Haberi Sesli Oku

Pezeşkiyan BRICS Zirvesinde: Filistin'de derhal ateşkes talep ediyoruz

Pezeşkiyan BRICS Zirvesinde: Filistin

BRICS Liderler Zirvesinde konuşan Pezeşkiyan: ‘Yapıcı işbirliğini geliştirerek, BRICS çerçevesinde enerji veya ticari malların transferi için yeni bir transit ilişkileri ağı oluşturabiliriz’ dedi.

Dün öğle saatlerinde Rusya'nın Kazan kentinde BRICS Liderler Zirvesi ana toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan BRICS ve İran İslam Cumhuriyeti'nin iş birliği konusundaki ortak kapasitelerini açıklayarak, bu uluslararası örgütün kuruluş hedeflerine ulaşabilmek için 5 önemli öneri sunarak şunları kaydetti: Küçük ve çevik bir sekreterya olmadan grup içindeki çeşitli programları takip etmek zor olacaktır. Bu sekretaryanın nasıl oluşturulacağı konusundaki incelemenin dışişleri bakanlıklarının gündemine alınmasını öneriyorum.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın BRICS zirvesindeki konuşmasının tam metni şöyle:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

Rusya  Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin,

Sayın Cumhurbaşkanları ve Başbakanları

BRICS'in siyasi-güvenlik, ekonomik-finansal ve kültürel-popüler sütunların üçünde de çok büyük ve önemli hedefleri olduğundan, gösterdiği performansla gelecekte siyasi denklemler ve buna bağlı gelişmeler sürecinde özel bir rol oynayacağını göstermiştir.

Çok taraflılık paradigması çerçevesinde BRICS, dünyanın güneyinin kalbinde, birçok ülkenin ilgisini çeken gelişmiş işbirliğinin öncü bir örneği ve başarılı bir modelidir.

Küresel gelişmelerin hızlanması ve Batı Asya bölgesinde barışın ve insan güvenliğinin tehdit edilmesiyle bağlantılı olarak, ne mutlu ki geçtiğimiz yıl uluslararası bölgesel krizlerin çözümüne yönelik önemli adımlar atıldı. BRICS liderlerinin Gazze meselesine odaklanan olağanüstü zirvesinin düzenlenmesi ve diğer dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde toplantıların yapılması bu dönemdeki işbirliği örnekleridir ve güzel kazanımları da beraberinde getirmiştir.

İran İslam Cumhuriyeti, Filistin ve Lübnan'daki gelişmelere ilişkin olarak derhal ve kalıcı ateşkes, işgalci rejimin birliklerinin işgal altındaki bölgelerden tamamen çekilmesini, Gazze halkına ve yerinden edilmiş Lübnan halkına acil yardım talep etmektedir.

Sevgili meslektaşlarım

Dünyanın güneyi eşitsizlik, adaletsizlik ve ekonomik sorunlarla mücadele ediyor. Şimdiki nesil ve gelecek nesiller, BRICS'in başarı oranını rakamlarla ve ekonomik göstergelerin büyümesindeki gelişme ve ilerleme düzeyiyle ölçecek. Son aylarda ekonomi ve maliye, ticaret, enerji bakanları, merkez bankası başkanlarının katılımıyla çeşitli toplantı ve programların yapıldığını dikkate alarak şu önerilerde bulunmak istiyorum:

Öncelikle önümüzdeki yıl planlarımızda ana mevzu olan siyasi-güvenlik ve kültürel-Halkçı sütunları ihmal etmeden ekonomik-finansal konulara öncelik vermeliyiz ve ilgili ülkelerimizin tüm kamu ve özel kuruluşlarından, sürekli ekonomik ve ticari işbirlikleri kurma ve BRICS bünyesindeki kapasiteleri kullanma konusunda hareketlerini hızlandırmalarını rica edelim.

İkincisi, tek taraflı ülkelerin bağımsız ve özgürlükçü ülkelere karşı uyguladığı en önemli zorluklardan biri ekonomik yaptırımlardır. Yıllar önce yaptırım uygulanan ülke sayısı bir elin parmak sayısını bile bulmazken, artık hukuka aykırı ve insan haklarına aykırı bir süreçte onlarca ülkede milyonlarca insan çeşitli boyutlarda yaptırımların hedefi haline geldi. Yasa dışı yaptırımlarla mücadele, grup hareketini ve ortak mekanizmaların uygulanmasını gerektiriyor. Ne mutlu ki BRICS yaptırımlara karşı olduğunu defalarca dile getirmiş ve bunların bir kısmı Kazan Deklarasyonu ve diğer belgelere açıkça yansımış ancak hiçbir ülkenin gelecekte başkalarına yaptırım uygulama cüretinde sahip olmaması için pratik ve hesaplı adımlar atılması gerekiyor.

Üçüncüsü - Şu anda dünyadaki çoğu ülke, Amerika'nın kendi iç ve mali sorunlarını çözmek için doları bir silah veya diğer ülkeleri kontrol etmek için bir araç olarak kullanmasından memnun değil. Dünya BRICS'i doların gücünü azaltmak ve ulusal para birimleriyle ticareti artırmak amacıyla tanıyor. Bu önlemler, dijital para birimlerinin piyasaya sürülmesi ve kullanılması ve sosyal platformlar gibi yeni finansal  mekanizmaların ve teknolojilerin kullanımına yönelik temellerin yanı sıra BRICS'in ana hedefleriyle uyumludur.

BRICS üyesi ülkelerin enerji, gıda ve diğer malların en büyük üreticisi ve aynı zamanda en büyük alıcısı olması ve en önemli ulaşım ve transit hatlarına erişimlerinin olması ulusal para birimleriyle alışverişi kolaylaştıran çok büyük bir avantaj.

Dördüncüsü - Kuzey ülkeleri, güney ülkelerinin yeni teknolojilere erişiminde her zaman engeller yaratmıştır, bu nedenle çabaları paylaşarak, bilgi alışverişinde bulunarak, ortak yatırımlarla ve diğer önlemlerle kendimizi yeni teknolojilerle donatma görevimiz var.

Beşincisi ise BRICS'ten elde edilen kurumlardan biri olarak kabul edilen Yeni Kalkınma Bankası'nın (NDB) güçlendirilmesi, yeni üyeler kabul edilerek sermaye artırımı yapılarak bu ülkelerin altyapılarının geliştirilmesine yönelik adımlar atılması gerekiyor. İran İslam Cumhuriyeti bu bankayla yakın işbirliğine hazırdır.

Önerilen önerilerle ilgili olarak, İran İslam Cumhuriyeti'nin çeşitli alanlarda önemli yeteneklere sahip olduğunu ve BRICS grubu içinde ortak ve faydalı işbirlikleri kurabileceğini, bu bağlamda deneyim alışverişinde bulunmak ve başarılarımızı tanıtmakla ilgilendiğimizi belirtmek gerekir.

Ayrıca İran İslam Cumhuriyeti, stratejik konumuyla Kuzey-Güney ve Doğu-Batı koridorları da dahil olmak üzere birçok uluslararası ulaşım koridorunun geçiş platformudur ve yapıcı işbirliğini geliştirerek, BRICS çerçevesinde enerji veya ticari malların transferine yönelik yeni bir transit ilişkileri ağı oluşturabiliriz.



Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Trendyol Türkiye 1.Futbol Ligi 10.hafta maçının hakemleri belli oldu.

Erzurumspor’da Keçiörengücü Günleri Başladı

ERZURUM SPOR FK U-16 YAŞ GRUBU KENDİ EVİNDE KAÇAN 2 PUANA ÜZÜLDÜ..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

16. Uluslararası MEB Robot Yarışması sonuçlandı

ERZURUM SPOR FK BİR PUANA ÜZÜLDÜ..

TORTUM SPORA KENDİ EVİNDE YAN BAKILMIYOR..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

ASKERÎ HASTANE ve LİSELER YENİDEN AÇILSIN!

ERZURUM SPOR FK U-15 YAŞ GRUBU TAKIMI KENDİ EVİNDE FARKA KOŞTU..

2024-İcra sınavları için son başvuru 30 Ekim

2024-YDS/2 sınav giriş belgeleri erişimde

YDS giriş belgeleri erişime açıldı

İzmir'de robotik projeler sergilendi

Deprem bölgesine kütüphane desteği

Trakya Üniversitesi’nde canlı yayında ameliyatsız aort kapak değişimi

Düzce'de otizmli öğrenciler hayallerini yansıtarak 'özel bireyler'e dokunacak

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Sakarya'da geleceğin sanatçıları yeteneklerini keşfediyor

MEB yeni müfredata uygun yeni ölçme araçlarını yayımladı

Başkan İşeri, TUSAŞ terör saldırısını kınadı

Başkan Demir: Talep ve beklentilere cevap verecek bir yükseköğretim sistemi oluşturulmalıdır

Bakan Güler: Türkiye asla hiçbir tehdide boyun eğmemiştir ve eğmeyecektir

İzmit Belediyesi Kabaoğlu’ndaki sokakları tek tek çamurdan kurtarıyor

Bursa'da veteriner hekimlere etkin mücadele eğitimi

AK Parti Keşan İlçe Kongresi 26 Ekim’de yapılacak

 Cihan Yeşilırmak anjiyo oldu

Markalar tek tek ifşa oldu

Bahçeli'nin, devleti yönetenlerin ve CHP liderinin şerefini bilmem ama,;

ABD PİYONU PKK'ya KARŞI KARARLI MÜCADELE SONUCU, BÖLÜCÜ HAİNLER BİRBİRİNE DÜŞTÜ!

Kocaeli'de Cumhuriyet’in 101. yılı doya doya kutlanacak

İşgalciler, Gazze'nin kuzeyine 20 gündür yoğun kuşatma ve saldırı yapıyor

İzinsiz basılan 513 altın ele geçirildi

Mevsim geçişlerinde bağışıklığa dikkat!

TÜİK ile TİKA arasında iş birliği mutabakatı yapıldı

2024-İcra sınavları için son başvuru 30 Ekim

Manisa Büyükşehir'den iş sağlığı ve güvenliği için yeni adımlar

Siyaset Bilimi ve Devlet Yönetimi

Grip mevsimi geldi çattı! İşte gribe karşı  meydan okuyan 10 besin önerisi

Kocaeli’de 20 bin çocuk binicilik sporuyla tanıştı

HAMAS, Ankara'daki saldırıyı kınadı

Yargıya ilişkin düzenlemeler komisyondan geçti

2024-YDS/2 sınav giriş belgeleri erişimde

Ayvalık’ı Antalya'da AYTUGEB temsil etti

Derince Ertuğrul Gazi Caddesi’nde yol çizgileri çizildi

Abdullah Öcalan’la 43 ay sonra ilk görüşme gerçekleşti: milletvekili yeğeni görüştü

Trafik Eğitim Parkı’nda yeni dönem eğitimleri başladı

Bakanlar TUSAF temsilcileriyle görüştü

YDS giriş belgeleri erişime açıldı

‘TTK atamaları siyasi değil liyakatli olmalı’

Yükleniyor