Bugün, 22 Ekim 2024 Salı
  • BIST 100

    8875,22%2,55
  • DOLAR

    34,23% 0,05
  • EURO

    37,02% 0,03
  • GRAM ALTIN

    3015,53% 0,79
  • Ç. ALTIN

    5005,45% 0,22

Rusya Kursk ve Donbas'ta ilerliyor: Ukrayna cephesi çökme tehlikesiyle karşı karşıya mı?

Rusya, Kursk bölgesinde karşı taarruza geçti ve Ukrayna'nın tüm doğu cephesi boyunca harekâtını sürdürüyor.

DÜNYA 22.10.2024 11:41:00 0
Rusya Kursk ve Donbas

Rusya, Kursk bölgesinde karşı taarruza geçti ve Ukrayna'nın tüm doğu cephesi boyunca harekâtını sürdürüyor. RBC-Ukrayna'nın askeri-politik gözlemcisi, savaş alanında neler yaşandığını ve düşmanın planlarını bildiriyor.

İçindekiler

Rusya bir yıldan uzun süredir saldırısını sürdürüyor. Ukrayna'nın Kursk operasyonu düşmanı kilit bölgelerde yavaşlatmaya zorlamadı. Son haftalarda, düşman Toretsk, Chasiv Yar, Pokrovsk ve Kurakhove çevresinde ilerleyerek Vuhledar'ı ele geçirdi ve Kupiansk yakınlarında çabaları yoğunlaştırdı.

Düşmanın şimdiki asıl hedefi Donetsk bölgesinin idari sınırlarına ulaşmak. Yıl sonuna kadar en azından güney kısmını tamamen kontrol altına almayı hedefliyorlar, Kursk bölgesinin kontrolünü yeniden ele geçirmek ise Moskova için öncelik olmaya devam ediyor.

Kuzeydoğu: Kursk bölgesi, Kharkiv ve Kupiansk yönleri

Kursk bölgesindeki Ukrayna birlikleri savunmaya geçti. Moskova'nın önceki planlarına göre, düşman kuvvetleri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ni (AFU) Ekim ortasına kadar dışarı atacaktı. Bu son teslim tarihine yetişemeseler de, son birkaç haftada bazı taktik başarılar elde ettiler.

Düşman Kursk bölgesinde birden fazla cephede karşı saldırıda bulunuyor. Rus kuvvetleri Korenevo bölgesini geri aldı ve güneydoğuya Novoivanivka'ya doğru ilerledi. Ayrıca Novoivanivka'ya batıdan saldırarak Ukrayna birliklerini Liubymivka-Zelenyi Shliakh bölgesinden dışarı attılar.

Novoivanivka'da Ukrayna güçleri Rus ilerleyişini durdurmayı başardı. Ancak Rusya daha doğuya doğru ilerler ve Mala Loknya'yı ele geçirirse, Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki kuzeybatı kanadını kesmiş olacak. Aynı zamanda düşman, Borky köyünü kurtardıkları ve çatışmaların devam ettiği Plekhovo ve Cherkaska Konopelka'ya yaklaştıkları Sudzha yakınlarında güneydoğudan baskıyı artırdı.

Росія наступає у Курській області та на Донбасі. ЗСУ'a doğru yola çıktık

Ukrayna ordusu, bu yılın ağustos ayında kurduğu Kursk bölgesinin bir kısmı üzerinde kontrolü sürdürüyor (fotoğraf: GettyImages)

Savunma kaynakları, Kremlin'in güçlerine yeni tarihler belirlediğini söylüyor: 1 Şubat 2025'e kadar Kursk bölgesinin tam kontrolünün sağlanması ve 25 Şubat'a kadar sınırın Ukrayna tarafında bir tampon bölge oluşturulması.

Son raporlar, Rusya'nın 11.000 kişilik Kuzey Kore askeri birliğinin dörtte birini Kursk bölgesine gönderdiğini öne sürüyor. Bu askerler muhtemelen yedek ve muhafız karakolları olarak görev yapacaklar, ancak çatışmanın gidişatını önemli ölçüde etkilemeleri pek olası değil.

Kaynaklara göre Moskova, Kursk bölgesinin kurtarılması için 40.000'den fazla asker topladı. Durum oldukça dinamik, kasabalar birkaç gün içinde el değiştiriyor. Ukrayna'nın savunması çökmemiş olsa da, Kursk'taki dayanağını genişletme şansı nispeten düşük görünüyor.

Bu operasyonun başarısı veya başarısızlığı büyük ölçüde hedeflerine bağlıdır. Bazı askeri ve siyasi kaynaklar Ukrayna'nın düşmanı kuzeydeki Harkov ilerlemesinden uzaklaştırmayı amaçladığını ileri sürüyor. Eğer öyleyse, bu hedef kısmen başarılmış oldu, zira Rus hareketi Mayıs'tan beri orada durmuş durumda. Düşmanın son zamanlardaki tek başarısı Vovchansk'taki bir tesisin bir kısmının kontrolünü yeniden ele geçirmesiydi. Başlangıçta Harkov'a doğru ilerlemek için tasarlanmış bazı Rus yedekleri Kursk bölgesine yeniden konuşlandırıldı.

Nehrin diğer tarafında, işgalciler için durum daha elverişli görünüyor. Kupiansk'ın güneyinde, Oskil Nehri kıyısında bulunan Kruhliakivka ve Kolisnykivka'nın dış mahallelerine ulaştılar. Cephe hattını Oskil boyunca hizalamak artık Rusya'nın bu alandaki temel görevi.

Ruslar nehre ulaşırsa üç önemli tehdit ortaya çıkacak: Oskil'in sol yakasındaki Ukrayna güçlerinin yolunu kesmek, Ukrayna'nın savunmasını tehlikeye atmak, Kupiansk'ın sol yakasındaki bölgelerin kaybedilmesi tehlikesi yaratmak ve Lyman ve kuzey Donetsk bölgesine doğru daha fazla ilerlemeyi kolaylaştırmak.

Başka bir teoriye göre Ukrayna, Rusya'nın kuzey Kharkiv ve Sumy gibi komşu Ukrayna bölgelerinde sağlık bölgeleri oluşturmasını bekleyerek önleyici bir şekilde hareket etti. Bu görüş, Rusya'nın Kursk'u geri aldıktan sonra Ukrayna sınır bölgelerini işgal etme planlarıyla destekleniyor.

Росія наступає у Курській області та на Донбасі. ЗСУ'a doğru yola çıktık

Bir versiyona göre Rusya, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Kursk operasyonundan önce Sumy bölgesinde bir taarruz başlatmayı planlıyordu (fotoğraf: Facebook 118. Ayrı Mekanize Tugayı)

Üçüncü teori, Ukrayna'nın Moskova'yı güçlerini başka yöne çekmeye zorlayarak doğu cephesindeki baskıyı hafifletmeyi amaçladığıdır. Rusya'nın üç aydır bir kısmını kontrol edemediği Kursk'a odaklanmak yerine, Kremlin Donbas'ın işgalinin devam etmesine öncelik verdi.

Donetsk bölgesi

Kremlin direktiflerine göre, Rus kuvvetleri 9 Mayıs'a kadar Chasiv Yar'ı ele geçirecekti. Kasabanın doğu kısmı, batı kısmından Siverskyi Donets-Donbas kanalıyla ayrılıyor. Temmuz ayının başlarında, düşman kanala yaklaştı. Raporlar, Rus birliklerinin Chasiv Yar'ın güney eteklerinden kanalı geçmiş olabileceğini öne sürüyor, ancak AFU düşmanın bir dayanak noktası elde edemediğini iddia ediyor.

Rus kuvvetleri kanalı geçerse, Ukrayna'nın Chasiv Yar'daki savunması önemli ölçüde karmaşık hale gelir. Tipik bir Rus stratejisi, doğrudan saldırmak yerine, kuzeyden veya güneyden nüfuslu şehirleri atlatma taktiğini içerir.

Daha güneyde, düşman Toretsk'te savaşıyor ve burada Nakhailivka bölgesini ele geçirdiler. Ruslar muhtemelen şu anda New York'u tamamen kontrol ediyor ancak Toretsk'in güney eteklerindeki Zabalky'ye ulaşmayı başaramadılar.

Rusya bu sektöre 20.000'e kadar asker konuşlandırıyor ve bu sayının en az üç katı Pokrovsk cephesinde görev alıyor. Pokrovsk, Rus güçlerinin yedi kilometre uzakta konumlandığı önemli bir hedef olmaya devam ediyor.

Son haftalarda düşman, Zhuravka Nehri üzerinden Hrodivka'dan ve Novohrodivka'dan Lysivka ve Sukhyi Yar'a doğru ilerledi. Ayrıca, Pokrovsk'a giden yolda bulunan Selydove'ye de yaklaşıyorlar.

Rusya Kursk ve Donbas'ta ilerliyor: Ukrayna cephesi çökme tehlikesiyle karşı karşıya mı?

Rusya, son aylarda Donetsk bölgesinin güney kesiminde daha taktiksel kazanımlar elde etti (harita: DeepState)

Düşmanın Selydove'nin güneyindeki ilerleyişi özellikle endişe verici. Burası Rusya'nın "Merkez" ve "Güney" gruplarının kesiştiği nokta. İşgalcilerin Kurakhove'nin sağ kanadındaki başarısı Selydove'yi kuşatma riskini artırıyor ve onları Pokrovsk için bir savaşa daha da yaklaştırıyor.

Ruslar Kurakhove'ye kuzeyden ve doğudan, Maksymilianivka ve Ostrivske'den ilerleyerek şehre iki kilometre kadar yaklaşıyor.

Kurakhove cephesi, Vuhledar yakınlarındaki gelişmelerle bağlantılıdır. Ukrayna güçleri, şehri yaklaşık iki yıl elinde tuttuktan sonra güneybatıdaki Pavlivka ve kuzeydoğudaki Vodiane'den gelen Rus ilerlemelerine karşı toprak kaybetti. Daha fazla ilerleme kaydedilememiş olsa da, düşmanın artık batıdaki Velyka Novosilka'ya doğru ilerleme veya Vuhledar ile Kurakhove arasındaki tutuşunu sıkılaştırma seçeneği var.

***

Rus güçleri en önemli kazanımlarını güney Donetsk'te elde etti ve önümüzdeki aylarda odaklarını oraya kaydırmaları muhtemel. Sonunda kuzey Donetsk'e veya komşu Zaporizhzhia'ya yeniden odaklanabilirler.

Hem Rusya hem de Ukrayna yaklaşan ABD seçimlerini yakından izliyor. Kremlin, yeni ABD yönetimi göreve başlamadan önceki "pencereyi" kullanmaya çalışacak ve bu, ABD'nin savaşa ilişkin gelecekteki politikalarını şekillendirebilir.

Önemli atılımlar olası görünmüyor ve Ukrayna cephesinin çöküşü henüz görünmüyor. Rusya muhtemelen topçu desteğiyle piyade saldırılarına devam edecek. Başarı Rusya'ya daha az, Ukrayna'nın baskıya dayanma yeteneğine daha çok bağlı olacak.


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Mansur Yavaş'tan Bahçeli'nin Öcalan davetine sert tepki: 'Millet de tarih de bunu affetmez'

Emekliler 29 Ekim'de ikramiye istiyor

Büyükşehir’den ‘Çok Yaşa Cumhuriyet Sergisi’

Yapı kimyasalları sektöründe 'kalite takip' dönemi başlıyor

Ankara’da raylı sistem ve ADARAY zirvesi

İYİ Parti'den Bahçeli'nin Öcalan açıklamasına çok sert yanı

Bursa’yı, Cumhuriyet coşkusu sardı

Özgür Özel’den Bahçeli’nin ‘Öcalan’ çağrısına yanıt: 'Terörün bitmesine tam destek vereceğiz'

Türkan Saylan Bursa’da anıldı

Fatih Erbakan'dan Bahçeli'ye sert Öcalan tepkisi: 'Tahayyül dahi edilemez'

DEM Parti MYK, Bahçeli'nin çağrısı sonrası olağanüstü toplandı

Konya Büyükşehir'den üniversiteli gençlere müjde

Karsan, İspanya pazarını ilk elden yönetecek!

Başkan Er Arguvan'ı ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Bahçeli'nin 'Öcalan' açıklaması sonrası ilk tepki

MHP’den kritik açıklama: 'Türk siyasetinde 22 Ekim bir milattır'

Avrupalı girişimciler Romanya'da buluştu

Bursa barajlarında 30 günlük su kaldı

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Yeşilli ‘de Zeynelabidin Erdem ve M.Emin Demir Bulvarı törenle açıldı

Dikkat! Bedava peynir sadece fare kapanında olur

Angola Meclis Başkanı Türkiye'de

KOMEK'te kayıt heyecanı

Okulda başarı için doğru beslenme şart! İşte beslenme çantası için pratik tarifler

Meyman Mardı̇n Sanatevı̇ ‘’Mı̇safı̇r’’ sergı̇sı̇yle kapılarını açtı

MHP Lideri Bahçeli'den tarihe geçecek Öcalan çağrısı:

İstanbul hazırlıklarını tamamladı... Toplu ulaşım ücretsiz olacak

MASKİ Şehzadelerli muhtarların taleplerini dinledi

Öğrenciler çevreci projeleri yerinde inceledi

Kış aylarında çocukların hastalıkları için ebeveynlere öneriler

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

ERZURUM SPOR FK U-16 YAŞ GRUBU KENDİ EVİNDE KAÇAN 2 PUANA ÜZÜLDÜ..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

16. Uluslararası MEB Robot Yarışması sonuçlandı

ERZURUM SPOR FK BİR PUANA ÜZÜLDÜ..

TORTUM SPORA KENDİ EVİNDE YAN BAKILMIYOR..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

ASKERÎ HASTANE ve LİSELER YENİDEN AÇILSIN!

ERZURUM SPOR FK U-15 YAŞ GRUBU TAKIMI KENDİ EVİNDE FARKA KOŞTU..

ERZURUM SPOR FK U-17 YAŞ GRUBU TAKIMI NAMAĞLUP YOLUNA DEVAM EDİYOR..

ERZURUM SPOR FK U-19 YAŞ GRUBU TAKIMI KENDİ SAHASINDA DEPLASMANI YAŞADI..

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Sakarya'da geleceğin sanatçıları yeteneklerini keşfediyor

MEB yeni müfredata uygun yeni ölçme araçlarını yayımladı

BTÜ'nün yabancı dil eğitimine 250 bin Euro Erasmus desteği

İzmir'de dersimiz kooperatifçilik!

MEBİ ile bireysel öğrenme deneyimi başladı

İzmit'te Sanat Akademisi'nde yeni dönem seçmeleri tamamlandı

'Mavi Nefes' otobüsü Bursa'da

İstanbul Üsküdar Üniversitesi'nde akademik başlangıç

MEB Robot Yarışması'nda ödüller sahibini buldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 9 8 0 1 19 25
2.Beşiktaş 8 6 0 2 12 20
3.Samsunspor 9 6 2 1 7 19
4.Fenerbahçe 8 5 1 2 11 17
5.Eyüpspor 9 4 2 3 4 15
6.İstanbul Başakşehir 8 4 2 2 4 14
7.Göztepe 8 3 2 3 4 12
8.Trabzonspor 8 2 0 6 2 12
9.Kasımpaşa 9 2 2 5 -1 11
10.Sivasspor 9 3 4 2 -2 11
11.Konyaspor 9 3 4 2 -3 11
12.Bodrum FK 9 3 5 1 -3 10
13.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
14.Alanyaspor 9 2 4 3 -4 9
15.Antalyaspor 9 2 5 2 -9 8
16.Gazişehir Gaziantep 8 1 4 3 -4 6
17.Kayserispor 8 0 3 5 -7 5
18.Hatayspor 8 0 5 3 -7 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

YAZARLAR