Tarih: 09.07.2024 10:23

Putin ve Modi Salı günü Moskova'da resmi görüşmelerde bulunacak

Facebook Twitter Linked-in

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Moskova ziyaretinin ana bölümü bugün gerçekleştirilecek.

Resmi Rusya-Hindistan müzakereleri hem dar hem de genişletilmiş formatta gerçekleştirilecek. Taraflar sadece ikili iş birliğini değil, aynı zamanda uluslararası durumu da görüşecekler.

Görüşmenin ardından herhangi bir medya açıklaması yapılması planlanmıyor ancak Moskova ve Yeni Delhi, müzakerelerin gidişatı hakkında bir şekilde bilgi vermeyi planlıyor.

Devlet başkanları arasındaki iletişim bir gün önce başladı. Moskova'ya vardığında Modi, bir Aurus ile Novo-Ogaryovo'daki Rusya Devlet Başkanı'nın ikametgahına gitti. Orada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir fincan çay eşliğinde sohbet ettiler ve parkta yürüyüşe çıktılar. Bu, liderler arasındaki gayriresmi bir iletişimdi: "serbest bir gündemle, bire bir", Kremlin'de belirtildiği gibi.

 

İki lider, bu gibi durumlarda tercümanların olağan varlığı olmadan bile özel olarak konuşmayı başardı. Yürüyüş sırasında bir noktada, devlet başkanları ana heyetten uzaklaştı ve yabancılar olmadan birkaç dakika birlikte yürüdü ve konuştu.

Kremlin, Rusya ve Hindistan liderleri arasında gayriresmi bir görüşmenin bile çok anlamlı olduğunu vurguladı.

Rus tarafı diyalog gündemini "yoğun, hatta aşırı yüklü" olarak nitelendirdi. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yury Ushakov, Kremlin'in bu ziyarete "birincil önem" verdiğini, çünkü bunun Modi'nin seçimlerden sonraki ilk seyahati olduğunu söyledi. Haziran ayında ülkede parlamento seçimleri yapıldı ve Modi'nin partisi kazandı.

 

Görüşmelerin gündemi

 

Müzakerelerin gündeminin kapsamlı olması bekleniyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'un belirttiği gibi, Moskova ve Yeni Delhi çeşitli alanlarda iş birliğini geliştirmek için "karşılıklı siyasi iradeye" sahip. Entegrasyon süreçleri ilerliyor: iki ülke BRICS ve SCO dahil olmak üzere birçok ortak yapının üyesi.

Kremlin, bölgesel ve küresel güvenlik meselelerinin "zirve toplantılarının gündeminde her zaman üst sıralarda yer aldığını" söyledi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Vinay Kwatra ise bölgesel ve küresel öneme sahip konuların "müzakerelerin önemli bir unsuru" olacağını doğruladı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'na göre, ikili ekonomik meseleler, yani "ticaret dengesizliği" de gündemde olacak. Kwatra'nın açıkladığı gibi, enerji sektöründeki yakın iş birliği sayesinde iki ülke arasındaki ticaret cirosu 2023-2024'te önemli ölçüde artarak neredeyse 65 milyar dolara ulaştı. Ancak Hindistan'ın Rusya'ya ihracatı 4 milyar doları buluyor.

Kwatra, iki ülke arasındaki savunma iş birliğinin "imtiyazlı stratejik ortaklığın önemli bir parçası" olduğunu vurgulayarak, ülkelerin bu konuda tam temas halinde olduklarını vurguladı.

Diğer konular arasında uzay sektörü ve enerji güvenliği yer alıyor. Hindistan, Rusya'nın yardımıyla inşa edilen Kudankulam nükleer santralinin birinci ve ikinci güç ünitelerini faaliyete geçirdi. Üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı güç ünitelerinin inşası şu anda devam ediyor.

 

Düzenli iletişim

 

Modi'nin Rusya'yı ziyaret ettiği son sefer 2019'da Doğu Ekonomik Forumu'na katılmaktı. Putin ise 2021'de Hindistan'da bir ziyarette bulundu. Rus lider, en üst düzey görev süresi boyunca toplamda dokuz kez Hindistan'ı ziyaret etti.

İki ülkenin liderleri, telefon da dahil olmak üzere düzenli temaslarını sürdürüyor. Bu yıl birbirlerini en az üç kez aradılar. Ayrıca, devlet başkanları çok taraflı forumlarda bir araya geliyor. Örneğin, böyle bir toplantı, Eylül 2022'de Semerkant'ta SCO zirvesinin aralarında gerçekleşti.

2000 Stratejik Ortaklık Bildirgesi uyarınca Rusya ve Hindistan liderleri her yıl bir araya gelmek zorundadır. Bugünkü müzakereler bu geleneği sürdürüyor. Bu toplantı üst üste 22.si.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —