Tarih: 22.10.2024 14:33

Polonez işçileri Çatalca’dan Ankara’ya 'Anayasal Hak Yürüyüşü' başlatacak

Facebook Twitter Linked-in

İstanbul Çatalca’da kurulu Polonez fabrikasının sendikal nedenlerle işten çıkardığı 146 işçi mücadelelerinin 100’üncü günü olan 26 Ekim Cumartesi günü saat 10:00’da Ankara’ya “Anayasal hak” yürüyüş başlatacak.

Ürdün sermayeli Polonez iş yerinde çalışan işçiler yıllarca düşük ücretler ve ağır çalışma koşullarında çalıştı. Öyle ki işveren, “Asgari ücretten devlet vergi kesiyor.” diyerek işçileri yasal sınırın da altında çalıştırdı! İşçiler çözümü Tekgıda-İş Sendikası’nda buldu. Ancak sendika düşmanı Polonez işvereni, 146 işçiyi hırsızlık iftirası atarak işten çıkardı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı denetimlerde sendikal nedenlerle işten çıkarma yapıldığını tespit etti, işçilerin işten çıkış kodları değiştirildi. Bakanlık, fabrikaya idari para cezası verdi ve suç duyurusunda bulundu. Gelin görün ki fabrika önünde verdikleri anayasa ile korunan sendikal hakları ve işe iadeleri için 96 günlük mücadele sürecinde, yetkililer başka hiçbir somut adım atmadı. Aksine, çoğunluğu kadın olan işçileri Çatalca Emniyet Müdürü evlatlarıyla tehdit etti; kolluk kuvvetleri orantısız müdahalelerde bulundu.

Polonez işçileri bu süreçte mücadeleden ve birbirlerine sarılmaktan vazgeçmedi. Çalışma Bakanı nereye gitse yakaladılar, sözler aldılar; mücadelelerini eylem alanlarına, kent meydanlarına taşıdılar. Şimdi ise, Polonez işvereninin işten çıkardığı yiğit kadınlar, TÜRK-İŞ ve Türk bayrağı altında Ankara’ya “Anayasal Hak” yürüyüşü başlatıyor.

YİĞİT KADINLAR EN ÖNDE OLACAK

 

Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, dün sosyal medyadan da bir çağrı videosu yayınladı. Durdu, şunları söyledi:

“Sevgili emek dostları, 96 gündür İstanbul Çatalca’da bulunan Polonez fabrikası önünde anayasal hak mücadelesi vermekteyiz. 96 gündür verdiğimiz mücadelede Çatalca Kaymakamlığından İstanbul Valiliğine, Çalışma Bakanlığına kadar yetkililere ulaştık. Çalışma Bakanlığının bu fabrikada yaptırdığı denetimden sonra da 146 işçinin sendikal nedenle işten çıkarıldığı tespit edildi. Biz 96 gündür işimize iade olmak için mücadele veriyoruz. Ürdünlü kraliyet ailesine ait olan Polonez fabrikasının etrafına, işçilere barikatlar örülerek burada işçilerin anayasal hakkı engelleniyor. Biz de hakkımızı ararken verdiğimiz mücadeleyi Çatalca’dan yeterince duyuramadığımız için buradan Ankara’ya “Anayasal Hak Yürüyüşü”müzü Polonez’in yiğit kadınlarıyla başlatıyoruz.

‘HAKKIMIZ VERİLMEYECEKSE ANAYASA’DAN ÇIKARIN GİTSİN’

“Biz anayasal hakkımızı istiyoruz. Bu ülkede yeni yapılacak anayasada çalışanların anayasal hakkı yine verilmeyecekse bu hakkımız anayasadan da çıkarılsın! Varsa da hakkımızın devlet tarafından bize verilmesini istiyoruz. Şu an direnişleri, grevleri devam eden tüm sendikalarımıza, işçilerimize de bize katılma çağrısı yapıyoruz. Siyasi partilere, derneklere, sivil toplum örgütlerine de çağrı yapıyoruz. Tekgıda-İş Sendikası olarak başlattığımız bu yürüyüşte sadece TÜRK-İŞ ve Türk bayrağıyla yürüyeceğiz. Bize destek veren herkesi bu yürüyüşe destek vermeye davet ediyoruz. TÜRK-İŞ ve Türk bayrağı altında Çatalca’dan Ankara’ya kadınlarımızla beraber yürüyoruz.”

Polonez’e boykot!

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile korunan sendikal örgütlenme hakkını tanımayan Ürdün sermayeli Polonez işvereninin ürünleri için başlatılan boykot da sürüyor. İşçiler, işe iade olana dek, vatandaşlardan Polonez ürünlerini evlerine sokmamalarını; zincir marketlere de ürünleri satmamaları çağrısı yapıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —