10358,50%0,26
40,15% 0,22
47,03% 0,08
4336,36% 1,24
6897,23% 0,94
Son aylarda, Başbakan Nikol Paşinyan, zihinsel dengesi hakkında ciddi soruları gündeme getiren sık sık düzensiz davranış olayları sergiledi. Parlamento görünümleri sırasında, kendisini sorgulayanlara bağırıyor, çılgınca kollarını sallıyor ve hatta siyasi muhaliflerini hapse atmakla tehdit ediyor. Bu tür davranışlar hem tuhaf hem de Ermenistan hükümetinin başkanı için tamamen uygunsuzdur.
Paşinyan'ın Artsakh savaşından önceki zihinsel durumu ne olursa olsun, Ermenistan'ın 2020'de onun liderliğinde yaşadığı feci yenilgiden bu yana açıkça kötüleşti. Tipik olarak, feci sonuçlardan sorumlu siyasi liderler, savaş alanında büyük kayıplar yaşayan generaller ve kötü yönetimi şirketlerini iflasa sürükleyen şirket başkanları hızla istifa eder veya yerini devralabilecek ve hasar kontrolü yapabilecek daha yetkin bir kişi alır. Ne yazık ki, Paşinyan'ın istifa etmeyi reddetmesi Ermenistan'ın istikrarsız durumunu daha da derinleştiriyor.
Paşinyan, geçen haftaki kabine oturumu sırasında, Ermeni Apostolik Kilisesi'ne ve din adamlarına karşı sebepsiz bir tirad başlattığında, irrasyonel davranışının bir başka örneğini sergiledi. "Resmi olarak kiliselerimizin depo olduğunu söylüyorum. S-t-o-r-a-g-e-r-o-o-m-s. Kilisenin içinde çöp yığınları, çimento torbaları, ayakkabılar, eski giysiler, eski yataklar, artık malzemeler ve paslı inşaat demiri var." Bu ifade, Ermeni Kilisesi'ne yönelik yanlış ve yersiz bir saldırı teşkil etmektedir, özellikle de böyle bir durumda tek bir kilise bile tanımlamadığı düşünülürse. Başbakan, kilise tadilatları sırasında depolanan inşaat malzemelerini görmüş olabilir.
Paşinyan'ın gereksiz çıkışı, kendisi ve birkaç din adamı arasında Anna Hakobyan'ın (evli olmadıkları için ortağı) katıldığı sert bir tartışmayı ateşledi.
Paşinyan, bir dizi uygunsuz Facebook gönderisinde, "bekarlık yeminini ihlal eden tüm din adamlarının ruhani hizmeti bırakması gerektiğini" iddia etti. Bu Başbakan'ı ilgilendirmez. İfadesi açıkça otoritesini aşıyor ve kilise ile devletin anayasal ayrılığını ihlal ediyor.
Paşinyan daha sonra Facebook sayfasında şunları yazdı: "Ermenistan Cumhuriyeti, Tüm Ermeniler Katolikosu seçiminde belirleyici bir oya sahip olmalıdır. Katolikos adaylarının özgeçmiş kontrolünden geçmesi gerekiyor." Bu da Anayasa'yı ihlal ederek kilisenin iç işlerine haksız bir müdahaleyi temsil ediyor.
Anlaşmazlık, Paşinyan'ın daha önceki açıklamasını "utanç verici" olarak nitelendiren bir piskoposa yanıt vermek için şok edici derecede kaba bir söz kullanmasıyla daha da kötüleşti. İnanılmaz bir şekilde, Başbakan Facebook sayfasında şöyle yazdı: "Srpazan [Eminence], amcanın karısını dövmeye geri dön, benimle ne işin var?" Böyle bir dil Ermenistan liderine yakışmaz ve bir sokak haydutu için daha uygundur.
17 sivil toplum kuruluşu, Paşinyan'ı muhaliflerine saldırmak için kadınları cinsel obje olarak istismar etmekle suçlayan ortak bir bildiri yayınladı. Benim düşünceme göre, Paşinyan'ın yazdığı şey iftira niteliğindedir ve piskoposun yasal işlem yapması için yeterli zemin sağlar. Bu iftira niteliğindeki ifadeyi yayınlayarak Topluluk Standartlarını ihlal ettiği için Paşinyan aleyhine Facebook'a şikayette bulundum.
Paşinyan'ın ortağı Anna Hakobyan, geride kalmamak için çatışmayı daha da tırmandırdı. O, Facebook sayfasında uygunsuz bir şekilde şunları söyledi: "Ülkenin başlıca sübyancıları 'depo' kelimesiyle şeytanlaştırılıyor. Tabii ki, olması gereken bu. Depolar siyah yelekli hayatlarının karanlık köşeleri değil mi? Ne de olsa sapkınlıklar depolarda gerçekleşiyor..." Geçen hafta İsviçre'de düzenlenen ve Katolikos Karekin II ve diğer ileri gelenlerin katıldığı Dünya Kiliseler Konseyi'nin Artsakh konulu konferansını da "İsviçre'de ne yapıyorsunuz?" diye sorarak eleştirdi. Daha sonra Artsakh Ermenilerine yardım etme çabalarıyla alay etti: "Kimi güvenli bir şekilde ana beşiğine gönderiyorsunuz, kimi hemen esaretten kurtarıyorsunuz? Maneviyatın ne olduğunu biliyor musun? Bu senin için bir haber. Ülkenin baş ruhani mafya lideri [Katolikos Karekin II'yi kastediyor] depolar hakkında bir konuşma açılmasına açıkça öfkeli. Aksi takdirde, devletin seçilmiş liderine neden saldırsınlar ki?" Görünüşe göre Anna, Katolikos'un Paşinyan'ın Artsakh'ı teslim etmesini tersine çevirme girişimlerine kızmıştı.
Anna Hakobyan daha sonra Facebook'ta kendisini eleştiren bir Ermeni gazeteci hakkında kaba ve iftira niteliğinde bir açıklama yayınladı. Şöyle yazdı: "Güvenilir bilgilere göre, [gazeteci] Boris Murazi, [eski Cumhurbaşkanı] Serj Sarkisyan'a ve en sevdiği piskoposlardan bazılarına cinsel hizmetler sağlıyor. Bana birkaç yıldır bu konuda söylendi. İnanmadım. Şimdi çok açık. Sanırım ilgili ajansların çekmecelerinde zaten video kayıtları var" dedi. Bu çirkin saldırı, ahlak ve terbiyenin tüm kırmızı çizgilerini aşıyor. Murazi iftira davası açmalı. Yalanlarını zaten Facebook'a bildirdim.
Paşinyan ve Hagopyan Katolikos ile anlaşmazlıklarını medeni bir dille ifade etselerdi, bu biraz anlaşılabilir olurdu. Ancak, bu kadar kaba bir dil kullanmak tamamen içler acısıdır. Yıllar boyunca, çeşitli üst düzey din adamları ve Ermenistan'ın eski ve mevcut siyasi liderleriyle çok sayıda anlaşmazlığa girdim, ancak hiçbir zaman küfürlü bir dil kullanmaya başvurmadım. Kişi anlaşmazlık olmadan aynı fikirde olmayabilir.
Paşinyan, 2018'de Ermeni halkına "sevgi ve hoşgörü" hareketine liderlik edeceğine dair yanlış bir şekilde güvence vererek iktidara geldi. Ancak yedi yıl sonra, bunun tam tersini yaptığı aşikar. Nefret ve hoşgörüsüzlüğü yaymak için yetkisini kötüye kullandı. Azerbaycan medyası, Başbakan'ın Ermeni Kilisesi'ne yönelik saldırılarını neşeyle bildirdi ve onu, Kilise'yi kınarken Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Azerbaycan Baş Müftüsü Allahshukur Paşazade ile aynı hizaya getirdi. Artsakh'ın ve Ermenistan Cumhuriyeti'nin bazı bölgelerinin Ermeni kontrolünü Azerbaycan'a bıraktıktan ve Ermenistan devletinin kutsal sembollerine saldırdıktan sonra, bu çift şimdi Ermeni kimliğinin merkezinde yer alan 1.700 yıllık dini kurumu baltalamaya niyetli.
Ermenistan'ı yok etmeden önce bu ulusal beladan kurtulmak için, II. Karekin ve I. Aram Vehapars'ın Ermenistan ve Diaspora'daki tüm Ermeni kiliselerine çanlarını çalmalarını emretmesini ve yüz binlerce Ermeni'yi Başbakanlık binasının önünde toplanmaya ve Paşinyan istifa edene kadar kalmaya çağırmasını öneriyorum.