Haberi Sesli Oku

NATO zirvesi Rusya ile çatışma ve Ukrayna'daki çatışmaya odaklanacak

NATO zirvesi Rusya ile çatışma ve Ukrayna

Ukrayna, blok ülkelerinin temsilcilerinin defalarca belirttiği gibi, NATO'ya davet veya belirli bir zamana yayılmış kabul vaatleri almayacak

Rusya ile yüzleşme ve Ukrayna'ya askeri destek, Washington'daki üç günlük NATO zirvesinin açılışının ana konuları olacak. Katılımcılar özellikle ittifakın askeri potansiyelini güçlendirmek, üye ülkelerinin ordularının boyutunu artırmak, hava savunma ve füze savunma sistemleri de dahil olmak üzere yeni silahlar edinmek ve Avrupa devletlerinin savunma harcamalarını artırmak için yeni gereksinimler hakkında konuşacaklar.

Ukrayna, blok ülkelerinin temsilcilerinin defalarca belirttiği gibi, NATO'ya davet veya kabul için zamana bağlı vaatler almayacak. Bunun yerine, liderler, Rusya ile çatışmanın sona ermesinden sonra, gelecekte Ukrayna'yı kabul etme niyetinde olduklarına dair genel bir siyasi açıklama yapacaklar. Kiev için "güvenlik garantileri" kisvesi altında, özellikle silah tedariki, askeri eğitim ve istihbarat bilgisi alışverişi konusunda askeri çatışmayı uzatacak bir dizi karar alınacak.

NATO ortak ülkelerine gelince, Ukrayna'ya ek olarak, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderleri Çin ve DPRK'ye karşı askeri-politik karşı koymayı görüşmek üzere zirveye davet edildi. NATO bu çatışmayı Rusya ile çatışmanın bir parçası olarak görüyor. Brüksel ve Washington, Çin ve DPRK'nin İran ile birlikte Rusya'nın başlıca müttefikleri olduğuna, Moskova'nın Batı'nın ekonomik baskısıyla başa çıkmasına ve tüm Batılı devletlerin Kiev'e silah tedarik etmesine rağmen Ukrayna'daki özel askeri operasyonu sürdürmek için gerekli askeri kaynakları yoğunlaştırmasına yardımcı olduğuna inanıyor.

 

 

Yıl dönümü

 

Zirve katılımcıları ittifakın kuruluşunun 75. yıl dönümünü kutlayacak. Ancak kutlama iki etkinlik tarafından gölgede bırakılacak.

Öncelikle, bu, ABD Başkanı Demokrat Joe Biden'ın eski başkan ve başlıca siyasi rakibi Cumhuriyetçi Donald Trump ile televizyonda yayınlanan bir tartışmada gösterdiği başarısız performanstır. En sadık destekçileri arasında bile, mevcut ABD Başkanı'nın Amerika Birleşik Devletleri'ni ve NATO'yu yönetme yeteneği konusunda şüpheler uyandırdı. Politico'nun belirttiği gibi, ittifak müttefikleri Biden'ın yeniden seçilme olasılığından şüphe ediyor, bu yüzden Amerikan başkanı liderlik niteliklerini göstermeli ve zirvede yeterliliğini kanıtlamalıdır.

İkincisi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya'ya yaptığı son ziyaret, AB ve NATO tarafından ittifakın Ukrayna'ya askeri destek sağlama yönündeki genel çabalarını baltalayan bir gelişme olarak algılandı.

Kiev'in 'geri döndürülemez üyeliği' konusunda hiçbir garanti yok

31 Mayıs'ta ittifak ülkelerinin dışişleri başkanlarının gayrıresmi toplantısının ardından Prag'da düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'daki zirvede "Ukrayna'yı NATO'ya yakınlaştırmak ve üyeliğe giden bir köprü sağlamak için somut adımlar atacaklarını" söyledi. Avrupa ve Avrasya işleri yardımcısı James O'Brien daha sonra Batı'nın Ukrayna'nın NATO'ya giden yolunun geri dönüşü olmayan bir yol olduğunu düşündüğünü ileri sürdü.

Ancak zirvenin arifesinde ABD yönetiminin üst düzey bir temsilcisi, nihai bildirgenin Kiev'in ittifaka katılımının geri döndürülemezliği hakkındaki tezi içereceğini doğrulamadı. Ancak yetkili, bildirinin "müttefiklerin Ukrayna'ya Atlantik entegrasyonu yolunda çok güçlü destek sinyalleri içermesinin ve ayrıca Ukrayna'nın demokratik, ekonomik ve savunma reformları üzerinde çalışmasının önemini vurgulamasının" beklendiğini vurguladı.

Ukrayna'yı silahlandırmak için para

Zirve arifesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Minsk 3'ü istemediğini, ancak Ukrayna'nın "Rusya'yı kontrol altına alma yeteneğini kazanmasını" sağlamayı amaçladığını söyledi. Bu nedenle Stoltenberg'e göre, Ukrayna krizinin müzakere masasında barışçıl bir şekilde çözülmesi için Kiev'e daha fazla silah sağlanması gerekiyor.

Stoltenberg, zirvede NATO'nun Ukrayna'ya silah tedarikini koordine etmek için ABD liderliğindeki temas grubundan silahların Kiev'e transferini organize etme yetkisini alacağını doğruladı. İttifak müttefikleri için bu tedarikler gönüllü olmaktan ziyade zorunlu hale gelmek zorunda kalacak. Aslında NATO, Ukrayna'ya silah transferini koordine etmeyecek, ancak bu süreci yönetecek. Stoltenberg'e göre bu ihtiyaçlar için Almanya'nın Wiesbaden kentinde yaklaşık 700 subaydan oluşan bir komuta yapısı zaten oluşturuldu.

NATO Genel Sekreteri, zirve için Kiev'e silah ve mühimmat tedarikini finanse etmek üzere ilkbaharda önerdiği uzun vadeli çok yıllık programın taslağının onaylanmadığını kabul etti. Başlangıçta yılda 100 milyar dolarlık bir fon oluşturulmasını savundu, ardından hedefler yılda 40 milyar dolara düşürüldü.

Sonuç olarak, ittifak ülkeleri şimdiye kadar 2025 yılında bu ihtiyaçlar için 40 milyar dolar ayıracakları konusunda bir ön anlaşmaya vardılar. Stoltenberg, zirve katılımcılarının bu rakamı sonraki yıllarda Kiev'e askeri malzeme tedariki için asgari rakam olarak adlandıracaklarını, ancak bunun pratikte nasıl ifade edileceğinin ancak zirvenin nihai bildirgesinin yayınlanmasından sonra netleşeceğini iddia ediyor.

Zirvede ayrıca yeni tedarik vaatleri bekleniyor. Özellikle Stoltenberg, ek mermiler ve füzeler ile yeni hava savunma sistemlerinin sağlanacağını ve Ukraynalı askeri personelin Polonya'daki eğitiminin genişletilmesine karar verileceğini duyurdu.

Sanayinin militarizasyonu ve füze savunması

NATO liderleri ayrıca Rusya ile çatışmanın bir parçası olarak Avrupa'da kendi askeri yeteneklerini geliştirmek için önlemleri görüşecekler. Stoltenberg, öncelikli önlemler arasında, Polonya'daki AEGIS Ashore füze savunma pozisyon alanının kullanımı da dahil olmak üzere NATO hava savunma ve füze savunma sisteminin güçlendirilmesini sıraladı. Bu, ABD'nin 2002'de ABM Antlaşması'ndan çekilmesinden bu yana Avrupa'da konuşlandırdığı iki sistemden biri. ABD ve NATO'nun yaklaşık 20 yıldır "Rusya'ya karşı kullanılamayacak" sistemler olarak bahsettiği şey bu.

İttifak liderleri ayrıca Rusya sınırlarına yakın konuşlandırılmış veya konuşlandırılmaya hazır birliklerin sayısını artırmaya yönelik askeri planları da görüşecekler. Askeri lojistiğin geliştirilmesi, NATO'nun doğu kanadına takviyeleri hızla taşımak için yollar, demiryolları, tüneller, köprüler, limanlar ve havaalanlarının modernizasyonu ve inşası da dahil olmak üzere görüşülecek. Blok ülkelerinin temsilcileri, askeri-endüstriyel kompleksin gelişimini hızlandırma ve hem Rusya ile açık bir çatışmada Ukrayna'ya tedarik sağlamak hem de Kiev'e yapılan tedarikler nedeniyle ciddi şekilde tükenen kendi rezervlerini yenilemek için silah ve mühimmat üretimini artırma planlarını görüşecekler.

Washington yönetimi yetkilisi, ABD'nin Ukrayna'nın hava savunmasını ve askeri yeteneklerini güçlendirmek için yeni adımlar duyurmayı planladığını söyledi. Bunun "Kiev savunma yeteneklerinin önemli ölçüde güçlendirilmesi" anlamına geldiğini açıkladı. Zirve sırasında Washington, Ukrayna'ya Amerikan F-16 savaş uçaklarının sağlanması hakkında da yeni bilgiler yayınlayabilir.

Güvenlik önlemleri

Zirvenin ana etkinlikleri şehrin iş merkezindeki Washington Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Güvenlik konuları, ülkenin en üst düzey liderlerine ve yabancı liderlere Amerikan topraklarında koruma sağlayan ABD Gizli Servisi tarafından, Metropolitan Polisi ve Columbia Bölgesi Ulusal Muhafızları ile birlikte ele alınacak. ABD Federal Soruşturma Bürosu, terörist tehditleri belirlemek için durumu izleyecek. Kolluk kuvvetleri, zirve alanının çevresi boyunca arabalar ve yayalar için koruyucu çitler ve kontrol noktaları kuracak. Amerikan başkentinin merkezindeki bazı sokaklar kapatılacak.

Rus muhabirlerin bir kısmına, özellikle TASS muhabirlerine zirve için akreditasyon verilmedi. Örgüt, reddetmenin nedenlerini belirtmedi.



Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Terör örgütü PKK, en kanlı katliamlarından birini Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Yavi

Trendyol Türkiye 1.Futbol Ligi 10.hafta maçının hakemleri belli oldu.

Erzurumspor’da Keçiörengücü Günleri Başladı

ERZURUM SPOR FK U-16 YAŞ GRUBU KENDİ EVİNDE KAÇAN 2 PUANA ÜZÜLDÜ..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

16. Uluslararası MEB Robot Yarışması sonuçlandı

ERZURUM SPOR FK BİR PUANA ÜZÜLDÜ..

TORTUM SPORA KENDİ EVİNDE YAN BAKILMIYOR..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

ASKERÎ HASTANE ve LİSELER YENİDEN AÇILSIN!

Kocaeli'de öğrenciler okulları için elektrik üretiyor

 Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nun akademik yılı dün başladı

2024-İcra sınavları için son başvuru 30 Ekim

2024-YDS/2 sınav giriş belgeleri erişimde

YDS giriş belgeleri erişime açıldı

İzmir'de robotik projeler sergilendi

Deprem bölgesine kütüphane desteği

Trakya Üniversitesi’nde canlı yayında ameliyatsız aort kapak değişimi

Düzce'de otizmli öğrenciler hayallerini yansıtarak 'özel bireyler'e dokunacak

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Fenerbahçe Manchester'ı elinden kaçırdı!

Muratpaşa'da Cumhuriyet coşkusu pazar günü yaşanacak

Emniyetten ‘çift ödeme iadesi’ dolandırıcılığı uyarısı!

İşte 25 Ekim 2024 akaryakıt fiyatları

PKK'lı terörist Mardin'de etkisiz hale getirildi

25 Ekim 2024 güncel döviz kurları

25 Ekim 2024 altın fiyatları

Bakanlık ürünleri toplatıyor

5 yeni film vizyonda

Adıyaman’da trafik kazası

Keçiören'in parkları yenileniyor

Bu besinlerin tam zamanı!

Terör örgütü PKK, en kanlı katliamlarından birini Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Yavi

ABDULLAH TÜRER YENER 'iN HALASI

Kıbrıs'ı bilmiyorsan ROKETSAN'ı anlamazsın!

Alobot Yapay Zeka Çağrı Merkezi, Antalya Turizm Fuarı'nda Sektöre Yenilikçi Çözümlerini Tanıttı

Bilecik'te "Cumhuriyetin 101. Yılı ve Şehitler İçin Gençlik Yürüyüşü" düzenlendi

Büyükelçi atamaları yapıldı...Feyzioğlu Çek Cumhuriyeti büyükelçiliğine atandı

Aydın Güllü ve Hayati Arda’dan Keşan TSO’ya ziyaret

Kübra Par, TUSAŞ şehidi Zahide Güçlü'yü anlatırken gözyaşlarını tutamadı

BRICS’ten dünyaya mesaj: Sorunları biz çözeriz

Yenidoğanlar özel hastanelere mahkum edilmiş!

'Teröristan'a izin yok'

Bursa'da rekor uyuşturucu operasyonu!

Tezkereler 'Resmi'leşti

Makarna ihracatında dünya ikinciliğimiz sağlamlaştı

Adıyaman’da hastaneye giden kadına otomobil çarptı

Başkan Büyükkılıç, 15 Temmuz şehidi Cennet Yiğit'in ailesini ziyaret etti

Kırmızı kategoriye Gürz-19'la bir çizik daha!

Talas’a 158 milyonluk yeni kaynak

Yükleniyor