Haberi Sesli Oku

Siyavuş Novruzov'dan SANSASYONEL AÇIKLAMALAR: "Amerikan istihbaratı için çalışıyorlar"

Siyavuş Novruzov

"Bu sefer savaş çıkarsa Azerbaycan askeri Erivan'da duracak"

Milli Meclis Bölge İşleri Komisyonu Başkanı Milletvekili Siyavuş Novruzov, Yeni Müsavat'a kapsamlı bir röportaj verdi. Uzun bir aradan sonra gerçekleşen sohbetimizde son seçimlerden parlamentonun mevcut oluşumuna, Ermenistan'ın provokasyonlarından yaklaşan belediye seçimlerine, Azerbaycan karşıtı tutumundan pek çok konuyu konuştuk. ABD'nin yeni para cezalarına ilişkin yasa tasarısı ile ilgili ilginç bir sohbet yaşandı.

-Siyavuş bey siz yaz tatilinde de çalışıyordunuz. Oturum biter bitmez YAP Merkez Seçim Merkezi'nde çalışmaya başladınız ve artık yeni çağrının sonbahar dönemi başlamış oldu. Yorgun değil misin?

- Hayır tam tersine. Azerbaycan'da güzel bir söz vardır: "Çalışmak insanın özüdür." İnsan ne kadar çok çalışırsa o kadar sorumluluk hisseder ve çalışma ahlakı insanı harekete geçirir. Yaz aylarında da burada çalıştık, sonra da Seçim Personeli olarak çalıştık. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin raporları sunduktan sonra parlamento seçimleri açıklandı ve ikinci aşamaya geçtik. Partinin Seçim Merkezi çok aktif çalıştı. Gece saat 12'den önce orada ışık sönmüyordu. Başta Genelkurmay Başkanı Tahir Budagov olmak üzere çalışanlar saat 12'den önce işten ayrılmıyordu. Düşünün, 125 seçim bölgesinden adayların her biri için 70 sayfalık bir belge hazırlanıyor. İmzalarını topluyor, posterlerini hazırlıyor...

WhatsApp Görüntüsü 2024-10-09, 19.32.23.jpeg (307 KB)

Bir grup seçim platformları hazırlıyordu, bir grup slogan hazırlıyordu, tasarım yapanlar da vardı. Bazen seçimi basit bir iş olarak görüyorlar, sonra da seçimle ilgili olumsuz görüş söylüyorlar. Seçimde takım olmazsa seçime gidilmesi mümkün değil. Herhangi bir siyasi partiye üye değilse, siyasi desteği yoksa seçim merkezinin olması, en az 30 destekçisinin aktif olması gerekmektedir. Genel olarak çalıştık ve dinlendik. (Gülüyor)

- Bir sonraki seçim yaklaşıyor, bu sefer belediye için. Muhtemelen bu seçimde de olacaksınız. Seçim sürecinde Siyavuş Novruzov'un şahsı zaten yeri doldurulamaz bir insan imajı yarattı, bazen sosyal ağlarda bunun hakkında yazıyorlar. Yaklaşımınız ilginç.

- 1990 yılından bu yana ilk parlamento seçimlerinde akademisyen Faramez Magsudov'un avukatı ve yetkili temsilcisiyim. Ayrıca Haydar Aliyev'in birçok destekçisi, Sayın Murtuz ve diğerleri çeşitli çevrelerden adaylarını gösterdiler, biz de onlara yardımcı olduk. İlk kez 1993 yılında Ulusal lider aday gösterildiğinde ben zaten seçim sürecinde yetkili temsilci olarak çalışıyordum. Ondan sonra, 1998-2003 ve ardı ardına... Eş zamanlı olarak milletvekili ve belediye seçimlerinde. Yani düzenli olarak seçim merkezini ziyaret ediyordum. Tevazudan uzak olsa da şunu belirtmeliyim ki, Azerbaycan'da Seçim Kanununu teorik ve pratik olarak bilen 3 kişi varsa onlardan biri de benim. 

- Ama öyle görünüyor ki öğrenci yetiştirmiyorsunuz...

-(Gülüyor) Hayır, merkezdeki herkes zaten olgunlaştı ve biliyor. Aslında Seçim Yasamız çok ağır bir yasadır.

- Belediyelerden ne beklemeliyiz?

- Belediyelerin birleştirilmesine ilişkin kanun taslağı çıkacak. Belediyelerin üçte biri azaltıldı. Azerbaycan'da 1606 belediye bulunmaktadır. Bir ara 2700’e kadar çıkıyordu, yavaş yavaş birleşti. Bugün bile 60-70 kişinin yaşadığı, belediyesi olan pek çok yer var. Ne vergi toplayabilir ne de başka işler yapabilir.

- Peki belediyelerin durumu artacak mı?

- Evet statüsü artacak.

- Bir sonraki aşamada yürütmenin yerini belediyelerin alacağı söylenebilir mi?

- Yavaş yavaş olacak, bu sürece birdenbire gitmek çok zor. Bazen Türkiye örneğini kullanıyorlar. Türkiye'de tüm vergiler belediyeler tarafından toplanıyor, inşaat ruhsatları belediyeler tarafından veriliyor ve zabıta var. Mesela emlak vergisini ödemeyince üzerine polis gönderiyor. Ülkemizde vatandaş belediyeden sokağımın onarılmasını talep ediyor ama belediye istendiğinde arsa vergisini ödemiyor. Ya da atık taşıma başka kurumda, orada para olduğu için belediyeye vermiyorlar. Ama belediyeye temizliği soruyorlar.

- Karabağ ve Doğu Zengezur'da belediyeler oluşturulacak mı?

WhatsApp Görüntüsü 2024-10-09, 19.32.22.jpeg (178 KB)

"Kanun diyor ki kayısıyı arabada yiyin, sokağa atmayın!"

- Ortaya çıkacak. Toprak bütünlüğümüz sağlandıktan sonra Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini gerçekleştirdik. İşgal döneminde bu iki seçime o bölgelerin sakinleri de katıldı. Ancak yerinden edilmiş kişiler belediye seçimlerine katılamadı çünkü yerel yapılar oluşturmak imkansızdı. Bu sefer zaten kurtarılmış bölgelere taşınıp orada yaşayanlar belediyelerini seçecek. Her yeni köy oluşturuldukça orada yeni bir belediye kurulacak ve seçimler yapılacak.

- Sayın Siyavuş, parlamentonun yeni oluşumu hakkında düşünceleriniz nelerdir? Milletvekili, komite başkanı olarak mevcut kadrodan memnun musunuz?

- Parlamentonun yapısında birçok değişiklik oldu. Önceki seçimlerden farklı olarak eski, tecrübeli, profesyonel ve sayıları 40 civarında olan milletvekillerinin yeniden seçilmesi, ayrıca alanında yeterli eğitim ve tecrübeye sahip yeni kişilerin seçilmesi de takdire şayandır. Seçilmiş uluslararası alanda, ekonomide, hukukta uzmanlar var, parlamentoda ek deneyim kazanacaklar, çok yönlü yasaların çıkarılmasında etkin olacaklar. Bu bizim ilk yasama dönemimizdi. Yavaş yavaş aktivasyonları hissedilecek.

- Peki milletvekilleri var mı?

- Orada. Seçilemeyen arkadaşlarımız var. Dünyasını değiştiren insanlar var, merhum Fattah Heydarov'u sayabilirim. Çok büyük bir büyüğümüzdü, ondan nasihat alırdık. Kendisi rahmetli Hacı Madar'dı. Arkadaşımız Ganira Paşayeva idi, Allah rahmet eylesin. Konumları görülüyor.

- Milletvekilleri ABD'li kongre üyeleriyle ilgili olarak bakana başvurdu, toplantıda eleştiriler de gündeme geldi. Sizce Amerika bizden ne istiyor? Bunun kısa bir cevabı var mı?

- Kısa cevap, Amerika'da yönetimin kaybolduğudur. ABD'nin yönetimi artık askeri-endüstriyel kompleksin eline geçti. Askeri-endüstriyel kompleksin temsilcileri de yalnızca savaşlara odaklanıyor, ancak silah satışı ve diğer konularla da ilgileniyorlar. Clinton'un hükümdarlığından sonra - buna Amerika'nın altın çağı deniyor, değerler korundu, diğer ülkelerin iç işlerine bu tür müdahaleler olmadı - Amerikan liderlerinin neredeyse tamamı, dünyanın farklı kıtalarındaki savaşlara doğrudan veya dolaylı olarak katılıyor. dünya. Burada Azerbaycan'dan değil, Güney Kafkasya'dan bahsediyoruz. Güney Kafkasya'da çatlak yaratıp savaşı yeniden alevlendirmek istiyorlar. Hedef tabii ki İran. İkinci hedef ise Rusya. Rusya'nın Avrupa sınırları kapalı, çıkış Çin'e. Japonya da bu konularda Amerika ile müttefiktir. Güney Kafkasya'da yeni bir çatışma yaratmak istiyorlar. Halen Orta Asya'ya giremiyorlar. Bu bağlamda yaşananlar karmaşık bir planın parçasıdır. Ermenistan'da "Soros" Vakfı'nın kurduğu hükümettir, onlar da Amerikan istihbarat teşkilatlarıyla çalışmaktadır.

WhatsApp Görüntüsü 2024-10-09, 19.32.21 (2).jpeg (303 KB)

- Bu sefer savaş çıkarsa Azerbaycan askeri nerede duracak?

- Erivan'da. Bizi de oraya götürmek istiyorlar. Öyle bir durum yaratmak istiyorlar ki, Azerbaycan'a karşı uluslararası yaptırımlar ve diğer tedbirleri devreye sokacaklar.

- Yani Irak'ın Kuveyt'e saldırmasının ardından yaşananları tekrarlasınlar.

- Evet, hedefler bunlar. Öte yandan asıl amaçları Azerbaycan topraklarından İran'a müdahale etmektir. Azerbaycan buna izin vermez, söylenemez. İran'ın bizimle kötü ilişkilerini gördüğümüz doğru ama Azerbaycan devleti İran'ın komşum olduğunu söylüyor! Bomba atılırsa oradaki Azerilerin başına düşecek. 1-2 milyonun kırılması Amerikalıların umurunda olmayacak ama onlar benim kanımdan ve ruhumdan kardeşlerim. Azerbaycan'a akın etmeleri, bir mülteci ordusu oluşması tehlikesi de var. Dolayısıyla Azerbaycan bu konuda çok katı bir tavır alıyor ve bu da Amerika'nın yararına değil.

- Fransa'nın ardından ABD'nin harekete geçmesi bir anlaşma olduğu izlenimini yaratıyor. Değil mi?

- Elbette. Bunlar aynı merkezden kontrol ediliyor. Aynı adımlar. Hatta bazen Azerbaycan içerisinde bazı muhalif güçlerin harekete geçtiğini bile görüyorsunuz. Bakın neredeyse 60 kongre üyesini milli kahraman haline getirdiler, Azerbaycan'a yaptırımlar uygulanacak. Azerbaycan'a yaptırım uygulanırsa Azerbaycan halkı zarar görür. Yani siz halkla ilgilenmiyorsunuz, Azerbaycan'a yaptırım uygulanmasıyla, halkın acı çekmesiyle, ülkenin ekonomik ilişkilerinin bozulmasıyla, sosyal ve siyasi ilişkilerin bozulmasıyla ilgileniyorsunuz.

-COP29 arifesinde yetkililerin geniş bir af ilan etmesi ya da af çıkarması, adı çıkmış güçleri tartışmasız ülkemizin karşısına koyması, onları çaresiz duruma düşürmesi mümkün mü?

- İşte bu. Ancak Azerbaycan'da 70'in üzerinde af ve af imzalandı. Bu bir ölçüyle olmadı, bizzat Azerbaycan devletinin ruhundan geldi. Yenilerini çıkardığınız anda... Tofig Yagublu kaç kez çıkabilir? Diğerleri aynı. Batı'dakilerin onlara hapishanede ihtiyacı var. Bu nedenle serbest bırakılacaklar ve diğerleri de hesap vermek için aynı adımları atacaklar. Onlara hesap vermediğin zaman sonuç doğru olmuyor. Düşünün, suç işliyor, kanunları çiğniyor, sorumluluğu yok. Sonra ülkenin şımarık çocuğu oluyor.

- Sayın Siyavuş, ülkeyi kirletenlere ağır cezalar öngören kanun tasarısı zaten ilk okumada onaylandı. Yüksek cezalar ortalığı karıştırdı. Bir vatandaş olarak nasıl karşılanıyorsunuz?

- Burada ne diyor? Kanun kayısıyı arabada yiyin, sokağa atmayın diyor! Elmayı yiyin, kabuğunu atmayın! Ya da suyu içip kâseyi çöpe atarsınız. Bakü şehrinde yeterince çöp kutusu var. Belki kenar mahallelerde, gecekondu mahallelerinde bir sorun vardır. Ancak tüm normal binaların bahçelerinde her gün taşınan, temizlenen ve dezenfekte edilen çöp kutuları bulunur. Sigara içtiniz, atmayın! Türkiye'de kanun var kusura bakmayın yere tüküremezsiniz. Türk topraklarına tükürüyor musun? Gördüklerinde iyi oluyorlar. Elbette insanların kanunlara uyması için cezalar da olmalı. Hareketiniz sizi rahatlatabilir ama üçünü de endişelendiriyor. Başkalarının hakları ihlal edildiğinde haklar da sınırlanır. Neden başkalarının haklarını ihlal ediyorsunuz? İki kişi oturuyor, sigara içmiyorlar, yanlarına geliyorsunuz ve sigarayı damağınıza koyuyorsunuz. İnsanlar kokuyor, nefes alma sorunları yaşıyor ya da çocuklar dışarıda oynuyor, size bakıyor, kötü örnek oluyor.

- Ondan önce sembolik para cezaları vardı ama durum değişmedi. Kanun işe yarayacak mı? Protestocuların iddiası, ülkede asgari ücretin 345 manat olduğu ancak bir sigara izmariti için 300 manat para cezası öngörüldüğü yönünde...

- Yapmayın, zorla para alan kimse yok. Çöp atmayın, ceza almayın! Birisi gelip cebinize girip paranızı zorla almaz... (Gülüyor) İşin bir de diğer tarafı var. Çöpü taşımayanların sorumlu tutulacağını söylüyor. Taahhüt verdiniz, çöpü taşımak zorundasınız.

- Sigara içmiyorsun değil mi?

- HAYIR.

Elşad PAŞASOY



Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Palandöken’de 60 bin fidan toprakla buluştu

Atıksu Arıtma Tesisi’nde revizyon

Erzurum Büyükşehir’den Amatör Spora “Vefa”lı yaklaşım

Erzurum Valiliği Uluslararası Standartlarda olan Kaliteli Yönetimini onaylattı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TEKNOFEST’TEN DERECELERLE DÖNDÜ

YÜKSEKÖĞRETİM AKADEMİK YILI, GERÇEKLEŞEN TÖRENLE BAŞLADI

ENERJİ KENTLERİ BİRLİĞİ’NİN MECLİSİ ERZURUM’DA TOPLANDI

Atatürk Üniversitesi X. Uluslararası Türk Dili Kurultayı’na katılım

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDEN İSTİHDAM GARANTİLİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Turizm işletmeciliği bölümüne akreditasyon belgesi verildi

Mudanya Üniversitesinin akademik yıl açılışını Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptı

BTÜ’de sanayi iş birliği güçlenerek devam ediyor

Bakan Tekin TMV okullarını ziyaret etti

Eskişehir'de 'Mekatronik' eğitimlerine başvurular sürüyor

Yalovalı çocuklar 'maske' tasarladı

Bursa Uludağ Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı'nın açılışı gerçekleşti

Saray Belediyesi’nden ücretsiz LGS hazırlık atölyesi

New Jersey Maarif Okulu: Kültürel köprü ve eğitimde yeni bir vizyon

BTÜ’den otomotiv sektörünün sorunlarına çözüm

Profesör Lütviyye Asgerzadenin yeni monografisi: Şeyh Muhammed Rasizade

Adıyaman Belediyesi’nin ‘Emekli Çay Evi’ halktan tam not aldı: 'Çay 3 TL' - Videolu Haber

Müze Meram, Konya'nın ilgi odağı oldu

Adıyaman Valisi Osman Varol Eti Bakırı ziyaret edip maden ocağına indi

Burhan Felek 'Basın Hizmet Ödülleri' sahiplerini buldu

Nilüfer'de kadınlar hem spor yapıyor hem sosyalleşiyor

Osmangazi'de Ayça Azak Gündüz Bakımevi ve Çocuk Kreşi açılıyor

Haliliye Belediyesi çocuklara spor etkinlikleri düzenliyor

Adıyaman’da kadın cinayetlerini öven paylaşımları yapan şahıs tutuklandı - Videolu Haber

DOSABSİAD yönetimi ekonomi gündemini ele aldı

Keşan’ın kanalizasyon hatları, İBB işbirliğiyle temizleniyor

Yarın 6 yeni film vizyona girecek

Adıyaman Çarşı Projesi başladı: 1. etapta tahliye süreci ve yıkımlar hız kazandı

Yıldırım'da Sakarya Kapalı Spor Salonu açılışa hazırlanıyor

Palandöken’de 60 bin fidan toprakla buluştu

Atıksu Arıtma Tesisi’nde revizyon

İznik Belediye Başkanı Usta'dan Köfteci Yusuf'a destek! "Yapılan komplodur"

Ucuza uçak bileti kampanyası başladı! Sadece 2 gün sürecek

Köfteci Yusuf'un sahibi Yusuf Akkaş'tan haber alınamıyor!

MSB kaynakları duyurdu

NATO'ya ve Emperyalist Savaşa Karşı Resim ve Karikatür Sergisi

Gemilerimiz Beyrut'tan ayrıldı

Tamer Kıral Türkiye 2.si olan Eslin Göktepeli'ye laptop hediye etti

Bakan Murat Kurum’a Fahri Hemşehrilik Beratı verildi

Öğrenciler kentin tarihi ve kültürel güzelliklerini öğreniyor

Bakan Tunç Bursa'dan yeni anayasa vurgusu

İstanbul Maltepe Hacı Bektaş Veli Festivali'ne hazırlanıyor

Kahramanmaraş Peynirdere’nin İçmesuyu Sorunu Çözüme Kavuşuyor

Rektör Keleş, Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Törenine katıldı

Paratim’de tüm finansal hizmetler tek platformda toplanıyor

Emircan’ın adı Karabağla'da yaşayacak

Yükleniyor