Tarih: 23.10.2024 07:48

Rusya ve İran, seçim sonrası ABD'de şiddetli protestoları kışkırtmaya hazırlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Rusya ve İran, önümüzdeki ay yapılacak başkanlık seçimlerinin ardından ABD'de şiddetli protestoları kışkırtmaya çalışabilir. AP'ye göre Rusya, Beyaz Saray'da kimin kazandığına bakmaksızın muhtemelen bu stratejiyi izleyecektir.

Salı günü yayınlanan bir muhtırada, Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi, her iki ülkenin de gizlice etkinlikler düzenleyerek veya yerel gruplar tarafından planlananlara katılımı teşvik ederek şiddetli protestoları destekleyebileceğini belirtti. Amaç, bölünmeleri derinleştirmek, seçim sonuçlarına şüphe düşürmek ve başkanlık gücünün devrini karmaşıklaştırmak olacaktır.

Gizliliği kaldırılmış bir ulusal istihbarat notuna göre, Rus askeri istihbaratı Ocak ayında ABD'de protestolar düzenlemek için bir Amerikalıyı işe almaya çalıştı. Notta, Amerikalının muhtemelen bundan habersiz olduğu ve Rus ajanlarıyla temas halinde olduğunu bilmediği belirtildi.

İstihbarat yetkilileri, bu yılki seçimlerin ardından Amerika'nın hasımlarından birinin siyasi şiddeti kışkırtma riskinin arttığını, zira her iki ülkedeki yetkililerin artık ABD'nin seçim sonuçlarını doğrulamak için kullandığı karmaşık süreci daha iyi anladığını belirtti.

Yetkililer, Rusya ve İran'ın Çin ile birlikte seçim, oy kullanma, göç, ekonomi veya son kasırgalara karşı federal hükümetin verdiği yanıt gibi acil konular hakkında asılsız iddialar yayarak Amerikan birliğini baltalamayı hedeflediğini ileri sürüyor.

Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi'nden bir yetkiliye göre, Rusya'nın Beyaz Saray'da kimin kazandığına bakılmaksızın ABD'de protestoları kışkırtmaya çalışması muhtemel. Ancak Kamala Harris kazanırsa, Rusya'nın tepkisi daha agresif olacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —