Tarih: 27.07.2024 09:22

Savunma Bakanlığı'ndan Ermenistan'a UYARI: Üç başkentten TEHDİT!

Facebook Twitter Linked-in

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın 25 Temmuz'da yayınladığı açıklamada Brüksel, Washington ve Paris'i Ermenistan'ı yeni bir savaş başlatmaya teşvik etmekle suçladığı ciddi tartışma konusu oldu. Çünkü genellikle yurtdışına yönelik bu tür açıklamalar Savunma Bakanlığı tarafından değil, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılıyor.   

Savunma Bakanlığı, son günlerde Ermenistan'ın Kelbecer yönünde ağır silahlar, Tovuz yönünde ise quadcopter kullanarak provokasyonlarının sürekli hale geldiğini, ilk etapta Ermenistan'a 10 milyon avroluk askeri yardım sağlanmasının işgalci Ermenistan'ı cesaretlendirdiğini belirtti. bu tür provokasyonlar yaptığını ve Azerbaycan'a karşı bir sonraki savaşa hazırlandığını gösteriyor.

Savunma Bakanlığı, Ermenistan'a ve patronlarına, Güney Kafkasya bölgesinde yeni bir savaş yatağı yaratma niyetlerinden kaçınmaları çağrısında bulundu: "Ülkemize yönelik bu tür provokasyonlara son verilmediği takdirde, kendi çıkarları için gerekli karşı tedbirler alınacaktır. -Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin cephaneliğindeki tüm imkanları kullanarak savunma. Bölgedeki durumun tırmanmasının tüm sorumluluğunun Ermenistan'ın askeri ve siyasi liderliğine ve onun patronlarına ait olacağını ilan ediyoruz."  

Savunma Bakanlığı'nın bu sefer böyle bir açıklama yapması, durumun giderek ciddileştiğini ve gerçek bir savaş riskinin bulunduğunun duyurusu sayılabilir mi? Batılı başkentler savaşa kışkırtma suçlamalarına yanıt verecek mi?

Albay, Karargâhın yeni komutanı hakkında ne söyledi?

Rovşan Maharramov

Askeri uzman Albay Rovşan Maharramov, Yeni Musavat'a yaptığı açıklamada, Güney Kafkasya bölgesinde son günlerde genel gerilimin artma eğiliminde olduğunu söyledi. Gerginliğin ortaya çıkmasının temel nedenlerinden biri de ABD'nin Ermenistan'da askeri tatbikatlar yapması ve Fransa tarafından Erivan'a saldırı silahları sağlanmasıdır: "Bütün bunlar ve diğer konular bölgede istikrar ve barışa ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Azerbaycan bölgede barış ve istikrar isteyen bir devlettir. Aynı zamanda Azerbaycan, Ermenistan'ın silahlanmasına ve savaşı teşvik etmesine de kayıtsız kalamaz. Bu nedenle Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Savunma Bakanlığımız önünde, Azerbaycan'a tehdit oluşturan Ermenistan hedeflerini imha etmeye hazır olduğumuzu ilan etti. Savunma Bakanlığı'nın hemen hemen aynı içerikte ve sert bir uyarıda bulunan bir açıklama yapması, konunun askeri bir boyut kazanmaya başladığını gösteriyor. Açıklamada, Ermenistan'ı şu ya da bu şekilde destekleyen devletler, Azerbaycan'a yönelik provokasyonlara son verilmediği takdirde çok sert bir yanıt verileceği konusunda da uyarılıyor. Ve bu sefer olacakların sorumluluğunun Azerbaycan'a düşmeyeceği, sorumluluğun Ermenistan'a ve onu provokasyonlara teşvik edenlere ait olacağı peşinen duyuruluyor. Yani bundan sonra hiçbir devlet veya uluslararası kuruluş Azerbaycan'a karşı çıkıp "Ermenistan'a bunu neden yaptınız?" sorusunu sormamalıdır. Ermenistan'ı silahlandıran, kışkırtan devletler cevap vermeli. Güney Kafkasya'yı savaş alanına çevirmek istiyorlar."

Uzman görüşüne göre sürecin gidişatı ve Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklaması, her an askeri çatışma çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor: "Ermenistan'ın son günlerdeki provokasyonları askeri çatışmaya neden olabilir" kaçınılmaz. Eğer Batı, özellikle de ABD, gerçekten bölgede istikrar ve barış istiyorsa, öncelikle Azerbaycan'ın talebini yerine getirmeli ve Ermenistan'a silah vermeyi, çeşitli adımlarla savaşı teşvik etmeyi bırakmalıdır. Aksi takdirde sorumluluk kendilerine ait olacaktır. Daha sonra kimse çıkıp bize bunu neden yaptığınızı söylemesin. Azerbaycan askeri güçleri devletimizin sınırlarını ve güvenliğini korumak adına Ermenistan'a öyle ağır bir darbe vuruyor ki, Ermenistan devleti bundan kaçamıyor. Bu sefer Fransa bile Ermenilerin tadını alamayacak. Ermenistan'ın silahlanması ve provokasyonu sadece Azerbaycan'a değil, tüm Güney Kafkasya'ya, Rusya'ya, Türkiye'ye ve İran'a yönelik bir tehdittir. Dolayısıyla bu ülkelerin de konuyla ilgili görüşlerini belirtmeleri gerekiyor." 

Etibar SEYİDAĞA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —