Tarih: 30.12.2024 09:39

Ortak Türk Dünyası Haritası hazırlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Türk dünyası ortak tarih, kültür ve coğrafya konusunda önemli bir adım atıyor. Ortak Türk Alfabesi'nin ardından şimdi de Türk dünyasının ortak haritası çiziliyor. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin haritacılık kurumları başkanları başkent Ankara'da buluşarak; Türk dünyası için ortak bir harita üretme kararı aldı.

Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp, Türk dünyasının ortak haritasına ilişkin ilk bilgileri TRT Haber'e anlattı. Tümgeneral Alp, haritanın ülke savunmasının temel unsurlarından biri olduğunun altını çizerek, "Biz haritacılar; İbn-i Haldun’un 'Coğrafya kaderdir' sözünden, coğrafyanın çok iyi bilinmesi gerektiğini savunuruz. Coğrafyanın iyi bilinmesinin yolunun da kalkınmanın ve ülke savunmasının en önemli anahtarlarından biri olan haritadan geçtiğini kabul ederiz. Bu nedenle, haritacılık alanında gerçekleştirilen bu toplantı, bizler için bir toplantıdan öte bir anlam taşıyor" ifadelerini kullandı.

TDT HARİTASI İLE TÜRK DÜNYASI HARİTASI ÇİZİLECEK
İlk olarak Türk Devletleri Teşkilatına özel bir harita hazırlanacak. Ardından Türk dünyasının tüm coğrafyasını kapsayan daha geniş bir harita üretilecek. Bu harita, Türk devletlerinin tarihsel bağlarını, ortak geleneklerini ve kültürel zenginliklerini görsel olarak sunacak. Özellikle yerleşim yerleri, dil, gelenekler ve yemek kültürleri gibi tematik veriler de harita üzerinde yer alacak.

Türk dünyası haritası, sadece coğrafi bilgileri değil aynı zamanda Türk kültürünün zenginliğini de yansıtacak. Örneğin, halı motiflerinden geleneksel yemeklere kadar birçok kültürel tema haritada yer alacak. Bu sayede, Türk topluluklarının tarih boyunca ne kadar yakın ilişkiler içinde olduğuna dair görsel bir anlatım sunulacak.

TÜRK BİRLİĞİNE YÖNELİK ÖNEMLİ BİR ADIM
Bu harita ayrıca Türk devletleri arasındaki birlik ve beraberliği simgeleyecek. Tümgeneral Alp, haritanın Türk birliğini hissettirecek en etkili ve kolay yol olduğunu belirterek, "Ortak Türk Dünyası Haritası ortaya çıktığında, o haritaya bakan tüm vatandaşlarımız aslında coğrafya olarak uzak gibi gözüken Türk Devletlerinin aslında çok yakın olduğunu fark edecek. Bizim adet, gelenek ve göreneklerimizin orada da geçerli olduğunu, oradaki bazı yaşam konularının bizde de aynen uygulandığını görecek. Dolayısıyla, sembol olarak gördüğümüz harita, aslında Türk Devletlerinin birbirinden ne kadar yakın olduğunu, geçmişte ne kadar birlikte yaşadığını ve gelecekte de neden birlikte olması gerektiği hakkında fikir verecek" dedi.

HEDEF HEM COĞRAFİ HEM KÜLTÜREL BİR HARİTA OLUŞTURMAK
Türklerin yerleştiği geniş coğrafyayı gösteren bir harita düşüncesi, ilk olarak 11. yüzyılda yaşamış olan Kaşgarlı Mahmud'un ünlü eseri Divan-ü Lügati't-Türk'te hayat buldu. O dönemde Türk topluluklarının yaşadığı geniş coğrafyayı gösteren bu harita, Türk Dünyası için hem coğrafi hem de kültürel olarak büyük bir öneme sahipti.

TÜRK DÜNYASININ ORTAK HARİTASI TARİHİ VE KÜLTÜREL BAĞLARI GÖSTERECEK
Türk devletlerinin kültürel zenginliklerini ve tarihi bağlarını yansıtan bu harita, Türk dünyasının güçlü birliğini görsel olarak ortaya koyacak. Hem coğrafi hem kültürel temalarla zenginleştirilen harita, Türk devletleri arasındaki ortak geçmişi ve geleceği bir arada gösterecek. Bu harita, Türk birliğinin sembolü olmayı hedefliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —