Bugün, 24 Ekim 2024 Perşembe
  • BIST 100

    8714,69%-1,40
  • DOLAR

    34,27% 0,06
  • EURO

    36,96% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2991,84% -1,18
  • Ç. ALTIN

    5018,27% 0,28

Özgür Özel 'el yükseltmeye' devam ediyor: Diyarbakır'da eşit yurttaşlık çağrısı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 'eşit yurttaşlık' çağrılarına Diyarbakır'da da devam etti.

SİYASET 23.10.2024 15:44:00 0
Özgür Özel

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 'eşit yurttaşlık' çağrılarına Diyarbakır'da da devam etti. Özel, 'Ben, Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit ve ayrımcılık olmadan Türklerle birlikte sahibi olmasını teklif ettim, ama kötülcül bir akıl var' ifadelerini kullandı.

Geçen hafta partisinin grup toplantısında "Eşit yurttaşlık, anaların gözyaşı akmasın diye üstümüze düşeni yapacağız." açıklamaları ile adeta "açılımda ben de varım" diyen Özgür Özel, "eşit yurttaşlık" çağrılarına Diyarbakır'da da devam etti.

Diyarbakır'da kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Özel, "Ben, Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit ve ayrımcılık olmadan Türklerle birlikte sahibi olmasını teklif ettim, ama kötülcül bir akıl var." ifadelerini kullandı.

'EŞİT YURTTAŞLIK' ÇAĞRILARININ ALTINDAKİ GERÇEK

Eşit yurttaşlık, Batı’nın ulus devletleri bölmek amacıyla geliştirdiği çok kimlikli anayasa teorisinin bir ürünü. 1970’li yıllarda Habermas gibi post-modernist düşünürlerin ürettiği 'eşit yurttaşlık' kavramı, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın “Demokratik Konfederalizm” isimli kitabında ve DEM Parti’nin programında da yer alıyor. DEM Parti, geçen yıl Alevileri hedefleyerek “Eşit yurttaşlık” kampanyası yapmıştı.

HEDEF ULUS DEVLETİN YIKIMI

1970’li yıllarda Alman Jurgen Habermas tarafından işlenen “eşit yurttaşlık” kavramı, neoliberallerin ulus devletlerin parçalanmasını önerirken dayandıkları bir tez olarak biliniyor. “Anayasal vatandaşlık” şeklinde de dillendirilen önerme ulusal vatandaşlık tanımının ortadan kaldırılmasını içeriyor. Çeşitlilik, farklılık, öteki, çoğulculuk, katılımcılık, çok kültürlülük, çok kimliklilik vb. kavramlarla yüceltiliyor. Ülkelere milletsiz, mozaik anayasalar biçen girişim ulus devletlerin yıkımını hedefliyor.

VATANDAŞLIK TANIMINI DEĞİŞTİRME İSTEMİ

 

Zaman zaman Türkiye’de de anayasadan Türk milleti kavramının çıkarılması ve 66. maddedeki vatandaşlık tanımının değiştirilmesi istemiyle gündeme getirilen programın baş savunucuları arasında terör örgütleri PKK ve FETÖ ile neoliberaller bulunuyor. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın “Demokratik Konfederalizm” isimli kitabında ve DEM Parti’nin programında da yer alan “eşit yurttaşlık” vurgusu, son yıllarda CHP merkez yönetimi tarafından sıkça kullanılıyor.

'CHP BARIŞA GİDEN YOLDA ENGEL OLMAYACAK'

Bahçeli'nin "Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın." sözlerini de değerlendiren Özel, "Buraya gelmeden 24 saat önce Bahçeli'nin açıklamalarıyla önemli bir eşikteyiz. Herkes neyin ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Biz meseleye şuradan bakıyoruz: Bahçeli'nin sözü sadece bir kişinin özgürlüğü, bir kişiye af, ona verilecek kürsü, oradan söylenecek bir söz, lağvolacak bir örgüt...CHP barışa giden bu sürecin tamamlanması için, terör örgütünün ortadan kalması için atılacak her adımı önemsiyor ve engel olmayacak, kimin sözü varsa da söylesin. Şu söz söylenmesin, Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, bir sorun vardır onu da birisi konuşunca bitecektir. Böyle Türkiye'deki Kürtlerin sorununu yok sayıyorsunuz." dedi.

'KÜRT SORUNU OLUP OLMADIĞINA DEVLET KARAR VEREMEZ'

Özgür Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kürt sorunu olup olmadığına Kürtler karar verir, devlet karar veremez. Büyük devlet karar vermiş, küçük Devlet de dün ilan etmiş gibi duruyor. Onların demesiyle Kürt sorunu bitmez, aksine onlar böyle söyledikçe derinleşir. Kürtlerin sorunları Kürtler sorun kalmadı diyene kadar vardır ve çözülmesi gerekir.

Terörün varlığı tüm Türkiye'nin sorunudur ama Kürtlerin sorunları da sadece Kürtlerin değil tüm Türkiye'nin sorunudur. Bu iki sorun eş zamanlı çözülmedikten sonra sorun doğurmaya devam edeceğiz."

'ENDİŞELER HIZLA BERTARAF EDİLMELİDİR'

"Bugün Cumhur İttifakı'nın Kürtlerin sorunlarını görmediği, gündeme almadığı, alelacele bir şeyler yaptığı süreç son derece riskler, tehlikeler barındırmaktadır. Bir yandan bir sorunu çözeceğiz derken hangi sorunu çözülmeye çalışıldığı konusunda derin şüpheler vardır. Kürt sorununu yok sayıp bir sorunu çözenlerin Erdoğan'ın sorununu çözmek üzere bir süreç yürüttüklerine ilişkin endişeler hızla bertaraf edilmeli."

'TEŞEKKÜRÜ ÇOK GÖRMEMEMİZ GEREKİYORDU...'

"Gecikmiş teşekkürü burada yapmak durumundayım. Adayımıza 14 ve 28 Mayıs’ta gerek Diyarbakır’dan Van’a kadar bölgede verilen büyük destek. Türkiye’nin dört bir yanında yerel, genel son dört seçimde Kürtlerin Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarına ve Cumhurbaşkanı adayına verdikleri destek. Aday çıkarmayarak, 14 ve 28 Mayıs’ta Cumhuriyet Halk Partisi adayına böyle yüksek bir oyun bölgeden çıkmasına katkı sağlayan o günkü YSP, bugünkü adıyla DEM Parti’ye hem kurumsal olarak hem burada yaşayan hangi siyasi görüşten olursa olsun tüm Kürt kökenli vatandaşlarımıza teşekkürü çok görmememiz gerekiyordu. Bu teşekkürü Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı sıfatıyla burada bir kez daha ifade ederek sözlerime başlamak isterim.”

DEMİRTAŞ'IN MESAJININ ALTINA İMZAMI ATIYORUM

Özel, güneydoğu illerine yapacağı ziyaret öncesinde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı Edirne Cezaevinde ziyaret etmişti. Ziyaret öncesi Demirtaş'ın avukatı Özgür Özel'e Demirtaş tarafından kaleme alınan bir çağrı metni vermişti.

Metnin açılım tartışmalarıyla ilgili olması bekleniyordu. Ancak Demirtaş'ın mesajından 'kadın cinayetleri' çıktı. Demirtaş, mesajda kadına yönelik cinayet, şiddet ve tacizlerin sona ermesini istedi, erkeklere çağrı yaptı.

Diyarbakır'da Demirtaş'ın mesajıyla ilgili de açıklama yapan Özel, Demirtaş'ın yaptığı çağrı metninin her kelimesine katıldığını söyledi. Özel, "Altını imzalıyorum" dedi.

'KÜRTLERE DEVLET TEKLİF EDİYORUM'

DEM Partililere el uzatması ve Öcalan'a çağrıların ardından vites yükselten Bahçeli, "Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın." dedi. Bahçeli, "bu olursa Öcalan'a af getirecek 'Umut Hakkı' düzenlemesinin önü de ardına kadar açılsın." açıklaması yapmıştı.

Bahçeli'nin çağrısının ardından "el yükselttiğini" vurgulayan Özel, partisinin dünkü grup toplantısında "Devlet bey ben de Kürtlere bir devlet teklif ediyorum. Tam olarak kendilerini devlete ait hissetmeyen Kürtlere, Türkiye Cumhuriyeti’nin sahibi olmayı teklif ediyorum. Kendini öteki hissettmediği tüm demokratik siyaset kanallarının açık tutulduğu, üniversitelerde öğrencilerin haklarının yenmediği, demokratik hakların dünya standartlarında olduğu bir ülke yapalım, Kürtleri Türkiye Cumhuriyetinin sahibi yapalım. Biz kurucu parti olarak buradayız, her şeyi hep birlikte yapmayı teklif ediyoruz. Hodri meydan." ifadelerini kullanmıştı.


Haber Editörü

admin admin

admin@kurumsalx.com

1,63 milyar TL'lik SED ödemeleri hesaplarda

PKK hedeflerine hava harekatı!

'Mükemmel Partner' Bursa'da prömiyer yapacak

BU İHANETLERE ASLA VE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ!

SON PARTİ GENEL MERKEZİ BASIN AÇIKLAMASIDIR.

Murat Ağırel Almanya'da ADD'nin onur konuğu oldu

TOFAŞ, FIBA Europe Cup'ta üst tura çıkmayı garantiledi

AÇEV, 29 Ekim'i 'Cumhuriyet Çocukları' ile kutluyor

Gölmarmara’dan 98 kişilik kadın kafilesi Manisa’yı gezdi

Bursa Osmangazi'den açılış ve etkinliklere erteleme

Bursa Nilüfer Atatürk posterleriyle donanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacak

Fahrettin Altun: Dezenformasyona karşı duyarlı olalım!

Şanlıurfa İHH’dan Lübnan halkına acil su yardımı

Avrupa’nın enleri ödüllerini Mardin'den aldı

Sosyal medya uygulamalarına erişim sorunu yaşanıyor

RTÜK Başkanı'ndan TUSAŞ saldırısına yayın yasağı açıklaması

Gerçek kaşar peyniri nasıl anlaşılır?

Bursa Şehreküstü’de abonman kart sırası devam ediyor

Malatya Anadolu Kitap Fuarı'na hazırlanıyor

'Okutan Ankara' gençlere umut oluyor

Tataristan'da küresel görüşmeler yapıldı

Adıyaman'da lise öğrencileri arasında kavgaya aileler de karıştı: İki yaralı - Videolu Haber

Obezite ameliyatlarından sonra oluşan deri sarkması tedavi edilebilir mi?

Telefonunuza her uygulamayı indirmeyin

Gizem Gürlek Diş Muayenehanesi görkemli törenle açıldı

Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun mazbatasını aldı

İşte geleceğin kaybedecek ve parlayacak meslekleri

Malatya Büyükşehir'deki tatbikat gerçeği aratmadı

TUSAŞ'a terör saldırısı: şehit ve yaralılar var

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

Trendyol Türkiye 1.Futbol Ligi 10.hafta maçının hakemleri belli oldu.

Erzurumspor’da Keçiörengücü Günleri Başladı

ERZURUM SPOR FK U-16 YAŞ GRUBU KENDİ EVİNDE KAÇAN 2 PUANA ÜZÜLDÜ..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

16. Uluslararası MEB Robot Yarışması sonuçlandı

ERZURUM SPOR FK BİR PUANA ÜZÜLDÜ..

TORTUM SPORA KENDİ EVİNDE YAN BAKILMIYOR..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

ASKERÎ HASTANE ve LİSELER YENİDEN AÇILSIN!

ERZURUM SPOR FK U-15 YAŞ GRUBU TAKIMI KENDİ EVİNDE FARKA KOŞTU..

İzmir'de robotik projeler sergilendi

Deprem bölgesine kütüphane desteği

Trakya Üniversitesi’nde canlı yayında ameliyatsız aort kapak değişimi

Düzce'de otizmli öğrenciler hayallerini yansıtarak 'özel bireyler'e dokunacak

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Sakarya'da geleceğin sanatçıları yeteneklerini keşfediyor

MEB yeni müfredata uygun yeni ölçme araçlarını yayımladı

BTÜ'nün yabancı dil eğitimine 250 bin Euro Erasmus desteği

İzmir'de dersimiz kooperatifçilik!

MEBİ ile bireysel öğrenme deneyimi başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 9 8 0 1 19 25
2.Beşiktaş 8 6 0 2 12 20
3.Samsunspor 9 6 2 1 7 19
4.Fenerbahçe 8 5 1 2 11 17
5.Eyüpspor 9 4 2 3 4 15
6.İstanbul Başakşehir 8 4 2 2 4 14
7.Göztepe 8 3 2 3 4 12
8.Trabzonspor 8 2 0 6 2 12
9.Kasımpaşa 9 2 2 5 -1 11
10.Sivasspor 9 3 4 2 -2 11
11.Konyaspor 9 3 4 2 -3 11
12.Bodrum FK 9 3 5 1 -3 10
13.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
14.Alanyaspor 9 2 4 3 -4 9
15.Antalyaspor 9 2 5 2 -9 8
16.Gazişehir Gaziantep 8 1 4 3 -4 6
17.Kayserispor 8 0 3 5 -7 5
18.Hatayspor 8 0 5 3 -7 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

YAZARLAR