Tarih: 10.10.2024 07:57

Soykırımcı Xi Jinping Türkiye'ye geliyor

Facebook Twitter Linked-in

Uluslararası toplum, hak savunucuları tarafından Doğu Türkistan'da devam eden Uygur Soykırımı'nın planlayıcısı ve uygulayıcısı konumunda olan  Çin Devlet Başkanı, aynı zamanda Çin Komünist Parti Lideri Xi Jinping, 12 yıl sonra 2025 yılı başında Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlıyor.

Jinping'in ziyareti sonrasında ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 2025 yılı ortalarındaki Şanghay Grubu Zirvesi'ne katılması bekleniyor.

Xi Jinping’in Türkiye ziyaretinin gündeminin iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler olması beklenirken, görüşmenin ayrıca Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri üzerindeki baskıların da uluslararası arenada gündeme gelmesine neden olacağı düşünülüyor.

EN SON 12 YIL ÖNCE GELMİŞTİ
2012’de Türkiye'de büyük bir protokolle konuk edilen Xi Jinping'in ziyareti, iki ülke basınında da olumlu yorumlanmıştı.

Türkiye'de en son görüşmenin gerçekleştiği 2012 yılında büyük bir protokolle konuk edilen Xi Jinping’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde, ikili ilişkilerin gelişmesi için üst düzey temasların sürdürülerek stratejik güvenin arttırılması, gerçekçi iş birliği genişletilerek ortak gelişmenin gerçekleştirilmesi, kültürel iletişim sıkılaştırılarak halklar arasındaki dostluğun güçlendirilmesi ve çok taraflı iş birliğinin güçlendirilerek, ortak çıkarların korunması gibi başlıklar ele alınmıştı.

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —