve yurt dışında 15 Haziran 2025 Pazar günü gerçekleştirilecek merkezî sınavın birinci oturumu Türkiye saati ile 09.30'da, ikinci oturumu ise 11.30'da başlayacak.

Sözel alandan oluşan birinci oturumda 50 soru yer alacak ve sınav 75 dakika sürecek. Sayısal alandaki ikinci oturum ise 40 sorudan oluşacak ve 80 dakika sürecek.

Merkezî sınavın birinci oturumu sözel alanda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru yöneltilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak.

Merkezî sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecek. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak.

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler 4 Haziran 2025 tarihinde elektronik ortamda ilan edilecek. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, aynı tarihten itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.

Hatırlanacağı gibi "2025 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu"nda, LGS kapsamındaki merkezî sınav için son başvuru tarihi 11 Nisan 2025 açıklanmıştı. Ancak 2-4 Nisan 2025 tarihleri arasındaki idari izin nedeniyle merkezi sınav başvuru işlemlerinde oluşabilecek öğrenci mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla başvuru süresi, 16 Nisan 2025 tarihine kadar uzatıldı.

İşte merkezi sınava ilişkin o sorular ve cevaplar...



TYB Türkiye Yazarlar Birliği Büyük Ödül Töreni

TORTUM SPOR DA DEĞİŞEN HİÇ BİR ŞEY YOK!

Kenan Gör, U17 Erkek Güreş Milli Takımı Teknik Direktörü Oldu

Başkan Sekmen’in acı günü

HORASAN’DA SU SORUNUNA DERHAL ÇÖZÜM GETİRİLMELİDİR…

Erzurum Hava Limanında neler oluyor?

Oltu Yasta

Anahtar Parti Erzurum İl Teşkilatı’ndan Yoğun Katılımlı Bayramlaşma Töreni

Kadim şehir, kadim gelenek…

Bayramı Bayram olarak yaşayalım!

Kocaeli İtfaiyesi’nde eğitimler tam gaz sürüyor

Konya'da kişiye özel “Online Spor”da yeni dönem

Okullarda ders zili yeniden çalıyor

Okullar dijital çağa uyum sağlıyor

Mobil Bilim Merkezi 23 Nisan için yola çıkıyor

Milli Teknoloji Kulüpler Birliği Platformu kuruluyor

BTÜ’nün iki bölümüne kalite tescili

MASKİ personeline kişisel gelişim eğitimi

Milyonlarca öğrenci ve öğretmen dersbaşı yapacak

Ara tatil sona erdi, okullarda ders zili yeniden çalıyor

Ensarullah, Kızıldeniz'de ABD savaş gemilerini vurdu

Karabük'te trafik kazası: 5 yaralı

Otogaza indirim geldi

Myanmar depreminde ölenlerin sayısı 3 bin 500'ü aştı

Çanakkale'de şap karantinası

Vali Usta: Başıboş hayvanlara yönelik çalışmalarımız hız kazandı

Bingöl’de zincirleme kaza

BM: Gazze'de yaklaşık 400 bin kişi yerinden edildi

Nijerya'da menenjit salgını hızla yayılıyor

Japonya'da orman yangını

Tarım işçilerine otomobil çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Gazze'de katledilen gazeteciler için TV kanallarından ortak tepki

Kongo'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 33 ölü

Güney Kore'de orman yangınları kontrol altına alınamıyor

Otomobil, şarampole uçtu: 3 yaralı

ABD'de kızamık salgınında ölü sayısı artıyor

İran'ın nükleer programı Rusya'da ele alınacak

Mısır'ı ziyaret eden Macron, Filistinlilerin yerinden edilmesine karşı çıktı

Nijerya’da silahlı saldırı: 52 ölü

Malatya'da trafik kazası: 2 yaralı

Güney Kore'de devlet başkanlığı seçim tarihi belli oldu

Meteorolojiden soğuk hava ve zirai don uyarısı

Battalgazi'de bayram tatili hizmetle geçti

Japonya’da ambulans helikopter düştü: 3 ölü

Büyükşehir Belediyesinden gençlik merkezi ve spor sahaları

Sakarya'nın alt yapı yatırımları hız kesmiyor

Yeşilyurt Kent Konseyi'nden annelere özel atölye

Meteorolojiden Doğu Karadeniz için fırtına uyarısı

Lübnan Cumhurbaşkanı, Hizbullah'ın diyalog yoluyla silahsızlandırılması gerektiğini savundu

Sakarya'da spor yatırımları 2025’te ivme kazanacak

Yükleniyor