10071,25%-0,14
35,34% 0,12
36,86% 0,45
3001,07% 0,36
4821,21% 0,00
Erzurum'un tarihi binalarından biri olan ve şehrimizin merkezi konumunda yakın zamana kadar askeriye tarafından kullanılan tarihi Taşambarlar’da çıkan yangın bizleri ziyadesiyle üzmüştür. Şehrimize geçmiş olsun diliyoruz. Taş ambarlar hakkında kamuoyunda yapılan spekülasyonlar sebebiyle bir açıklama yapma gereği duyduk:
Yakın zamanda Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından askeriyeden alınarak şehrin dokusuna uygun bir projeye dönüştürülmek istenen Taşambarlar ile ilgili müjde aylar önce Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen tarafından verilmişti.
2017 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onaylanan 7.000 m²nin tamamının çarşı olmasına yönelik proje üzerinde bazı değişiklikler yapılmış ve 5000 m²lik alanın çarşı, 2000 m²lik alanın ise Diorama Müzesi oluşturulması şeklinde dönüştürülmüştü. Bu müzenin yapılması konusunda Büyükşehir Belediyesi tarafından yazın STK’lere bir çağrı yapıldı ve görüş beyan edilmesi istendi. Daha sonra da bu STK'lerden fikir beyan edenler, Taşambarlar’la ilgili oluşturulan bilim heyetine dâhil edildi. Bizler de dernek olarak çalışmamızı yapıp Büyükşehir Belediyesine resmi olarak teslim etmiştik. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan heyette görev aldık.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Taşambarların içerisinde yaptığımız bir gezide içerinin zaman içerisinde birçok müdahaleye maruz kaldığını ve yapıda tarihi dokusuna uygun olmayan işlemlerin gerçekleştirildiğine bizzat şahit olduk. Yine sosyal medya hesaplarında görmüş olduğumuz yangın söndürme ekiplerinin çektiği videolarda bazı bölümlerin orijinalinin bozulduğunu görmekteyiz. Konuyu daha da net göstermesi açısından çektiğimiz iki fotoğrafı ve sosyal medyadan yakaladığımız görüntüleri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Dikkat edilirse tavanlar tarihi yapıya uygun değildi. Sonradan modern inşaat teknikleriyle beton döküldüğü, bunun da yapının orijinalliğine uygun olmadığı görülmektedir. Yine yangın söndürme videolarında ve çektiğimiz fotoğraflarda birçok yerin fayans döşeli olduğu görülmektedir. Bunun da tarihi yapının orijinalliği açısından düzeltilmesi gereken bir durum olduğu aşikardır.
Yapılacak olan restorasyon çalışmasında orijinali bozan kısımların düzeltilmesi söz konusuydu. Bu yangınla birlikte tahrip olan yerler elden geçirilirken orijinalliği Bozan kısımların da düzeltileceğini tahmin ediyoruz.
Yangınla birlikte şehirde gündeme gelen ancak projeyle ilgili heyete yapılan açıklamalarla hiçbir ilişkisi bulunmayan bir iddia daha var. İddiaya göre Taşambarlar, kuyumcu çarşısı yapılacak ve zenginlere peşkeş çekilecekmiş. Bizim de içerisinde bulunduğumuz ve çalışmalarına katıldığımız diorama müzesi, 6 odadan oluşacak ve Karaz Kültürü’nden Milli Mücadele Dönemi’ne kadar şehrin hafızasında yer etmiş olayların canlandırılması sağlanacak. Çarşı kısmında ise çeşitli büyüklüklerde 66 dükkân bulunacak. Ayrıca mescit, WC, abdesthane, kafe ve restoran, cep sinema, yöresel ürünlerin pazarlandığı dükkânlar, hediyelik eşyaların satıldığı işletmeler vb. olacak.
Büyükşehir Belediyesi, tarihi binayı devraldığında basın mensuplarına gezdirip mimari bakımdan yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verselerdi bu kadar bilgi kirliliği olmazdı, kanaatindeyiz.
Maalesef Erzurum'da yapılan her işi eleştiren, insanları ve kurumları zan altında bırakmaktan çekinmeyen bir kesim var. Bu kesimin şehirde yaydığı bazı dedikoduları görüp duyduktan sonra haksızlık karşısında susan dilsiz şeytan olmamak amacıyla -bilgilerimizden hareketle- kamuoyunu bazı konularda bilgilendirmek istedik.
Kişiler gelip geçicidir ancak kurumlar ve eserler kalıcıdır. Dolayısıyla bizler bir gün öleceğiz ancak Erzurum geçmişte olduğu gibi gelecekte de var olmaya devam edecektir. Bu şuurla hareket edip kurumlarımızı yıpratmamak gerektiğini düşünüyoruz. Yanlış karşısında susmak dinen ve ahlaken doğru değildir. Bize düşen, yanlışı gördüğümüz zaman araştırıp emin olduktan sonra gerekli kurumları devreye sokarak itirazımızı yapmaktır. Eğer insanların aklında şüphe varsa bunu dedikodu yayarak değil devletin kurumlarına harekete geçirerek yapmak gerekir. Bu konuda da devletimizin gerekli kurumları zaten yangınla ilgili resmi işlemleri başlatmış durumdadır.
Bugüne kadar Erzurum’un her değerine sahip çıkmaya çalışan, yer yanlışa itiraz eden bir kardeşiniz olarak olayın takipçisi olduğumuzu, yapılacak bir yanlışta veya hatada gerekli kurumlara itirazımız edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.
Ömer Faruk KIZILKAYA
Erzurum Turizm Tanıtım ve Kalkınma Derneği Başkanı