Bugün, 22 Ekim 2024 Salı
  • BIST 100

    8875,22%2,55
  • DOLAR

    34,23% 0,05
  • EURO

    37,02% 0,03
  • GRAM ALTIN

    3015,53% 0,79
  • Ç. ALTIN

    5005,45% 0,22

Nükleer tehdit Batı’yı kurtarabilir mi?

NATO'nun Steadfast Noon adlı nükleer savaş tatbikatı, Batı ile Rusya arasındaki gerilimin hızla tırmandığı bir dönemde düzenleniyor.

GÜNDEM 22.10.2024 11:31:00 0
Nükleer tehdit Batı’yı kurtarabilir mi?

NATO'nun Steadfast Noon adlı nükleer savaş tatbikatı, Batı ile Rusya arasındaki gerilimin hızla tırmandığı bir dönemde düzenleniyor. Washington ile Moskova arasındaki acil durum, Soğuk Savaş'takinden çok daha kötü olmakla kalmıyor, nükleer savaş tehlikesini önemli ölçüde artırıyor

ABD başta olmak üzere, Batı’da birçok alanda büyük savaş olasılığı tartışılmaktadır. Sadece basında değil dış politika üreten kurumlar da bu tartışmada yoğunlaşıyor. Gerçi Ukrayna-Rusya Savaşı Avrupa için hep gözlerinin önündeki bir olgu. Ancak tartışılan bölgesel ve büyük savaşlar… Bu ne kadar olasıdır, olgularla incelemeye değer.

NATO, Batı’daki nükleer savaş manevrası Steadfast Noon'da ABD nükleer silahlarının kullanılmasını uyguluyor. Avrupa'daki nükleer üsler modernize ediliyor. Avrupa’da nükleer savaş tehlikesi, Küba Füze Krizi'nden bu yana en ciddi tehlike olarak görülüyor.

Alman Dış Politika Bülteni durumu şöyle özetledi:

“NATO, Steadfast Noon nükleer savaş manevrasını başlattı. Rusya ile gerilim arttı. Nükleer silah kullanımına ilişkin tatbikata 13 ülkeden yaklaşık 2 bin asker katılıyor. Alman Ordusu da iki hafta sürecek tatbikata katılıyor. Steadfast Noon ana tatbikat alanları, ABD nükleer bombalarının depolandığı Belçika ve Hollanda'nın yanı sıra Baltık Denizi üzerindeki hava sahasıdır.

 

"Manevra alanı Rusya'ya sadece 900 kilometre uzaklıkta. NATO, görünüşe göre bir senaryo ve hedef açıklamıyor. Ancak Steadfast Noon 2023, ‘gerçekçi bir şekilde pratik yapmaya’ çalıştığını açıklamıştı. Tatbikat planının Rus Silahlı Kuvvetlerinin yeteneklerine göre modellendiği söylendi. Yayınlarda, güncel nükleer savaş potansiyelinin Küba Krizi'nden ‘daha büyük’ olduğu belirtildi. Ayrıca ‘nükleer tehdit bilinci’nin azaldığı tespit ediliyor.”(1)

NATO, tatbikatın belirli bir devlete yönelik olmadığını iddia ediyor. Geçen yıldan farklı olarak, askeri ittifak, test ettiği savaş senaryosu hakkında bilgi vermedi. Steadfast Noon 2023 "gerçekçi bir tatbikat" olarak yapılmaya çalışıldığı için, kendisine karşı nükleer silahların kullanılacağı düşmanın kabiliyetlerini değerlendirdi. Anlaşıldığı üzere, Rus Silahlı Kuvvetlerinin kabiliyetleri üzerine planlandı.

Nükleer tehdit Batı’yı kurtarabilir mi? - Resim : 1
ABD ve Batı derin bir kriz içinde. Avrupa’da yükselen milliyetçi parti ve akımlar Rusya’ya karşı bir savaş istemiyor. Batı’da Atlantik’ten uzaklaşma eğilimleri gelişiyor. Bu şartlarda ABD-İsrail ekseninin Rusya’ya karşı geniş çaplı bir savaş yürütmesi olanaksız görünüyor.

NATO NÜKLEER TATBİKATI HANGİ ŞARTLARDA YAPILIYOR

Ukrayna çaresiz ve Batı’nın desteği olmadan bir şey yapamıyor, kaybetmiş durumda. Rusya hedeflerine ilerliyor ve NATO’nun yayılma çizgisini önlüyor. NATO, Ukrayna’yı sonuna kadar savaşa zorlamak için katkı sağlayamaz durumda. NATO artık Rusya’ya karşı doğrudan nükleer savaş tehdidi yapıyor.

İsrail bütün cephelerde zor durumda. Bütün dünyada tecrit oldu. Filistin, Hizbullah, bölge ülkeleri arasında, İsrail gittikçe çöküyor. İsrail, ABD’yi bölge savaşına çekmeyi son çare görüyor. ABD’nin Pasifik’te herhangi bir şansı zaten yok.

ABD-İsrail ortaklığı gerilemenin yanında çıkmaz içinde. ABD’de Trump’ın içimize dönelim ve refahımız için çalışalım çizgisi yayılma politikasına karşı güçleniyor.

NATO, bu yılki nükleer savaş manevrası Steadfast Noon’u 14 Ekim 2024 Pazartesi günü başlattı. İki hafta sürecek tatbikata Almanya da dahil 13 ülkeden yaklaşık 2 bin asker, 60 uçak katılıyor. Raporlara göre, Alman Hava Kuvvetleri tatbikata, Tornado ve Eurofighter savaş uçaklarının yanı sıra A400M nakliye uçakları sağlıyor. (2)

ABD, F-16 ve F-35 savaş uçaklarının yanı sıra uzun menzilli B-52 bombardıman uçakları ve Gripen jetleri gönderdi. Başlıca tatbikat alanları Hollanda ve Belçika'nın yanı sıra Baltık Denizi üzerindeki hava sahası, Danimarka ve Britanya topraklarıdır. Hollanda ve Belçika, ABD'nin nükleer bombalarının bulunduğu yerler. Ayrıca Almanya (Büchel), İtalya ve Türkiye de acil bir durumda, nükleer tatbikatın bir parçası olarak kullanılacaklar.

Hollandalı, Belçikalı, Alman, İtalyan veya Türk savaş uçakları gerekenleri olay yerine getirecek. Barış ülkelerinden olarak tanıtılan Finlandiya, Türkiye’nin de onayıyla NATO’ya katıldığının hemen ertesinde nükleer savaş provalarına katılıyor.

TATBİKAT AVRUPA’DAKİ NÜKLEER TESİSLERİN GELİŞTİRTİRİLMESİNE PARALEL

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu (FAS) tarafından yapılan bir analizdi belirttildiği gibi, Steadfast Noon, Avrupa'daki nükleer üslerin kapsamlı bir modernleşmesi sırasında başlıyor. Bunlar Büchel (Almanya) ve nükleer savaş tatbikatının merkezinde yer alan iki üs: Kleine Brogel (Belçika) ve Volkel (Hollanda) üsleri.

FAS'a göre, orada daha hızlı yedek parça tedariki ve hatta bombaların daha hızlı taşınması sağlanacak. Aynı zamanda üslerdeki tüm operasyonları dış görünümlerden daha iyi koruyacak tesisler kurulacak. FAS, geçen yıl boyunca, nükleer üslerin Google Earth'te de gizlendiğini bildirdi. Bu, siyasi ve askeri gerilimlerin dramatik bir şekilde büyümesine karşı bir gizlilik unsuru. (3)

FAS, Büyük Britanya'nın Steadfast Noon'a katıldığına dikkat çekerken, Cambridge'in kuzeydoğusundaki eski ABD nükleer silah üssü Lakenheath'te kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü bildiriyor. Lakenheath'te, Soğuk Savaş sırasında muhtemelen 100 ABD nükleer bombasının depolandığı önemli bir ABD nükleer üssü vardı. Bunların sonuncusu 2008 yılında geri çekilmişti.

Basında çıkan haberlere göre, Lakenheath'te nükleer silahlar yeniden konuşlandırılıyor. Ayrıntılar henüz bilinmemektedir. Ancak FAS, Lakenheath'te yenilenmekte ve modernize edilmekte olan tesislerin kapasitelerinin, Türkiye'deki İncirlik'te depolanan bomba sayısına karşılık geldiğine dikkat çekiyor. (4) Bombaların nerede olduğu Türkiye'deki siyasi gelişmeler nedeniyle belirsiz.

NÜKLEER SAVAŞ OLASILIĞI NE KADAR YÜKSEK

NATO'nun Steadfast Noon nükleer savaş tatbikatı, Batı ile Rusya arasındaki gerilimin hızla tırmandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Washington ile Moskova arasındaki acil durum Soğuk Savaş'takinden çok daha kötü olmakla kalmıyor, nükleer savaş tehlikesini önemli ölçüde artırıyor. Buna ek olarak, daha fazla sayıda nükleer güç ve aynı zamanda ileri teknoloji nedeniyle, durum kontrol edilemez hale geldi. "Ve nükleer savaş potansiyeli, Küba Füze Krizi'nden bu yana hiç olmadığı kadar büyük" diyor gazeteci Jacobsen.

DÜĞÜMÜN ÇÖZÜLECEĞİ YER VE ÇIKIŞ YOLU

NATO’nun Rusya’yı hedef alan nükleer tatbikatı kendi yenilgisini durdurmak içindir. Ancak başta Rusya olmak üzere Avrasya güçleri aralıksız olarak ilerliyor ve güçleniyor. ABD ve Batı derin bir kriz içinde. Avrupa’da yükselen milliyetçi parti ve akımlar Rusya’ya karşı bir savaş istemiyor.

Batı’da Atlantik’ten uzaklaşma eğilimleri gelişiyor. Bu şartlarda ABD-İsrail ekseninin Rusya’ya karşı geniş çaplı bir savaş yürütmesi olanaksız görünüyor. Bunun yanında bütün yığınakların Doğu Akdeniz’i kuşatmaya yöneldiği açıkça görülüyor. Başka bir deyişle en öndeki hedef Türkiye’dir.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Batı’nın yayılmacı emellerini caydırabilecek birikim başta Türkiye olmak üzere Doğu Akdeniz‘dedir. Türkiye Suriye başta, İran, Rusya ve diğer Asya ülkelerinin ittifakı Batı hegemonyasını ve nüleer savaş tehdidini caydırabilecek biricik seçenektir. Hegemonyacılığın hedef aldığı yerde en güçlü yığınak yapılmalıdır. Rusya, Suriye, buna hazırdır.

Bunu önlemek için Atlantik merkezi Türkiye üzerinde teröristlerle ittifak ve Batı‘yla ortaklık gibi şartları dayatmakta, gerçekleşemeyecek vaatler vermektedir. Suriye ile anlaşmamız baltalandığı gibi doğal müttefikimiz İran’a karşı düşmanlık yayılıyor. Doğu Akdeniz’de zaaf yaratmak için Türkiye’de iç cephe karıştırılıyor.

Türkiye caydırıcı rolünü oynayabilmesi için bölgede andığımız komşularla ittifaklarını güçlendirmelidir. İktidarı ve muhalefetiyle sistem partileri Doğu Akdeniz‘den kuşatıldığımız şartlarında çıkış yolunu bulamazlar. Pratikte gördüğümüz gibi Atlantik hegemonyacılığı karşısında yalpamakta ve teslim olmaktadırlar.

Çıkış yolu üreticilerin milli hükümeti için halkı seferber etmenin araçlarını yaratmakır. Ordu-Millet birliği sağlanmalıdır. Güçlü bir devletin kurulması için Türkiye’nin önü açılmalı ve doğru rotaya girmelidir. Bunu başarabilecek güç Vatan Partisi’dir. Tecrübesi ve programıyla bu çizgiye önderlik edebilecektir.

1. German Foreign Policy, (GFP), 16.10.2024
2. Dino Carrara: Exclusive: Nuclear Exercise Steadfast Noon participants revealed. key.aero 16.08.2024.
3. Hans Kristensen: NATO Tactical Nuclear Weapons Exercise and Base Upgrades. fas.org 14.10.2024.
4. Hans Kristensen: NATO Tactical Nuclear Weapons Exercise and Base Upgrades. fas.org 14.10.2024.
5. Annika Keilen: “Im 21. Jahrhundert ist die Atombombe kurz davor, die Welt zu zerstören.” handelsblatt.com 12.04.2024


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Mansur Yavaş'tan Bahçeli'nin Öcalan davetine sert tepki: 'Millet de tarih de bunu affetmez'

Emekliler 29 Ekim'de ikramiye istiyor

Büyükşehir’den ‘Çok Yaşa Cumhuriyet Sergisi’

Yapı kimyasalları sektöründe 'kalite takip' dönemi başlıyor

Ankara’da raylı sistem ve ADARAY zirvesi

İYİ Parti'den Bahçeli'nin Öcalan açıklamasına çok sert yanı

Bursa’yı, Cumhuriyet coşkusu sardı

Özgür Özel’den Bahçeli’nin ‘Öcalan’ çağrısına yanıt: 'Terörün bitmesine tam destek vereceğiz'

Türkan Saylan Bursa’da anıldı

Fatih Erbakan'dan Bahçeli'ye sert Öcalan tepkisi: 'Tahayyül dahi edilemez'

DEM Parti MYK, Bahçeli'nin çağrısı sonrası olağanüstü toplandı

Konya Büyükşehir'den üniversiteli gençlere müjde

Karsan, İspanya pazarını ilk elden yönetecek!

Başkan Er Arguvan'ı ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Bahçeli'nin 'Öcalan' açıklaması sonrası ilk tepki

MHP’den kritik açıklama: 'Türk siyasetinde 22 Ekim bir milattır'

Avrupalı girişimciler Romanya'da buluştu

Bursa barajlarında 30 günlük su kaldı

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Yeşilli ‘de Zeynelabidin Erdem ve M.Emin Demir Bulvarı törenle açıldı

Dikkat! Bedava peynir sadece fare kapanında olur

Angola Meclis Başkanı Türkiye'de

KOMEK'te kayıt heyecanı

Okulda başarı için doğru beslenme şart! İşte beslenme çantası için pratik tarifler

Meyman Mardı̇n Sanatevı̇ ‘’Mı̇safı̇r’’ sergı̇sı̇yle kapılarını açtı

MHP Lideri Bahçeli'den tarihe geçecek Öcalan çağrısı:

İstanbul hazırlıklarını tamamladı... Toplu ulaşım ücretsiz olacak

MASKİ Şehzadelerli muhtarların taleplerini dinledi

Öğrenciler çevreci projeleri yerinde inceledi

Kış aylarında çocukların hastalıkları için ebeveynlere öneriler

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

ERZURUM SPOR FK U-16 YAŞ GRUBU KENDİ EVİNDE KAÇAN 2 PUANA ÜZÜLDÜ..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

16. Uluslararası MEB Robot Yarışması sonuçlandı

ERZURUM SPOR FK BİR PUANA ÜZÜLDÜ..

TORTUM SPORA KENDİ EVİNDE YAN BAKILMIYOR..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

ASKERÎ HASTANE ve LİSELER YENİDEN AÇILSIN!

ERZURUM SPOR FK U-15 YAŞ GRUBU TAKIMI KENDİ EVİNDE FARKA KOŞTU..

ERZURUM SPOR FK U-17 YAŞ GRUBU TAKIMI NAMAĞLUP YOLUNA DEVAM EDİYOR..

ERZURUM SPOR FK U-19 YAŞ GRUBU TAKIMI KENDİ SAHASINDA DEPLASMANI YAŞADI..

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Sakarya'da geleceğin sanatçıları yeteneklerini keşfediyor

MEB yeni müfredata uygun yeni ölçme araçlarını yayımladı

BTÜ'nün yabancı dil eğitimine 250 bin Euro Erasmus desteği

İzmir'de dersimiz kooperatifçilik!

MEBİ ile bireysel öğrenme deneyimi başladı

İzmit'te Sanat Akademisi'nde yeni dönem seçmeleri tamamlandı

'Mavi Nefes' otobüsü Bursa'da

İstanbul Üsküdar Üniversitesi'nde akademik başlangıç

MEB Robot Yarışması'nda ödüller sahibini buldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 9 8 0 1 19 25
2.Beşiktaş 8 6 0 2 12 20
3.Samsunspor 9 6 2 1 7 19
4.Fenerbahçe 8 5 1 2 11 17
5.Eyüpspor 9 4 2 3 4 15
6.İstanbul Başakşehir 8 4 2 2 4 14
7.Göztepe 8 3 2 3 4 12
8.Trabzonspor 8 2 0 6 2 12
9.Kasımpaşa 9 2 2 5 -1 11
10.Sivasspor 9 3 4 2 -2 11
11.Konyaspor 9 3 4 2 -3 11
12.Bodrum FK 9 3 5 1 -3 10
13.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
14.Alanyaspor 9 2 4 3 -4 9
15.Antalyaspor 9 2 5 2 -9 8
16.Gazişehir Gaziantep 8 1 4 3 -4 6
17.Kayserispor 8 0 3 5 -7 5
18.Hatayspor 8 0 5 3 -7 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

YAZARLAR