Tarih: 23.10.2024 07:43

Rusya ve Çin, karmaşık uluslararası duruma rağmen ekonomik bağları güçlendiriyor

Facebook Twitter Linked-in

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Kazan'da düzenlenen 16. BRICS Zirvesi kapsamında Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Moskova ve Pekin'in karmaşık küresel duruma rağmen ticaret ve ekonomik iş birliğini başarıyla geliştirdiğini söyledi.

Çin Merkez Televizyonu'na konuşan Çin lideri, "Dünyadaki kaotik ve karmaşık duruma rağmen, iki ülke arasındaki ticaret ve diğer alanlardaki iş birliği aktif bir şekilde gelişiyor ve büyük ölçekli iş birliği projeleri istikrarlı bir şekilde hayata geçiriliyor" dedi.

Pekin ve Moskova'nın BM merkezli uluslararası sistemi koruması ve küresel stratejik istikrarı sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Şi, "BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve büyük küresel güçler olarak Çin ve Rusya, kapsamlı stratejik eşgüdümlerini genişletmeli ve BM ve Şanghay İşbirliği Örgütü gibi çok taraflı yapılar çerçevesinde eylemlerini yakın bir şekilde etkileşimde bulunmalı ve koordine etmelidir" dedi.

 

Pekin'in BRICS ülkeleri arasında stratejik ve pratik iş birliğini geliştirerek "Küresel Güney için yeni fırsatlar elde etmeyi" umduğunu da sözlerine ekledi.

Dernekteki Rusya başkanlığının en önemli etkinliği olan 16. BRICS Zirvesi 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da düzenleniyor. BRICS grubu 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulmuş, Güney Afrika ise 2011 yılında katılmıştır. 1 Ocak 2024'te Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tam üye olmuştur. Kazan zirvesi derneğin yeni üyelerinin katılacağı ilk zirve olacaktır. 30'dan fazla ülkenin temsilcilerinin katılması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —