Tarih: 10.07.2024 07:59

"Pezeshkian Azerbaycan konusunda bu rotayı sürdürecek"

Facebook Twitter Linked-in

Ortadoğu Araştırma Merkezi Başkanı İranolog Sadreddin Soltan , Yenicag.az'a verdiği röportajda bu sözleri söyledi .

Analist, İran'ın yeni seçilen cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian'ın siyasi konseptinden bahsetti.

S. Soltan, Hizbullah lideri Hasan Nasrullah'ın Pezeshkian'a dün yazdığı mektup ve Pezeshkian'ın Nasrullah'a cevabının, yeni reformist hükümetin İran'ın Orta ve Ortadoğu'da İsrail'e yönelik politikasını sürdüreceğini ve bu konuda yeni bir şey olmayacağını kanıtladığına dikkat çekti. saygınlık:

"Erdoğan iktidara geldikten sonra Türkiye-İran ilişkileri normalleşti, yumuşadı vs. Böyle olumlu olaylar yaşandığı için İbrahim Reisi hükümetinde de devam etti, Pezeshkian'ın da bunu sürdüreceğini düşünüyorum.

Azerbaycan'la ilişkilere gelince, İranlı yetkililerin yanlış politikası nedeniyle pek çok sorun ortaya çıktı ve İbrahim Raisi'nin hükümete gelmesiyle bu sorunlar ortadan kalktı, bana öyle geliyor ki Pezeshkian bu yola devam edecek."

Ona göre Pezeşkiyan'ın devlet başkanı olmadığını kesin olarak bilmek gerekir:

"Aksine yürütmenin başı, cumhurbaşkanıdır. Devlet başkanı Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'dir. Yani dini liderdir ve ülkenin iç, dış ve temel siyasi gidişatını belirler. "Pezeshkian ve kabinesi yalnızca dini lider ve dini liderlik enstitüsü tarafından onaylanan dış ve iç siyasi rotanın uygulayıcılarıdır."

"Bu nedenle Pezeshkian'ın bağımsız olarak Azerbaycan'a, İsrail'e, Türkiye'ye yönelik bir politika yürütme, ek bir kavram falan sunma kapasitesi yok. Aksine, İran yasalarına göre yanlıştır. İran yasaları ve anayasası cumhurbaşkanının böyle bir yetkisini belirtmemektedir. Bu tür meseleleri Pezeshkian'ın omuzlarına yüklemek onu yasadışı faaliyetlere sürüklüyor. Çünkü cumhurbaşkanı Hamaney'in görevlerini yerine getirmekle yükümlüdür" diye sözlerini tamamladı.

Rafi Muslimov




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —