9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Alt sırt ağrısı en yaygın olanıdır. Aslında dünyadaki engelliliğin temel nedenidir. Hareketsiz bir yaşam tarzı ve aktivite eksikliği, bel ağrısının ortaya çıkmasından büyük ölçüde sorumludur.
Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde sırt ağrısı çekmiştir. Bel ağrısı , sırtın alt kısmında (L1'den L5'e kadar), yani kaburgaların alt sınırı ile kalça arasında ağrı ortaya çıktığında ortaya çıkar . Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada engelliliğin önde gelen nedenidir ve kadınlarda daha sık görülür.
Barselona Hastane Kliniği'nden BarnaClinic'e göre bel ağrısının (lumbalji) en yaygın nedeni mekanik bel ağrısıdır . “ 30 ila 60 yaş arası kişilerde çok yaygın görülen bir patolojidir . Öte yandan 45 yaş altı kişilerde hareket kısıtlılığının ana nedenidir ve 65 yaş üstü kişilerde en sık görülen kas-iskelet sistemi rahatsızlığıdır” diye açıklıyor BarnaClinic blogundan.
HLA Moncloa Üniversitesi Hastanesi Sırt Ünitesi ve İspanyol Sırt Hastalıkları Araştırma Ağı (Reide) Direktörü Francisco M. Kovacs , CuídatePlus'a şöyle açıklıyor: " mekanik bel ağrısı, omurga yapılarındaki bir değişiklik veya durumdan kaynaklanmaktadır. omurgada ortaya çıkan kanser veya enfeksiyon gibi sistemik bir hastalıktan değil .
Bel ağrısı vakalarının %4'ü bel fıtığı veya omurga darlığı gibi omurga bozukluklarından kaynaklanmaktadır . Kovacs şunu ekliyor: "Birçok sağlıklı insanda fıtıklaşmış diskler ya da spinal stenozun radyolojik görüntüleri vardır; eğer bunlar bir siniri tahriş etmiyorsa ya da sıkıştırmamışsa konu dışıdır." diye ekliyor Kovacs. Sinirlerde semptomlar ortaya çıktığında aşağıdakiler ortaya çıkabilir:
Hastaların %96'sının ait olduğu ve spesifik olmayan olarak adlandırılan en sık görülen vakalar, kasların, bağların ve tendonların zayıf işleyişinden kaynaklanmaktadır .
Yumuşak dokulardaki bu arıza, örneğin işçilerde fonksiyonel aşırı yüklenme durumunda olduğu gibi, tekrarlanan çabalardan kaynaklanabilir. Ya da tam tersi durumda, bunlar bilgisayar başında geçirilen çok fazla zamanın stres ve sabit duruşlarla bir araya gelmesinden kaynaklanmaktadır .
“En yaygın nedeni kasların gücü ve direnci arasındaki koordinasyon eksikliğidir. Normal koşullar altında sırt kaslarının ve onunla ilgisi olan karın kasları, kalça kasları vb. kas gruplarının görevlerinden biri de hareket ettiğimizde sırtı düz tutmak ve dengede tutmaktır ” diye açıklıyor Kovacs.
Herhangi bir harekette vücut kaslarının grup halinde çalışması gerekir ve bunun için sürekli olarak çalıştırılması gereken güç, dayanıklılık ve koordinasyon gerekir. Böylece vücut aktivitesi salt estetiğin ötesine geçer; güçlü ve formda bir vücuda sahip olmak, her türlü günlük aktivitede bize yardımcı olur ve bizi acıdan uzak tutar. "Fiziksel olarak ne kadar aktif olursak ve kaslarımız ne kadar güçlü ve dirençli olursa, ağrılı bir dönem geçirme riski o kadar az olur ve ortaya çıkarsa, daha az yoğun olmasa da daha kısa olur."
Bu nedenle bel ağrısını önlemenin temel yolunun egzersiz olduğu açıkça anlaşılmalıdır . En uygunu hangisi? Kovacs, sağlıklı insanlarda en önemli şeyin, en sevdiğimiz egzersizi, bunu sürdürdüğümüz sürece yapmamız olduğunu açıklıyor. Önemli olan hareket etmek, hareketsiz yaşam tarzından ve kanepeden kaçmak.
Halihazırda kas dengesizlikleri olan kronik ağrısı olan kişilerde ideal olan, bir profesyonelin hangi kas gruplarının en gergin, zayıf veya kısalmış olduğunu değerlendirmesi ve hangi egzersizin en uygun olduğunu belirlemesidir.
Geri kalanımız için ise “ ağrıyı tetikleyen ya da ağrı ortaya çıktıysa şiddetini artıran egzersiz yapmamalısınız . Kovacs , "Kas sulanmasını ve sırt kaslarının hareketliliğini koruyan herhangi bir şey, yani herhangi bir egzersiz, hiç yoktan iyidir " diye ekliyor.
Spor salonunda ölçü almadan ağırlık kaldırmaya başlamaya değmez. Eğer eğitimli değilsek en baştan başlayıp hareket etmeye ve kasları çalıştırmaya başlamalıyız. Örneğin kaslarınız gelişmemişse ağırlıklı squat yapmak iyi bir fikir olmayabilir. Zorlayıcı olabilecek şeyleri yapmadan önce hazırlanmalısınız.
İdeal olan öncelikle spor salonuna giderek, plank yaparak, Pilates, Tai Chi yaparak fiziksel formda kalmak ve kaslar daha fazla çalıştırıldığında diğer disiplinlere yönelmektir. "Esneme ve ekstansiyonla birlikte hızlı dönmeyi gerektiren sporlar sırt ağrısı açısından biraz daha fazla risk oluşturur, ancak kişi iyi kaslara sahipse yasak olan hiçbir şey yoktur."
Bel ağrısı ataklarının %80'i 14 günden kısa sürede kendiliğinden düzelir. Geri kalan vakalarda ise üç aya kadar sürme ihtimali vardır, bu da kronikleşme ve kendiliğinden iyileşmeme riskinin arttığı anlamına gelmektedir.
"Tıbbi tedaviler, bu dönemi daha az sınırlayıcı, daha az ağrılı ve daha katlanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor", aynı zamanda da olayın hızlı bir şekilde çözülmesini ve kronikleşmemesini sağlıyor.