Tarih: 15.08.2024 01:04

Soykırımcı Çin'in Zorla Organ Topladığı Kanıtlandı!

Facebook Twitter Linked-in

 

Mağdur Cheng Pei Ming, Falun Gong üyesi olduğu için Çin Komünist Parti (ÇKP) rejimi tarafından yıllarca hapis ve işkence gördüğünü, ayrıca rızası dışında organlarının çalındığını söyledi. 

Cheng, 2002 yılında hükümet tarafından Falun Gong’a karşı yürütülen zulmün sona erdirilmesini savunduğu için 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cheng, “Beni isteğim dışında hastaneye götürdükten sonra, bir ameliyat için onay formlarını imzalamaya zorladılar. Reddettiğimde 6 gardiyan beni yakalayıp yere yatırdı ve bana bir şey enjekte ettiler. Hatırladığım bir sonraki şey, burnumda tüpler olan bir hastane yatağında olduğum ve bilincimin gidip geldiğiydi. Yan tarafımdaki bandajın altından kanlı bir sıvı akan bir tüp vardı” dedi.

 

Cheng, bir gardiyanın kendisini yatağa kilitlemeyi unutması ve uykuya dalması üzerine kaçmayı başardığını, 2020 yılında ABD’ye taşınmadan önce birkaç yıl boyunca da Tayland’da mülteci olarak Çinli yetkililerden kaçtığını söyledi.

Cheng’in röntgen taramaları, maruz kaldığı deneyim sırasında organlarının bir kısmının alındığını doğruladı. Çin hükümeti tarafından organ toplandığına dair iddialar yıllardır devam ederken, uzmanlar Cheng’in “tartışılmaz” bir kanıt olduğunu ifade etti. 

İnsan hakları avukatı ve organ toplama araştırmacısı David Matas, “Çin, siyasi muhaliflerini yalnızca idama mahkum etmekten vazgeçince, organlarını almak yeni infaz biçimi haline geldi. Aynı zamanda sağlık sektörü de organlar için kârlı bir pazar olduğunu fark etmeye başladı” dedi.

 

Çin’de 1970'lerden beri süre gelen zorla organ toplama cinayeti, genellikle Çin rejiminin idam mahkumları, Siyasi suçlular, Falun Gong uygulayıcıları ve özellikle Uygur Türkleri üzerinde yoğunlaşıyor.

Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl Nairobi'de düzenlenen Dünya Sağlık ve Tıp Cemiyetinin son toplantısında, Çin rejiminin Uygurlara yapılan muameleden ve Uygurların iç organlarının alınması gibi suçlardan sorumlu tutulması gündeme getirildi.

Kısa süre sonra New Jersey'li Cumhuriyetçi senatör Chris Smith tarafından önerilen ve temsilciler meclisinde 413’e karşı 2 hayır oyuyla kabul edilen, "Çin'in Zorla organ toplama girişimine karşı somut adım atma yasası” ABD hükümetinin Çin'de zorla organ toplamaya karışan kişi ve kuruluşlara karşı önemli yaptırımlar uygulamasını ileri sürmüştü.

 

Oysa 2015 yılında küresel çapta tepki ile karşı karşıya kalan Çin rejimi, zorla organ toplamayı bırakacağına taahhüt etmişti.

Ancak İngiliz Tıp Konseyi'nin Tıbbi Etik Komitesi, Çin'in organ toplama alanlarını değiştirerek, geçmişteki mahkumlar ağırlıklı uygulamalarını, etnik gurup üzerinde sürdürdüğünü ve eleştirileri önlemek için verileri kısıtladığını ortaya koydu.

Ayrıca Çin, dünya çapında en büyük organ nakli merkezi ve bu sektörde milyarlarca dolar kazanıyor. İç organ ihtiyaç sahipleri dünyanın geri kalanında olduğundan farklı olarak, sadece 10-12 günlük bir bekleme süreci sonrası, ihtiyaç duyduğu canlı organa ulaşabiliyor.

Bu organların nereden geldiğine ilişkin iddiaları ise ilgili tanık beyanları doğruluyor. Çin’de halı hazırda her yıl 90.000 organ nakli yapılıyorken, Uygur Türklerinin zorla iç organlarının alınması ise 1990'lı yıllarına kadar dayanıyor.

ÇİN’DEN ABD’YE UYGUR TEPKİSİ
Ancak Washington'daki Çin Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu, Amerikan temsilciler meclisi tarafından çıkarılan “Uygur insan haklarını koruma” yasa tasarısına tepki göstererek, Amerika'nın Sesi VOA’ya  gönderdiği bir e-posta mektubunda, Çin'in Uygur İnsan Haklarını Koruma Yasası'nda belirtilen suç eylemlerini reddederken, ABD tarafın Çin’i insan hakları konusunda karalamaya çalıştığını savunmuştu.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —